Ζητείται λύση για τα "κόκκινα δάνεια" – Χαοτική παραμένει η διαφορά με τους Θεσμούς

Ενώ η διαδικασία της μίνι αξιολόγησης δείχνει να βαίνει καλώς όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα, με τους δανειστές να δέχονται πως η ύφεση για το 2015 θα είναι πολύ μικρότερη από τους υπολογισμούς κι άρα κάτι μπορεί να "σωθεί", τα "κόκκινα δάνεια" αποδεικνύονται μεγάλο αγκάθι. 

kokkina daneia 3

Ενώ η διαδικασία της μίνι αξιολόγησης δείχνει να βαίνει καλώς όσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα, με τους δανειστές να δέχονται πως η ύφεση για το 2015 θα είναι πολύ μικρότερη από τους υπολογισμούς κι άρα κάτι μπορεί να “σωθεί”, τα “κόκκινα δάνεια” αποδεικνύονται μεγάλο αγκάθι. 

Σήμερα Παρασκευή ο Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται για τρίτη φορά, καθώς στα δύο πρώτα ραντεβού δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα. Και το χάσμα είναι μεγάλο, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας που  δεν απέκλεισε να επιδιωχθεί τελικά πολιτική λύση. Έχουμε και λέμε:

Η ελληνική πρόταση για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυρών στο νέο νόμο που θα αντικαταστήσει το “νόμο Κατσέλη” έχει διαμορφωθεί ως εξής: Προστασία από πλειστηριασμούς για κατοικίες αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ για άγαμο συν 50.000 για έγγαμο και 25.000 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Το κριτήριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται στα 35.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή καλύπτει το 72,3% των κόκκινων δανειοληπτών.

Στον αντίποδα, οι πιστωτές ζητούν αντικειμενική αξία ακινήτου από 70.000 ως 120.000 ευρω, ετήσιο εισόδημα ως 8.180 ευρω για άγαμο, 13.917 για έγγαμο και 3.350 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Η πρόταση αυτή καλύπτει από το 17,3% εως το 40% των δανειοληπτών. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως η διαφορά είναι τεράστια και δύσκολα μπορεί να γεφυρωθεί με όρους “δύο πάνω, δύο κάτω”.

Σύμφωνα, πάντως, με το Γιώργο Σταθάκη το όποιο νέο καθεστώς συμφωνηθεί θα ισχύσει για όσους θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη στο μέλλον. Οπως διαβεβαίωσε, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί θα επανακριθούν με τον υφιστάμενο νόμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους 130.000 κόκκινους δανειολήπτες που έχουν κάνει προσφυγή για την ένταξη τους στο καθεστώς προστασίας.

Κάθετη η κυβέρνηση, πόσο μπορούν να πιέσουν οι δανειστές;

Το μήνυμα που έρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει δρόμος μαζικών πλειστηριασμών και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηστικά ότι «είναι ζήτημα αρχής η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους».

Την πεποίθηση πως τελικά θα βρεθεί λύση ενισχύει κι η χθεσινή δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί που προέτρεξε να πει πως η Ελλάδα θα λάβει κανονικά τη δόση των 3 δισ. ευρώ. Αν και η δήλωση μπορεί να ερμηνευθεί ως άσκηση πίεσης και προς τις δύο πλευρές, πόσο μπορούν να πιέσουν οι δανειστές όταν ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος έχει ουσιαστικά προαναγγείλει τη θετική κατάληξη της αξιολόγησης; 

ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ, eurokinissi

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…