Σε ανάρτησή του στο Twitter για την άφιξη του στο Πεκίνο, ο Πρωθυπουργός αναφέρει:
«’Αφιξη στο Πεκίνο.Ένα σημαντικό ταξίδι για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε πολιτικό & οικονομικό επίπεδο».
Τσίπρας στο CCTV2: Ανοίγει ο δρόμος για στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας
Η συμφωνία με την COSCO είναι αμοιβαία επωφελής, είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2. Επισήμανε ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας. Η Ελλάδα είπε, είναι σε στρατηγική θέση και γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη.
Έκανε αναφορά σε ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα, αλλά και στις δυνατότητες συνεργασίας στον τουρισμό και τον πολιτισμό. Αναφέρθηκε επίσης στη μακρά πολιτισμική παράδοση, κοινό χαρακτηριστικό των δύο λαών.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δυνατότητα χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης προοπτική να συνεργαστεί η Ελλάδα και με την τράπεζα των Brics.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας- Θεσμών και στο θέμα της μείωσης του χρέους είπε ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας. Ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή. Έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. Για πρώτη φορά ανοίγει δρόμος για τη μείωση του χρέους, προϋπόθεση για την επενδυτική εμπιστοσύνη». Ανέφερε ότι το Β΄ εξάμηνο του 2016 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, πως υπάρχει εκτίμηση για 3% το 2017 και ότι όραμα της κυβέρνησης είναι η σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη.
Για το Brexit ανέφερε ότι η ακραία λιτότητα δεν βοήθησε ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη και τόνισε πως η βαθειά πολιτική κρίση στην Ευρώπη προκαλεί άνοδο του απομονωτισμού και του ευρωσκεπτικισμού. Εκτίμησε ότι η επίπτωση του Brexit θα είναι μικρότερη στην Ευρώπη απ’ ότι στη Βρετανία και τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, με δημοκρατία, αλληλεγγύη, συνοχή. Παλεύουμε, ανέφερε, για λαϊκή κυριαρχία και αλληλεγγύη. Η συνεισφορά μας θα είναι καθοριστική, ανέφερε και ζήτησε σεβασμό στο δικαίωμα των λαών για αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ως προς το ζήτημα του χρέους είπε ότι η Ελλάδα είναι καλυμμένη και δεν την επηρεάζει τυχόν καθυστέρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Για το προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα είναι περήφανη που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη.
«Είμαστε» είπε «σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή». Ανέφερε ότι η κρίση ασφαλείας δεν οφείλεται στην προσφυγική κρίση και επισήμανε ότι χρειάζεται πολιτική ασφαλείας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας. Η Ελλάδα, ανέφερε, είναι ασφαλής χώρα, εξαιρετικός προορισμός για τους Κινέζους πολίτες. Και αν και μικρή χώρα, έχει ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και των ανθρωπίνων αξιών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης και για ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζει η CCTV2 για την κινεζική πολιτική «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος» (ΜΖΕΔ) που αφορά την οικονομική σύνδεσή της με τη Δύση στα πρότυπα του αρχαίου δρόμου του μεταξιού.
Η Ελλάδα είναι σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική ΜΖΕΔ. Είναι σημαντικό γιατί η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη και επιδιώκει να εισαγάγει τεχνογνωσία και καινοτομία, να προωθήσει τις ελληνικές εξαγωγές, τη ναυτιλιακή συνεργασία. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, έχει τη βούληση να προχωρήσει σε στρατηγική σχέση με την Κίνα.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι ολοκληρώνεται με επιτυχία το έτος ναυτικής συνεργασίας και πως μπορούμε να προχωρήσουμε. Επιδιώκουμε, σημείωσε, επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός στην Ευρώπη στον δρόμο του ΜΖΕΔ και αυτό μπορεί να δημιουργήσει επενδύσεις όπως logistic center στο λιμάνι, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και αναβάθμιση του λιμανιού.
Η προσέλκυση επενδύσεων είναι σημαντική για την ανάκαμψη. Αυτό θέλει εμπιστοσύνη, είπε και τόνισε: «Βγαίνουμε από έναν κύκλο αβεβαιότητας. H Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία».
«Η Ελλάδα είναι ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει κλαδιά σε βορρά, νότο και ανατολή» συμπλήρωσε.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα.
Στην αποστολή συμμετέχει ακόμη η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. Την αποστολή συνοδεύουν επίσης επιχειρηματίες από τους τομείς του τουρισμού, του real estate, των τεχνολογιών και της αγροτοδιατροφής.
Την Τετάρτη 6 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Cosco.
Κατά την συνάντηση του με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, θα υπογραφεί κοινή δήλωση με την οποία Ελλάδα και Κίνα θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δήλωση θα έχει δύο σκέλη. Το πολιτικό μέρος θα αφορά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος -πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο, δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές.
Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.
Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Σάββατο 2 Ιουλίου
09:00: Άφιξη στο Πεκίνο
18:30: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.
20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.
Κυριακή 3 Ιουλίου
10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.
11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.
14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.
Δευτέρα 4 Ιουλίου
10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.
15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.
16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.
16:45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.
17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.
17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.
18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Τρίτη 5 Ιουλίου
10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.
15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.
16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.
18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.
Τετάρτη 6 Ιουλίου
8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.
9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.
10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.
11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.
13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.
15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.