Το ΔΝΤ διαψεύδει το Reuters: Συμμετέχουμε κανονικά στο ελληνικό πρόγραμμα αν πληρούνται οι όροι

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ έχει ήδη αποφασίσει να μη μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

574332a01dc524473d8b47e6

«Από την πλευρά μας απορρίπτουμε αυτή την ιστορία του Reuters. Δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση και πως εξετάζουμε συμμετοχή μόνο με κάποιο «ειδικό καθεστώς». Δεν υπήρξε καμία τέτοια απόφαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις με ανακοίνωσή του.

«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα πρόγραμμα που το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει με μια νέα συμφωνία , όπως ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τονίζει ότι και κατά την ενημέρωση του Πολ Τόμσεν την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ είχε υπαινιχθεί ότι το Ταμείο έχει εμπλακεί πλήρως στην Ελλάδα.

«Αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, όχι μόνο με συμβουλές πολιτικής, αλλά και με χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση πως το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε δύο πόδια, ήτοι σε μεταρρυθμίσεις και σε βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου τα νούμερα να βγαίνουν», σημειώνει ο Τζέρι Ράις.

Το δημοσίευμα του Reuters

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανώτατες πηγές του ΔΝΤ ισχυριζόταν πως έχει παρθει η απόφαση να μην συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα το Reuters ανέφερε ότι εδώ και ένα χρόνο το Ταμείο επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυση του χρέους της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, επικαλούμενο τις πηγές του, το Reuters ανέφερε ότι το Ταμείο υποχωρεί στην αντίσταση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα και διαπραγματεύεται έναν νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα.

«Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή “υγείας” της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

Όπως προσέθεσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο «με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει “δεν παραβιάζω τους κανόνες” και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι “βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι”».

Ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters νωρίτερα, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά θα έχει μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν ενός απλού συμβούλου και για παράδειγμα θα καταρτίζει προτεινόμενες συμφωνίες και διαπραγματευτικά έγγραφα καθώς και τον συντονισμό μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαίων.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη