Newsroom

Newsroom

Ζελένσκι: «Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα “επικίνδυνο όπλο” της Ρωσίας για όλη την Ευρώπη»

Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περνάει κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, στερώντας από την Ουκρανία έσοδα ύψους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο

AP19303487237992

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως ο ρωσο-γερμανικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα «επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου», καθώς έκανε δεκτή στο Κίεβο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, που έχει αγωνιστεί για αυτό το σχέδιο.

Αυτός ο υποθαλάσσιος αγωγός, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περνάει κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, θα συνδέει απευθείας τη Ρωσία και τη Γερμανία, στερώντας από την Ουκρανία έσοδα ύψους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο, τα οποία αποκομίζει αυτή τη στιγμή για τη διέλευση του ρωσικού αερίου από το έδαφός της αλλά κι ένα μέσο διπλωματικής πίεσης μπροστά στον Ρώσο αντίπαλό της.

«Εξετάζουμε αυτό το σχέδιο αποκλειστικά υπό το πρίσμα της ασφάλειας και το θεωρούμε ως ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό όπλο του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν με την Άγγελα Μέρκελ.

«Πιστεύω πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο όπλο, όχι μονάχα για την Ουκρανία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως οι βασικοί κίνδυνοι με την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 θα βαρύνουν την Ουκρανία», τόνισε.

Η καγκελάριος, που αποχωρεί από την εξουσία το φθινόπωρο, προσπάθησε για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει το Κίεβο, σημειώνοντας πως βρέθηκε ένας συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την κατασκευή, προκειμένου να επιτραπεί το έργο να γίνει υπό την προϋπόθεση πως η Μόσχα δεν θα το χρησιμοποιήσει για να αποδυναμώσει την Ουκρανία και θα παρατείνει τη σύμβαση διαμετακόμισης αερίου πέραν του 2024.

Η Μέρκελ υπενθύμισε πως ζήτησε την Παρασκευή στη Μόσχα από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η «σύμβαση διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει το 2024, να παραταθεί».

«Συμφωνούμε με τους Αμερικανούς ότι το αέριο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ένα γεωπολιτικό όπλο και στην τελική θα το δούμε σε λειτουργία με την ανανέωση της σύμβασης. Όσο ταχύτερα τόσο καλύτερα», σημείωσε.

Όμως, ο πρόεδρος Ζελένσκι εκτιμά πως δεν έχει ακούσει μέχρι στιγμής κάτι σχετικά με το θέμα της παράτασης της συμφωνίας διαμετακόμισης παρά μόνο «πολύ γενικά πράγματα».

Η Άγγελα Μέρκελ επισήμανε πως κατανοεί «τις μεγάλες ανησυχίες» του προέδρου Ζελένσκι, όμως διαβεβαίωσε πως η γερμανο-αμερικανική συμφωνία επιτρέπει την επιβολή «κυρώσεων εάν το αέριο χρησιμοποιηθεί ως όπλο».

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης υποσχέθηκε, εξάλλου, ότι αυτές οι υποχρεώσεις θα είναι «δεσμευτικές επίσης και για τις μελλοντικές κυβερνήσεις» της Γερμανίας, καθώς ετοιμάζεται να αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

AP - Ινδια τρενο

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Πανκάτζ Κουμάρ Σινγκ. Σε κρίσιμη…

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Κεραυνός

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Αμέσως έπεσε στο έδαφος και σφάδαζε από τους πόνους, όταν περίοικοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

μπάιντεν

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…