Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Ανάγκη για νέο δημοκρατικό συμβόλαιο στην Ευρώπη – Μακρόν: Θέλουμε η Ευρώπη να επιβιώσει

Λίγο πριν τη 13:00 το μεσημέρι έφτασε στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Το γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διεθνή αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος" με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να υποδέχεται τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του, Μπριζίτ. Λίγο μετά τις 18:30 ολοκληρώθηκε και η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου Προέδρου και του Αλέξη Τσίπρα μετά την κατ'ιδίαν συνάντησή τους. Επόμενος "σταθμός" η Πνύκα. Αυτήν την ώρα ξεκίνησαν τις ομιλίες τους οι δυο ηγέτες.

59b188451dc524d07b8b4725

Τσίπρας: Ανάγκη για νέο δημοκρατικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

«Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Πνύκα.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο στην Ευρώπη για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στον λόφο της Πνύκας για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και κρίση πολιτικής, διευρύνοντας τις ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

«Περάσαμε, με ταχύτητα μεγάλη, από την Ευρώπη των πολιτών στην Ευρώπη των τραπεζών, των μεγάλων συμφερόντων και των τεχνοκρατών», εξήγησε.

Όπως είπε, η Eυρώπη χρειάζεται να αλλάξει αν θέλει να επιζήσει, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας Ενωμένης Ευρώπης «όχι ως δύναμης επιβολής, αλλά ως δύναμης ειρήνης, προόδου, ασφάλειας».

«Πρέπει και μπορούμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήεις του μέλλοντος», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

Στα ελληνικά μίλησε ο Μακρόν από την Πνύκα – Θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από τον λόφο της Πνύκας γιμίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε την έκπληξη και μίλησε στα ελληνικά, δείχνοντας τις γνώσεις του στην ελληνική φιλολογία και την αγάπη του για τα ελληνικά γράμματα.

«Σε αυτό το μέρος οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!» είπε σε άψογα ελληνικά ο Γάλλος πρόεδρος και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».

«Πώς είναι δυνατόν να ασχολείται η Ευρώπη με όλες τις πτυχές της καθημερινότητας χωρίς να ακούει τους πολίτες;», διερωτήθηκε ενώ τόνισε ότι «θέλουμε η Ευρώπη να ζήσει», αλλά και ότι η καθημερινή λειτουργία της Ευρώπης, πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική. «Κυριαρχία, Δημοκρατία, Πολιτισμός: αυτές τις τρεις ελπίδες θέλω να προσφέρω τους νέους της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ευρώπη. «Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης», τόνισε.

Ξεκινώντας την ομιλία του στα ελληνικά, σημείωσε ότι πριν από 2.500 χρόνια οι Έλληνες επινόησαν τη Δημοκρατία. «Είναι πολύ μεγάλο προνόμιο να μιλώ εδώ», συμπλήρωσε ενώ ευχαρίστησε -επίσης στην ελληνική γλώσσα- τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση να μιλήσει στον λόφο της Πνύκας. Συνεχίζοντας την ομιλία του στα γαλλικά, ο κ. Μακρόν επεσήμανε ότι στον λόφο της Πνύκας επινοήθηκε η δημοκρατία και το σύγχρονο κράτος, ενώ προειδοποίησε στην Ευρώπη σήμερα, η κυριαρχία και η εμπιστοσύνη απειλούνται.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι οι ιδρυτές της δημιούργησαν έναν χώρο ειρήνης και ελευθερίας. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε, θα είμαστε η γενιά που θα αναλάβει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», διαμήνυσε και συμπλήρωσε πως η άλλη λύση που προτείνει, είναι η ανάκαμψη που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Όπως είπε, η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Ανέφερε ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη – έθνη. «Κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη», εξήγησε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλειφθεί η τρομοκρατία, η οποία -όπως είπε- «ένα πράγμα περιμένει, να μικρύνουμε και να φοβηθούμε».

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν». «Τι δίνουμε στους νέους της Ελλάδας εδώ και 10 χρόνια; Λιτότητα και ανεργία», συνέχισε ο κ. Μακρόν, υπενθυμίζοντας ότι «τους είχαμε υποσχεθεί πως θα ζήσουν εξίσου καλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο αν φύγουν στη Γερμανία και τη Γαλλία».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποτυχία της Ευρώπης είναι μία αποτυχία δημοκρατίας. «Αυτό που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τυχαίο. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε, είπε δεν θέλω μία Ευρώπη που ζητεί θυσίες και δεν αποφέρει τίποτα», παρατήρησε.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο οδικός χάρτης που θα προτείνει για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας να μην είναι μία συνθήκη η διαπραγμάτευση της οποίας θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες. «Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών», διευκρίνισε. Όπως είπε, θα ήθελε ευρωπαϊκούς εκλογικούς καταλόγους στις επόμενες Ευρωεκλογές.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στον λόφο της Πνύκας, τον τόπο που επικράτησε ο διάλογος και η εποικοδομητική κριτική», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως επιθυμεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 «να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που επινοήθηκε εδώ». «Και μετά από έξι μήνες να γίνει η σύνθεση των προτάσεων και να φτάσουμε σε μία νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια», πρόσθεσε και τόνισε ότι θα επανέλθουμε σε κλίμα εμπιστοσύνης μέσω του πολιτισμού και όχι μέσα από κανόνες.

Ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «όποιοι κι αν είμαστε και από όπου και αν προερχόμαστε, το θαύμα αυτού του λόφου μας ανήκει, μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης. Αναγνωρίζουμε όλοι τον εαυτό μας». Τόνισε εξάλλου ότι «υπάρχει μία κρυφή Ελλάδα που βρίσκεται στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων» και επανέλαβε ότι μας ενώνει το ευρωπαϊκό πρότυπο και ο πολιτισμός. «Θα πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα μία ευρωπαϊκή συνέλευση για τον πολιτισμό» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει αυτή η συνέλευση να ξεκινήσει από την Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος «έκλεισε» την ομιλία του στην Πνύκα με στίχους του Γιώργου Σεφέρη. 


Ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Η προεδρική αυτοκινητοπομπή αναχώρησε λίγο πριν τη 13:15 από το διεθνή αερολιμένα για το κέντρο της Αθήνας για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έφτασε λίγο μετά τις 13:42 στο Σύνταγμα όπου τον υποδέχτηκε ο Γιώργος Χαρίτσης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξη. Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Λίγο πριν τις 14:00 ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στην Ηρώδου Αττικού μαζί με τη σύζυγό του. Εκεί τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος μετά της συζύγου του.

Η επίσημη τελετή υποδοχής περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Γαλλίας και Ελλάδας, την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος και ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δύο αντιπροσωπειών.

Περίπου στις 14:30 ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο ενώ αργότερα πραγματοποίησαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη να πράξει αυτό που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Μακρόν: «Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες»

«Σας ευχαριστω πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθές η Γαλλία θρηνεί μετά τον τυφώνα (…) και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Όλη η κυβέρνησή μου και οι υπουργοί της Γαλλίας θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Έγιναν πολλές θυσίες από τους Έλληνες» τόνισε ο κ. Μακρόν και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μία δυνατή Ευρώπη κοντά στις αξίες της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Συνάντηση Τσίπρα – Μακρόν


Περίπου στις 16:43 ο Γάλλος Πρόεδρος και η γαλλική αντιπροσωπεία μετέβη από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Εμανουέλ, θέλω να σε καλοσωρίσω στην Ελλάδα, πριν από όλα θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα της φυσικής καταστροφής που έπληξε τις προηγούμενες ώρες τις Γαλλικές Αντίλλες» ανέφερε ο πρωθυπουγός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου έχει εξαιρετική σημασία για την εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων, της ελληνογαλλικής συνεργασίας, ταυτόχρονα, όμως, είναι και μία πολύ σημαντική ευκαιρία για να μπορέσουμε να μιλήσουμε όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την καταστροφή που προκαλεί ο τυφώνας σε γαλλικά εδάφη στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε, στο διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στους δημοσιογράφους και τις κάμερες, ότι η χώρα του γνώρισε μεγάλη καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, με πολλά θύματα και φρικτές καταστροφές, όπως παρατήρησε σχετικά. «Από χθες όλοι είμαστε στραμμένοι σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη», ενώ «όλη η γαλλική κυβέρνηση και εγώ προσωπικώς, έχουμε κινητοποιηθεί», και κάνουν ό,τι μπορούν για τη στήριξη των θυμάτων. Γνωστοποίησε δε, ότι θα μεταβεί στον τόπο της καταστροφής, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ζήτησε όμως «να μην ξεχνάμε ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν αίτια, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή -και αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε με έμφαση ο Γάλλος Πρόεδρος.

Διαβάστε τί είπαν on camera οι δυο ηγέτες εδώ


Τι είπαν στη συνέντευξη Τύπου

Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Tύπου που παραχώρησαν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και αναφέρθηκε στους χρόνιους δεσμούς των δυο χωρών.

«Ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως με τις μεταρρυθμίσεις και με πείσμα η χώρα μας αλλάζει σελίδα.

Επανέλαβε πως στόχος της χώρας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, προσέθεσε πως και οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

«Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων και χαιρέτισε τη δράση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Υπογραμμίζοντας την ελληνική ανάκαμψη, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε σε μια τριπλή δέσμευση:

-Της Ελλάδας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

-Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μην προβάλει νέους όρους στο πρόγραμμα.

-Του Eurogroup, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης Μακρόν

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

13.00: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο.

13.30: Άφιξη στην Πλατεία Συντάγματος. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

13.45: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο.

13.50-14.00: Υποδοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ και της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου. Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

14.00-14.10: Παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.

14.10-14.30: Δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο.

14.30-14.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

14.50-15.20: Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

15.30: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

17.00: Κοινή Συνέντευξη Τύπου.

17.45: Αναχώρηση του κ. Μακρόν και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας από το Μέγαρο Μαξίμου.

18.55: Αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου για την Πνύκα.

19.05: Άφιξη του κ. Μακρόν και της συζύγου του στην Πνύκα. Προσφώνηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντιφώνηση από τον κ. Μακρόν.

20.55: Αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από την Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας για το Προεδρικό Μέγαρο.

21.00: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών. Επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κ. Βλασία Παυλοπούλου.

23.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

10.00-11.15: Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»).

11.45-12.00: Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

12.00-13.15: Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

13.30-14.45: Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).

14.45-15.15: Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ.

15.15: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

16.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από την Αθήνα.