Τσίπρας: Αποδείξαμε ότι έχουμε πλεόνασμα ηθικής και αξιών

Μηνύματα αλληλεγγύης, συνύπαρξης, ειρήνης και αγάπης, έστειλαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, κατά την επίσκεψη τους στο «Δημήτρειο» Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

NewsRoom 29/12/2016 | 19:21

Στο Κέντρο, παιδιά από τη χώρα μας και -τα τελευταία δύο χρόνια, με την κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης- παιδιά από άλλες χώρες, τις οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, μετά το σχολείο διαβάζουν, τρώνε μεσημεριανό και κολατσιό και απασχολούνται δημιουργικά.

Προτού ξεκινήσει το γεύμα μαζί με τα παιδιά, τα οποία υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο με δύο παιδικά τραγούδια, ένα ελληνικό και ένα αραβικό, αλλά και λουλούδια, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «και η προσφυγική και η οικονομική κρίση ήταν δύο δύσκολες ανηφόρες που πορευτήκαμε και πορευόμαστε όλος ο λαός μαζί», σημειώνοντας ότι «τα βγάζουμε πέρα με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια». Προσωπικά, δήλωσε υπερήφανος, που ο λαός, όπως είπε, πάλεψε, αναδεικνύοντας παναθρώπινες αξίες, που αποτελούν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά, αλλά και του χριστιανισμού, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη, η προσπάθεια να μοιραστούμε, δίνοντας αγάπη και στοργή στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «αναδείξαμε αυτές τις αξίες στη στιγμή που γύρω μας ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, επιθετικός, εσωστρεφής, για να τονίσει πως η αγάπη και η ανάδειξη αυτών των αξιών από την πλευρά μας, μπορεί να δώσει φως και δύναμη.

Ο κ. Τσίπρας, τον οποίο συνόδευσε στην επίσκεψη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον αρχιεπίσκοπο και την Αρχιεπισκοπή για το φιλανθρωπικό της έργο και τόνισε ότι η πολιτεία, παρά τις δυσκολίες, έχει καταβάλει πολύ σημαντικές προσπάθειες για να στήσει σταθερές δομές κοινωνικής προστασίας, τόσο στους Έλληνες συμπολίτες μας, όσο και στους πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν με στόχο να περάσουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, «αλλά εμείς τους δείξαμε ότι η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα και ο ελληνικός λαός ένας φιλόξενος λαός». «Αποδείξαμε ότι έχουμε ένα πλεόνασμα ηθικής και αξιών ως λαός και ως χώρα. Αυτό το πλεόνασμα αγάπης ας το δώσουμε απλόχερα αυτές τις μέρες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, με αφορμή και την πρωτοβουλία για το «Δημήτρειο», ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο και την Αρχιεπισκοπή για το φιλανθρωπικό έργο τους, «γι' αυτή την εξαιρετική δουλειά, σε μια δύσκολη εποχή, που πολλά κηρύγματα φόβου και μίσους ακούγονται, αλλά κάποιοι δουλεύουν σιωπηλά κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας και αυτό αποδίδει».

Ευχαρίστησε θερμά για το περίσσευμα του χρόνου και της δύναμης για να φτιάξουν, όπως είπε, μια πολύ ζεστή αγκαλιά για παιδιά ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής, που έχουν ανάγκη από ζεστασιά, ανθρωπιά, ένα ζεστό πιάτο φαγητό και τα οποία τα έχουν ανάγκη όλον τον χρόνο. Είπε, ότι ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών, είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, στους πιο ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας και τα παιδιά είναι αυτά που κατεξοχήν έχουν ανάγκη. Επισήμανε ότι δεν είναι για όλα τα παιδιά αυτονόητα η δυνατότητα πρόσβασης στο σχολείο, η ζεστασιά, η ανθρωπιά, η κάλυψη των ψυχολογικών αναγκών τους και των αναγκών διαβίωσής τους.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στα παιδιά «καλή πρόοδο καλή δύναμη», να συνεχίσουν να αγαπούν τους δασκάλους τους και να γίνουν άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία και όσοι από εκείνους το επιθυμούν, κάποια στιγμή να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Ο κόσμος είναι σκληρός και δύσκολος αλλά αυτή η ζεστή αγκαλιά, τα χαμόγελα των παιδιών μπορούν να μας δώσουν ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, ειρήνης, αλληλεγγύης και αγάπης».

Στο τέλος του γεύματος, ο πρωθυπουργός έδωσε παιχνίδια στα παιδιά και εκείνα του έκαναν δώρο μια χειροτεχνία-ομοίωμα ενός δρομέα ο οποίος βρίσκεται σε στάση τερματισμού, με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει και να επισημαίνει τον συμβολισμό.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που μέσα στα πολλά προβλήματα επισκέφθηκε το «Δημήτρειο», αναφέρθηκε στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος επίσης ήταν παρών στην επίσκεψη, τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, τον γενικό διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κωνσταντίνο Δήμτσα, τους δασκάλους και όλους τους εθελοντές, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι προσφέρουν διακονία γενικότερα.

Σχολιάζοντας τη συνύπαρξη των παιδιών από διαφορετικές χώρες σε αυτόν τον χώρο, το ότι τρώνε και παίζουν μαζί, έκανε λόγο για μάθημα που «θέλουμε να αντιγράψουμε κι εμείς οι μεγάλοι από εσάς». «Έχουμε εντολή πάρει στη ζωή αυτή να μην περιμένουμε οι άλλοι να μας περιποιούνται να μας προσφέρουν υπηρεσίες, αλλά εμείς να πρωτοστατούμε και να ακολουθούν οι άλλοι. Είστε μικροί ακόμα, αλλά παίρνετε

ένα μεγάλο μάθημα σε αυτόν τον χώρο και αυτό θέλουμε να αντιγράψουμε από εσάς. Μ' αρέσει που τρώτε όλοι μαζί, που παίζετε όλοι μαζί. Άραγε θα μπορούσαμε και οι μεγάλοι να περνάμε όμορφα όπως εσείς; Είναι λίγο δύσκολο, γιατί όπως μεγαλώνει ο άνθρωπος, ανάλογα με το τι έχει μέσα του, είναι και η συμπεριφορά του».

Παρότρυνε τα παιδιά, όταν μεγαλώσουν, σε όποιον τόπο και αν πάνε, «να θυμάστε την Ελλάδα, τους ανθρώπους που μας υπηρέτησαν, εκείνους που κουράζονται στα γραφεία, όπως είναι ο πρωθυπουργός μας, ο υπουργός, για να τα έχετε όλα και να τα απολαμβάνετε και να παρακαλούμε να υπάρχουν σε κάθε χώρο και τομέα κάποιοι σαν τον κ. Δήμτσα (σσ τον γενικό διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών). «Εκεί που θα πάτε», συνέχισε, «να θυμάστε ότι πρέπει πάντοτε να κάνουμε το καλό στους ανθρώπους, είτε είναι μαύροι, είτε κίτρινοι, είτε λευκοί, είτε έχουν τη μια θρησκεία είτε την άλλη, να αγαπούν τους ανθρώπους όπως αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, είπε ότι η σημερινή επίσκεψη τους δίνει δύναμη και στηρίζει ηθικά την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει η «Αποστολή»εδώ και αρκετά χρόνια.

Είπε ότι η «Αποστολή» μέσα από τα πρώτα 6 χρόνια λειτουργίας της προσπάθησε να κάνει πράξη τη σκέψη και εντολή που έδωσε ο ασρχιεπίσκοπος στους συνεργάτες του: το ενδιαφέρον για τον κάθε ταλανιζόμενο αδερφό, διότι ό,τι προσφέρεται στον καθένα από αυτούς, προσφέρεται στον ίδιο τον Χριστό.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.