Τσίπρας στη Wall Street Journal: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μετά από συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές εάν τους επόμενους μήνες επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους εταίρους έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές εάν τους επόμενους μήνες επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους εταίρους έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος είχε συνάντηση με τη διεύθυνση σύνταξης της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας στα γραφεία της στη Νέα Υόρκη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σημειώνει ότι οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα φέτος, μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Όπως υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, οι όροι του τρίτου μνημονίου θα τηρηθούν από την κυβέρνηση αν και κάποιοι εξ αυτών, όπως οι φορολογικές αυξήσει «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η συμφωνία ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την ευρωζώνη και πως οι πτυχές της συνιστούν βελτίωση από τα προηγούμενα προγράμματα διάσωσης.

 

Ακραίες ευρωπαϊκές δυνάμεις ήθελαν το GRexit

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές φέτος, ο Τσίπρας δήλωσε πως γνώριζε ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες.

Εξεπλάγη όμως, όπως είπε, από μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε μια διαίρεση στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος, το έκανε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει μια σχέση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

 

Το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού

Μιλώντας για τη προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως απειλεί τις προσπάθειες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε, η χώρα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β΄ μισό του 2016, αλλά η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη οικονομία-ιδιαίτερα τον σημαντικό κλάδο του τουρισμού. Η κρίση χρέους της χώρας έχει περιορίσει σοβαρά την ικανότητά της να διαχειριστεί τις ροές των μεταναστών που περνάνε τα σύνορά της.

«Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους ότι εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα δαπανήσει η Ελλάδα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στους στόχους για το έλλειμμα που συμφωνήθηκαν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα νησιά που δέχονται πολλούς μετανάστες, έχουν δει μείωση 40% στα έσοδα από τον τουρισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να επιδείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Η ενωμένη Ευρώπη νίκησε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», δήλωσε. Αλλά «εάν τώρα χτίσουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος».

 

Διπλωματική λύση στη Συρία

Επίσης, ο Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για να πετύχει μια διπλωματική λύση στη Συρία και κάλεσε την Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιες συζητήσεις.

«Εάν θέλουμε να συζητήσουμε τις προοπτικές της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, νομίζω ότι είναι λάθος να αποκλείουμε τη Ρωσία από αυτές τις συζητήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με την στρατηγική τους ή με όλες τις ρωσικές πολιτικές», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

 

ΦΩΤΟ: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)