Τούρκος βουλευτής προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ακυρωθεί το δημοψήφισμα

Ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την ακύρωση του δημοψηφίσματος με το οποίο ο πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν έλαβε σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Μούσα Τζαμ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαΐκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στο Ρόιτερς πως υπέβαλε ατομική προσφυγή ανεξάρτητα από εκείνην που αναμένεται να καταθέσει το κόμμα στο ΕΔΑΔ.

Παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, το κυβερνών AKP προχωρεί με την εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών που εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Ο Ερντογάν θα ξαναγίνει μέλος του AKP στις 2 Μαΐου, σε σύνοδο του κόμματος, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αναμένεται να οριστεί υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου.

Βάσει του προηγούμενου Συντάγματος, ο αρχηγός του κράτους έπρεπε να παραμένει αμερόληπτος και να αποκηρύσσει την κομματική δέσμευσή του.

Στην προσφυγή του, το περιεχόμενο της οποίας είδε το Ρόιτερς, ο Τζαμ αναφέρει πως η απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να δεχθεί ως έγκυρα ασφράγιστα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα είχε ως συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι «παράνομο και μη αντιπροσωπευτικό της λαϊκής βούλησης».

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το YSK, το 51,4% ψήφισε «Ναι» εγκρίνοντας τις μεγαλύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας στη σύγχρονη ιστορία της.

Τα αποτελέσματα, που συνάδουν με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν μερικές ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 16 Απριλίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα παρά τις εκκλήσεις του CHP να καθυστερήσει η επίσημη ανακοίνωσή τους έως ότου κριθεί η προσφυγή που είχε καταθέσει. Το YSK και το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψαν ή αρνήθηκαν να εξετάσουν τις προσφυγές του CHP.

Ο Ερντογάν και το στρατόπεδο του «Ναι» έχουν πει πως οι προσφυγές ήταν μια προσπάθεια να υπονομευθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και πως μόνο το YSK έχει δικαιοδοσία για το θέμα.

Το πακέτο των 18 τροποποιήσεων του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εκδίδει διατάγματα επίβλεψης των υπουργείων χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Βιασμός Ανώγεια: Πήρε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθεί ο 33χρονος

Βιασμός Ανώγεια: Πήρε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθεί ο 33χρονος

Ειδικότερα, στις 7:30 το απόγευμα ο 33χρονος βρέθηκε ενώπιον της εισαγγελέως με την τελευταίο να του ασκεί ποινική δίωξη…

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Καρφώνει» την Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Καρφώνει» την Μητσοτάκη ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης

Ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης χαρακτήρισε το Μητσοτάκη «ως επικίνδυνος για την υπόθεση της Δημοκρατίας»…