"Υποχώρηση" Τουσκ για τις ποσοστώσεις προσφύγων

Με νέο «βελτιωμένο» σημείωμα επανέρχεται ο Πολωνός αξιωματούχος μετά τις αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ουσιαστικά το πνεύμα της επιστολής

5773cc7a1dc5248f5e8b4dbd

Βήματα πίσω φαίνεται να κάνει ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που με επιστολή που είχε στείλει στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, ζητούσε την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό ζήτημα. Το νέο σημείωμα που επισήμως δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε με κάποιες βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την ουσία της διαπίστωσής του ότι «οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο».

Ενώ στο αρχικό κείμενο ο Ντόναλντ Τουσκ «έριχνε» την ευθύνη της διαχείρισης στις πλάτες των κρατών, αναφέροντας ότι «τα κράτη μέλη μόνο είναι ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μεταναστευτική κρίση», στη δεύτερη εκδοχή του, μετά την κατακραυγή, φαίνεται να πηγαίνει στην ΕΕ. «Μόνο η ΕΕ μπορεί να διαχειριστεί την παράνομη μετανάστευση αποτελεσματικά, με την πλήρη συμμετοχή των κρατών μελών και συντονίζοντας τα μέσα των κρατών αυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καταλήγοντας, στο νέο έγγραφο ο Τουσκ προειδοποιεί τα κράτη-μέλη ότι πρέπει να βρεθεί απαραιτήτως μία λύση, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, διαφορετικά θα προτείνει ο ίδιος εναλλακτικές λύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Πολωνός αξιωματούχος επρόκειτο να πει στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.

Σύμφωνα με προσχέδιο επιστολής του κ. Τουσκ, που αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα, ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία καθώς είναι η χώρα μας και η γειτονική, πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης.

Τις αντιδράσεις του Έλληνα επιτρόπου για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε στη συνέχεια το προσχέδιο Τουσκ. «H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντιευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο. 

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών», υπογράμμισε ο Έλληνας πολιτικός, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ