Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα.

βομβα σταδιου

Μετά από μία μακρά διάρκεια «σιωπής» των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, η Αντιτρομοκρατική έρχεται αντιμέτωπη με ένα χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας, προσπαθώντας να φτάσει στα ίχνη των βομβιστών της Σταδίου.

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών έχουν μπει το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας της ίδιας ημέρας αλλά και προηγούμενων ημερών καθώς και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ γίνεται προσπάθεια εντοπισμού υπόπτων κλήσεων μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι οι δράστες που τοποθέτησαν μηχανισμό ήταν τουλάχιστον δύο, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τον έναν να φτάνει πεζός, να κρεμάει σακίδιο με βόμβα στα κάγκελα, μετά να πηγαίνει σε κοντινό σημείο όπου τον περίμεναν ένα η περισσότερα άτομα για να διαφύγουν με μηχανή.

 

Η επίθεση φαίνεται να ενισχύει την εκτίμηση των ειδικών πως επέστρεψε το «αντάρτικο πόλης». Πρόκειται για την τρίτη ενέργεια που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στις 24 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί έκρηξη βόμβας σε τράπεζα στα Πετράλωνα, η οποία όμως δεν ήταν ωρολογιακή. Ακολούθησε η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή.

Διαβάστε επίσης-Εκθετος ο «σερίφης» της Κατεχάκη-Για μία ακόμη φορά ο Μ. Χρυσοχοΐδης βρίσκει μπροστά του το φάντασμα της τρομοκρατίας

Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη για την έκρηξη του βομβιστικού μηχανισμού που εξερράγη περίπου στη 1:30 απέναντι από το υπουργείο Εργασίας ανέλαβε η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται πως οι δράστες ήταν αποφασισμένοι και έμπειροι, φτιάχνοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη με απόλυτη ακρίβεια όσον αφορά το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει, γεγονός που αποτυπώνει κατάλληλη τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρχές συλλέγουν υλικό από τις κάμερες ασφάλειας, καθώς θεωρούν ότι είχαν προετοιμάσει το χτύπημα μέρες πρίν, και μέσω από το οπτικό υλικό από τις κάμερες, θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το δρομολόγιο αλλά και το μέσο διαφυγής των βομβιστών, ενώ θα αναζητήσουν τα άτομα που έκαναν κατόπτευση της περιοχής τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί πάντως το σενάριο τα υλικά για την κατασκευή του ισχυρότατου εκρηκτικού μηχανισμού να τα προμηθεύτηκαν από άτομα του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης δεν αποκλείεται να υπήρχε προετοιμασία για την επίθεση από τις προηγούμενες μέρες.

Από την ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να προμηθεύτηκαν από άτομα του οργανωμένου εγκλήματος, τα υλικά για την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού.

 

Οι φόβοι για επόμενο τρομοκρατικό στόχο

Μία άλλη παράμετρος που προβληματίζει, τις Αρχές είναι ότι, όσο καθυστερεί η προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης, τόσο εντείνεται ο φόβος για ένα επόμενο χτύπημα, είτε με βομβιστική επίθεση είτε με πυροβολισμούς.
Σε περίπτωση που βγει η προκήρυξη, οι Αρχές θα εξετάσουν και θα συγκρίνουν εάν υπάρχουν κοινά στοιχεία με παλαιότερες αναλήψεις ευθύνης άλλων οργανώσεων.

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη