Βρετανός Υπ.Εξ.: Απαραίτητος ο διεθνής συντονισμός για την αντιμετώπιση του ISIS στο Ιράκ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση του…

hague1

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βαγδάτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, υποστήριξε ότι για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε είναι απαραίτητος ο διεθνής συντονισμός.

Επισήμανε ότι για να επιτευχθεί η εξάλειψη των εξτρεμιστικών οργανώσεων στο Ιράκ είναι σημαντική η δημιουργία μίας ενωμένης κυβέρνησης με τη συνεργασία σιιτών και σουνιτών. Αφού χαρακτήρισε το ΙΚΙΛ (ISIS) «βάρβαρη τρομοκρατική ομάδα», της οποίας η ιδεολογία, όπως είπε, είναι ξένη στην περιοχή, ο Χέιγκ διευκρίνισε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νούρι αλ Μαλίκι, για την κατάσταση που επικρατεί.

Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι οι επικεφαλής της χώρας συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα μίας ενωμένης κυβέρνησης, η οποία ωστόσο θα αποφασιστεί με την ψήφο του λαού. «Έτσι το Ιράκ θα αποδείξει στον κόσμο ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποτραπούν ξένες δυνάμεις που μπορεί να ενωθούν με το ΙΚΙΛ. Ο ιρακινός λαός πρέπει να ορίσει τη νέα κυβέρνηση, έχουν δημοκρατία. Οι ιρακινοί ηγέτες και ψηφοφόροι θα το αποφασίσουν», δήλωσε ο Χέιγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα όλες οι χώρες της περιοχής να υποστηρίξουν μία ενωμένη κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί διεθνή συντονισμό για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να ενισχύσει το Ιράκ σε ανθρωπιστικό, διπλωματικό επίπεδο και σε θέματα ασφαλείας. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έπειτα από τις αποκαλύψεις για συμμετοχή Αμερικανών και Βρετανών στο ΙΚΙΛ και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, δήλωσε πως όποιος γίνεται μέλος της ομάδας αυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα συμμετάσχει σε μία σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων, όπως δολοφονίες και βιασμοί.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη Συρία και τη σχέση της χώρας με το ΙΚΙΛ, ο Χέιγκ δήλωσε ότι το καθεστώς Άσαντ ευνόησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη τέτοιων ομάδων. Πάντως, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Μεγάλη Βρετανία παρέχει οπλισμό στη Συρία, ενώ υποστήριξε ότι τους παρέχεται εξοπλισμός «για να σωθούν ζωές».

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη