Newsroom

Newsroom

Τυνησία: Η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία του Al Jazeera

Τουλάχιστον 10 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο γραφείο, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Al Jazeera στην Τύνιδα

tunisia

Το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera, που έχει την έδρα του στο Κατάρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αστυνομία της Τυνησίας εισέβαλε στα γραφεία του στην Τύνιδα και έδιωξε το προσωπικό του.

Τουλάχιστον 10 βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο γραφείο τη Δευτέρα, όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Al Jazeera στην Τύνιδα ενώ σημειώνουν ότι οι εν λόγω αξιωματικοί δεν είχαν εντάλματα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που συμμετείχαν στην επιδρομή δήλωσαν ότι έκαναν οδηγίες από το δικαστικό σώμα της χώρας και ζήτησαν από όλους τους δημοσιογράφους να φύγουν.

Τα τηλέφωνα καθώς και άλλος εξοπλισμός που υπήρχε στο χώρο κατασχέθηκαν, ενώ δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να επιστρέψουν στο κτίριο για να ανακτήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Χθες Κυριακή ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σάγεντ έπαψε την κυβέρνηση της χώρας και ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου, σε μια κίνηση την οποία αντίπαλοί του χαρακτήρισαν πραξικόπημα.

Οχήματα του στρατού περικύκλωσαν το κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε νωρίτερα πως αναστέλλει τις εργασίες του Κοινοβουλίου και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά των Τυνήσιων ηγετών.

Κλάξον ακούστηκαν στους δρόμους λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή.

Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις χθες, Κυριακή, παρά τη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας προκειμένου να περιορίσει τις μετακινήσεις. Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως τη “διάλυση του Κοινοβουλίου”.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές έπειτα από μια έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με μια κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση στην οποία αντιπαρατίθενται ο Σαΐντ και το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Ennahdha.

“Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου αλλά επιτρέπει το ‘πάγωμα’ των δραστηριοτήτων του”, δήλωσε, επικαλούμενος το άρθρο 80 που επιτρέπει ένα τέτοιο μέτρο σε περίπτωση “επαπειλούμενου κινδύνου”, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την εκτελεστική εξουσία με “τη βοήθεια της κυβέρνησης” υπό την ηγεσία ενός νέου πρωθυπουργού που θα διοριστεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωσε εξάλλου την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας των βουλευτών.

Η κοινή γνώμη έχει εξοργιστεί με τις διενέξεις ανάμεσα σε κοινοβουλευτικά κόμματα και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρασίντ Γκανούσι, που είναι επίσης επικεφαλής του Ennahdha, και τον πρόεδρο Σαΐντ, που παραλύει τις δημόσιες εξουσίες.

Καταγγέλλει επίσης την έλλειψη πρόνοιας της κυβέρνησης απέναντι στην υγειονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις οξυγόνου στην Τυνησία. Με σχεδόν 18.000 θανάτους σε σύνολο 12 εκατομμυρίων κατοίκων, η χώρα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο στην πανδημία αυτή.

Χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες κατά των ηγετών τους, κυρίως κατά του ισλαμικού κόμματος Ennahdha.

Φώναξαν κυρίως συνθήματα κατά του κόμματός αυτού και του πρωθυπουργού τον οποίο υποστηρίζει, Χισάμ Μασίσι, όπως “Ο λαός θέλει τη διάλυση του Κοινοβουλίου”.

“Αλλαγή καθεστώτος” έγραφαν επίσης ορισμένα πανό.

Η έδρα και τα σύμβολα του Ennahdha τέθηκαν στο στόχαστρο.

Καλέσματα για διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα της γιορτής της Δημοκρατίας, κυκλοφορούσαν εδώ και πολλές ημέρες στο Facebook, από διάφορες ομάδες.

Ζητούσαν μεταξύ άλλων αλλαγή του Συντάγματος και μια μεταβατική περίοδο που θα αφήνει μεγάλο χώρο στον στρατό, διατηρώντας παράλληλα τον πρόεδρο Σαΐντ ως αρχηγό του κράτους.

Οχήματα του στρατού περικύκλωσαν το κοινοβούλιο
Οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, μερικές ώρες μετά την αναγγελία του προέδρου της Τυνησίας, του Κάις Σαΐντ, ότι αναστέλλει τη λειτουργία του για έναν μήνα, παύει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και αίρει την ασυλία των βουλευτών, αποφάσεις στις οποίες ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, ο Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Βουλής ζητωκραύγασαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο κι άρχισαν να τραγουδούν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…