Το ΔΝΤ αδειάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Οχι σε αυξήσεις μισθών-συντάξεων, χρήμα για επενδύσεις

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάζει αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από 1/1/2024, το ΔΝΤ έρχεται να βάλει φρένο στον «οδικό χάρτη» της νέας τετραετία για τη ΝΔ.

DNT 1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που όπου σταθεί και όπου βρεθεί κάνει αναφορά στο «πλούσιο» έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για την επόμενη τετραετία,επικαλούμενος τα καλά νέα της οικονομίας, έχοντας στο επίκεντρο την αύξηση των εισοδημάτων, όχι όμως ακριβώς για την… τσέπη του Έλληνα, πιθανόν να γνώριζε όττι έταξε πάλι φρούδες ελπίδες στον ελληνικό λαό.

Και αυτό διότι, το ΔΝΤ, καλεί την κυβέρνηση «να υπάρξουν αντιστάσεις στις πιέσεις για δαπάνες σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα», που εξακολουθούν, όπως ισχυρίζεται να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το ΔΝΤ ουσιαστικά ακολουθεί την ίδια γνωστή συνταγή, που θέλει να παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα οι αμοιβές των εργαζομένων και οι συντάξεις, επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ακόμη και όταν διαπιστώνει βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας.

Έτσι, αν και στο κείμενο συμπερασμάτων μετά την αποστολή κλιμακίου στην Αθήνα, το ΔΝΤ βρίσκει ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2% το 2024, καθώς και ότι το χρέος μειώνεται σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας, επιμένει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να κατευθύνονται στις επενδύσεις (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση) και όχι σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

«Η επίτευξη υψηλότερης και πιο πράσινης ανάπτυξης και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας με παράλληλη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας απαιτεί το σωστό μείγμα πολιτικών με στόχο τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης», σημειώνει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό με την ενίσχυση των ισολογισμών. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η οικονομία αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω της σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, του επίμονου βασικού πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των ακινήτων.

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη