ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Turkaegean: Όταν κοιμάσαι άλλος γράφει ιστορία…

Οι διαψεύσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και οι υποχωρήσεις σε εθνικό επίπεδο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με τον αέρα του υπάκουου και πλήρως αποδεκτού μέλους της Συμμαχίας, μετά και τα παρατεταμένα χειροκροτήματα που εισέπραξε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. 

Οι βαλίτσες του στο πήγαινε ήταν γεμάτες βεβαιότητες για την ελληνική επιρροή στους συμμάχους, για την αναγνώριση από πλευράς τους των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, τα οποία αμφισβητούνται μέχρι… γκριζαρίσματος από την Τουρκία, όπως και για την απομόνωση του Ερντογάν που προκαλεί συνεχώς προβλήματα, άλλοτε στην υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και άλλοτε με την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική του στο Αιγαίο.

Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στη Μαδρίτη γεμάτος βεβαιότητες για την ελληνική υπεροχή, επιστρέφει έχοντας καταγράψει στο ενεργητικό του μια σειρά από μεγάλες διπλωματικές ήττες.

Πρώτα γιατί οι σύμμαχοι δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο μείζον εθνικό ζήτημα των Τουρκικών απειλών στο Αιγαίο.

Υποδέχθηκαν τον Ερντογάν όχι σαν απομονωμένο από τη Δύση, όπως αρέσκεται να τον παρουσιάζει συστηματικά τελευταία η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, ούτε όμως και σαν οιωνεί κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας συμμαχικής χώρας, όπως στ’ αλήθεια συμβαίνει. Τον υποδέχθηκαν σαν μεγάλο ηγέτη, αναγνωρισμένο από τη Δύση και βέβαια και σαν σταθερό σύμμαχο.

Τα ζητήματα με την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο Σκανδιναβικών χωρών και με τις Τουρκικές ενστάσεις και απειλές λύθηκαν με έναν τρόπο εξαιρετικά ευνοϊκό για την Τουρκία. Η οποία πήρε σε αντάλλαγμα ό,τι ζήτησε και μάλιστα και με το παραπάνω σαν αντιπαροχή.

Επιπλέον η Τουρκία κέρδισε συμφωνίες στρατιωτικού εξοπλισμού της με F16 και με F35, σε απάντηση της μεγάλης… επιτυχίας του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ να εξασφαλίσει και αυτός εξοπλισμούς της χώρας με στρατιωτικά αεροπλάνα.

Που σημαίνει μηδέν εις το πηλίκον όσον αφορά κάποια υπεροπλία της χώρας μας σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Οι σύμμαχοι έχουν κάθε συμφέρον να εξοπλίζουν εμάς και συγχρόνως να εξοπλίζουν και την Τουρκία. Με αποτέλεσμα η διαφορά στη δυναμική των εξοπλισμών να παραμένει σταθερή και πάντοτε υπέρ της γείτονος.

Κι ας ισχυρίζονται οι ΝΑΤΟϊκοί μας σύμμαχοι ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών – μελών της Συμμαχίας δεν λύνονται με όπλα αλλά ειρηνικά…
Η μεγαλύτερη ήττα όμως που υπέστη η ελληνική εξωτερική πολιτική τις τελευταίες μέρες, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, δεν ήρθε από την αρένα της διπλωματίας.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση στο ζήτημα της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων ήρθε από το πεδίο του μάρκετιγκ και συγκεκριμένα από τον χώρο ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης.

Και αφορά σε μια απίστευτη Τουρκική διείσδυση στην αγορά της Ευρώπης και ταυτόχρονα μια δολοφονική για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα υποχώρηση στο πεδίο του εμπορικού και τουριστικού ανταγωνισμού.

 

Η κατοχύρωση του εμπορικού brand του Αιγαίου ως Turkaegean, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κοιμόταν, φαίνεται, στις δάφνες των εικονικών επιτυχιών της, συνιστά το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί ποτέ η χώρα όσον αφορά στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων.

Στο εξής ο όρος «Αιγαίο» δεν θα καθορίζει μονοσήμαντα μια Ελληνική θάλασσα, όπως συμβαίνει από τα βάθη της ιστορίας.

Που πρακτικά σημαίνει ότι αν στο εξής οι Έλληνες αποπειραθούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια παρόμοια εμπορική ονομασία που έστω να θυμίζει την αναγνωρισθείσα σαν… Τουρκική, θα έχουμε εμείς και όχι οι Τούρκοι νομικές συνέπειες.

Η μεγαλύτερη ήττα της εξωτερικής μας πολιτικής ήρθε από το πεδίο του εμπορικού ανταγωνισμού. Μπορείς να το πεις και εκδίκηση της ελεύθερης αγοράς σε μια κυβέρνηση που ομνύει στο όνομά της και που χάριν του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων που τη νέμονται έχει θυσιάσει κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος, αφήνοντας απροστάτευτους εκατομμύρια πολίτες – καταναλωτές ρεύματος, βενζίνης και εμπορικών προϊόντων.

Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες. Η Τουρκική αίτηση για την εμπορική ονομασία έγινε εδώ και ένα χρόνο και η έγκριση ήρθε στο τέλος του 2021. Από τότε μέχρι σήμερα η ελληνική πλευρά δεν είχε πάρει χαμπάρι το παραμικρό.

Ο υπουργός Ανάπτυξης προφανώς δεν βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με τα του υπουργείου του, εμφανιζόμενος διαρκώς στα κανάλια της κυβερνητικής προπαγάνδας, ενώ ο πρωθυπουργός και πολιτικός υπεύθυνος για την κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα δευτερεύοντα και με τα μικρά.

Η ιστορία εκδικείται. Απλώς δεν εκδικείται μόνο τους ενόχους, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Η παράταξη που αποκαλούσε… προδότη τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια Συμφωνία που αναγνωρίζει ότι μια χώρα που η διεθνής κοινότητα την αποκαλούσε σκέτο «Μακεδονία» στο εξής θα την αποκαλεί επισήμως με τον ορθό γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», τώρα χαρίζει κυριολεκτικά την ελληνική ονομασία του απειλούμενου Αιγαίου σε Τουρκικά εμπορικά συμφέροντα.

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του βασιλιά της Αθήνας Αιγαία, ο οποίος από τον 13ο αιώνα π.Χ. ακόμη είχε δώσει το όνομά του στο Αιγαίο πέλαγος, πέφτοντας στην ομώνυμη θάλασσα όταν, παραπλανημένος από τη σημαία του καραβιού του Θησέα που επέστρεφε από τη Μινωική Κρήτη, πίστεψε λανθασμένα ότι ο γιος του είχε νικηθεί από το Μινώταυρο.

Αυτοί που κάποτε υποκριτικά φώναζαν στις πλατείες, φορώντας την περικεφαλαία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ότι «Το όνομα είναι η ψυχή μας», κατασκευάζοντας ψεύτικους εχθρούς και εικονικούς προδότες, παραδίδουν τώρα όνομα και ψυχή σε αυτούς που συνιστούν τον πραγματικό και σταθερό εδώ και δεκαετίες κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Γιατί όπως λέει και το γνωστό τραγούδι: «Όταν κοιμάσαι, άλλος γράφει ιστορία…»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Ρεπορτάζ του Guardian για το μετρό στα Εξάρχεια: «Οι γραμμές μάχης χαράσσονται νωρίς στην πλατεία και ορίζονται αυστηρά»

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ επικεντρώνεται στη γνώμη των διαδηλωτών οι οποίοι αναπόφευκτα εκφράζουν την ανησυχία…

«Προετοιμαστείτε για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων» – Ο κίνδυνος έχει υποτιμηθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες 

«Προετοιμαστείτε για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων» – Ο κίνδυνος έχει υποτιμηθεί προειδοποιούν οι επιστήμονες 

Ο κίνδυνος μίας γιγάντιας ηφαιστειακής έκρηξης είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο…