ΜΜ

Μανώλης Μεσσήνης

«Υπήκοοι του Φόβου»

Σήμερα για εκείνους που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι καθόλου εύκολο να ελέγξουν την τεράστια μάζα του πληθυσμού, ώστε να διατηρήσουν τη συγκατάθεσή του για να παραμείνουν στην ύπατη εξουσία.

5064050 2

Πιστεύω ότι η πανδημία του Covid-19 έχει υπονομεύσει σοβαρά τη δημοκρατία μας, αλλά ίσως, παράδοξα, ο φόβος που προέκυψε από αυτήν μας έκανε να γνωρίζουμε περισσότερο την ευθραυστότητα των πραγμάτων, των κοινωνικών συστημάτων και την ανάγκη προστασίας του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου που έχουμε, της ελευθερίας.

Εάν υπάρχει ένα συναίσθημα που μπορεί να μας κυριαρχήσει, αυτό είναι σίγουρα ο φόβος. Αν διαυγάσουμε αυτό το συναίσθημα, ο κατάλογος των ανθρώπινων φόβων μπορεί να μας εκπλήξει. Κι ένας άνθρωπος ήδη φοβισμένος τρέφεται εύκολα από εκατοντάδες λανθάνουσες απειλές, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο κίνδυνος.

Εν τω μεταξύ, αυτοί που αποφασίζουν να ενσταλάξουν τον φόβο, ενεργοποιούν εύκολα αυτόν τον διεστραμμένο μηχανισμό, κάνοντας ένα απλό κλικ στον εγκέφαλό μας, υπονοώντας αμφιβολίες για το τι θα μπορούσε να συμβεί, τι θα μπορούσε να είναι και έτσι παραμένουμε κολλημένοι σε μια συνεχή αγωνία. Έτσι γινόμαστε υπάκουοι, αναζητούμε αναφορές σε κάποιον που μπορεί να μας σώσει και χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας.

Εάν στα μεσαιωνικά χρόνια δεν ήταν περίπλοκο για έναν φεουδάρχη άρχοντα να υποτάξει και ενδεχομένως να τιμωρήσει όσους τον αμφισβητούσαν, σήμερα για εκείνους που είναι στη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι καθόλου εύκολο να ελέγξουν την τεράστια μάζα του πληθυσμού, ώστε να διατηρήσουν τη συγκατάθεσή του για να παραμείνουν στην ύπατη εξουσία. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου έχει επινοηθεί μια μέθοδος, η «στρατηγική του φόβου», σταδιακά όλο και πιο εκλεπτυσμένη, ας πούμε περίπλοκη, η οποία εγγυάται, μεταξύ άλλων, ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Χάρη στη βοήθεια ορισμένων επαγγελματιών του φόβου – όπως ακριβώς υπάρχουν επαγγελματίες του μίσους, εισβάλουν στην ενημέρωση και τη χειραγωγούν, μεταποιούν ή/και αποκρύπτουν την αλήθεια, λοιδορούν ανθρώπους και ό,τι τους αντιτίθεται, μεταδίδουν τον φόβο της ανάληψης πρωτοβουλίας, δημιουργούν τραγικά συμβάντα και ενοχοποιούν τον ίδιο τον πολίτη…· κι έτσι, με τον φόβο ως το πραγματικό συστατικό αυτού του πολιτισμού μας, μεταπλάθουν την ανθρώπινη κοινωνία.

«Είμαι ο Επαγγελματίας Φόβου, και όπως γνωρίζετε, δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς φόβο. Χωρίς τον φόβο της φτώχιας, δεν μπορείτε να ζήσετε. Χωρίς τον φόβο της ασθένειας και του θανάτου, δεν μπορείτε να ζήσετε. Χωρίς τον φόβο της καταστολής, δεν μπορείτε να ζήσετε. Χωρίς τον φόβο του Θεού και της λευκής γενειάδας του, δεν μπορείτε να ζήσετε. Χωρίς τον φόβο του διαφορετικού, δεν μπορείτε να ζήσετε.

Έχετε πολλούς φόβους, κι εγώ πολλή δουλειά να κάνω. Μια ατρόμητη κοινωνία είναι σαν ένα σπίτι χωρίς θεμέλια. Γι’ αυτό θα είμαι πάντα εδώ, να βοηθάω τον κόσμο να διατηρήσει την τάξη.

Χωρίς εμένα, οι πόλεμοι θα ξεσπάσουν μάταια. Οι επιδημίες δε θα έχουν νόημα. Οι βόμβες θα εκραγούν χωρίς κοινωνικό όφελος. Μεταμορφώνω τον φόβο σε τάξη και η τάξη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε αξιοσέβαστης κοινωνίας.

Διαμορφώνω τους φόβους, τους επεξεργάζομαι, τους αναμιγνύω και μετά τους μεταδίδω, ακριβώς επειδή ο φόβος σάς σταματά, δε σκέφτεστε καν να υπερασπιστείτε το δικαίωμά σας ακόμα και να κάνετε λάθη, ακόμα και για την ίδια σας τη ζωή».

* Ανάρτηση του Μανώλη Μεσσήνη στο facebook 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ