Ανάλυση: Η τελευταία πρόβλεψη ψήφου για τις αμερικανικές εκλογές

48 ώρες πριν τις “ενδιάμεσες εκλογές” των ΗΠΑ, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δείχνει:

Οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη Βουλή.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τη Γερουσία.

Γιάννης Ουτμπούτογλου 04/11/2018 | 12:50

Οι Δημοκρατικοί θα αυξήσουν τις κυβερνήσεις Πολιτειών που ελέγχουν, επιτυγχάνποντας μια περίπου ισοδυναμία με τους Ρεπουμπλικανούς.

Η αναγωγή των ψήφων σε εθνικό κομμαιτκό επίπεδο θα δίνει 5-8 μονάδες προβάδισμα στους Δημοκρατικούς. Αυτό είναι νίκη αλλά όχι θρίαμβος γιατί λόγω πολλών ιδιοτυπιών στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να εκλέγουν Πρόεδρο και πλειοψηφία στο Κογκρέσσο ακόμη και αν χάνουν με 3-4 μονάδες στη λαϊκή ψήφο.

Σαν αποτέλεσμα, το πολιτικό κλίμα μετά τις “ενδιάμεσες εκλογές” θα είναι ότι οι Δημοκρατικοί έχουν την δυνατότητα αλλά όχι την βεβαιότητα νίκης το 2020.

Εσωκομματικά, η πτέρυγα Τραμπ θα αναδειχθεί πολύ ισχυρότερη μέσα στους Ρεπουμπλικανούς,

Στους Δημοκρατικούς είναι βέβαιη η ενίσχυση της αριστερής και της προοδευτικής (liberal) τάσης. Χωρίς ακόμη να είναι πλειοψηφικές στους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Η πολιτική πόλωση είναι πιο βαθιά από ποτέ στις ΗΠΑ, οι υποψήφιοι με “συναινετικό” προφίλ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πήραν το χρίσμα του κόμματος τους.

Το 2016 οι δημοσκοπήσεις έδιναν Κλίντον και τελικά βγήκε Τραμπ. Δεν είχαν υπολογίσει σωστά πόσο θα ωφεληθεί ο Τραμπ από τις ιδιοτυπίες στο εκλογικό σύστημα (γιατί τη λαϊκή ψήφο την έχασε καθαρά το 2016). Φέτος όλοι μετράνε πιο σωστά και το κυριότερο, οι Δημοκρατικοί προσάρμοσαν την τακτική τους σ' αυτή την πραγματικότητα. Δηλαδή διεκδικούν τις έδρες στη Βουλή με τοπικό σχεδιασμό και προσοχή στο πρόσωπο κάθε υποψήφιου.

Οι αναμετρήσεις που θα στείλουν ευρύτερο πολιτικό μήνυμα είναι:

Για Κυβερνήτη της Φλόριντα. Ο (αριστερός και αφροαμερικανός ταυτόχρονα) Γκίλαμ προηγείται οριακά του υπερδεξιού ΝτεΣάντις. Αν βγει θα είναι σοβαρή ήττα για την πτέρυγα Τραμπ σε μια μεγάλη και ταλαντευόμενη συνήθως Πολιτεία.

Για τις Βουλευτικές έδρες της Πενσυλβάνια. Σ' αυτή την Πολιτεία κρίθηκε η πλειοψηφία εκλεκτόρων του Τραμπ το 2016. Οι Δημοκρατικοί θέλουν οπωσδήποτε μήνυμα ανατροπής.

Για Γερουσιαστή του Τέξας. Ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ φαίνεται να αντέχει τελικά παρά την εντυπωσιακή προσπάθεια που έκανε ο νέος και liberal Δημακρατικός  Μπέτο Ο Ρουρκ.

Μπορεί να γίνει η έκπληξη προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση; Να έχουμε ένα θρίαμβο και όχι απλώς νίκη των Δημοκρατικών ή αντίστροφα μια οριακή νίκη των Ρεπουμπλικανών; Προφανώς ναι, η κρίσιμη διαφορά για το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο παραμένει στα όρια του στατιστικού σφάλματος.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερα. Αν το δεις για αρχή όμως, μετά την τραγωδία με την επιλογή της Κλίντον το 2016, καλά είναι.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr