Τη Δευτέρα νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία – Σε νέα φάση ο πόλεμος

Όλα δείχνουν πως η ρωσοουκρανική σύγκρουση κινείται και περνά ήδη σε μία νέα φάση - Τη Δευτέρα νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία - Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν σε δημοσκόπηση οι μισοί Ουκρανοί.

AP22086560667668

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει στον δεύτερο μήνα  και με το σφυροκόπημα να συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς, όλα δείχνουν πως η ρωσοουκρανική σύγκρουση κινείται και περνά ήδη σε μία νέα φάση – Τη Δευτέρα νέος γύρος ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία – Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν σε δημοσκόπηση οι μισοί Ουκρανοί.

“Οι ρωσικές επιχειρήσεις άλλαξαν. Το Κρεμλίνο επιδιώκει τώρα μια στρατηγική φθοράς αφού δεν κατάφερε να επιτύχει τους αρχικούς του στόχους”, είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ο Τζιμ Χόκενχουλ, επικεφαλής των πληροφοριών άμυνας της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI-6 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

“Αυτό θα περιλαμβάνει την ανεύθυνη και αδιάκριτη χρήση δύναμης πυρός και θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες απώλειες αμάχων, την καταστροφή της ουκρανικής υποδομής και θα εντείνει την ανθρωπιστική κρίση”.

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες επί ουκρανικών εδαφών ίσως να περικλείεται στην παραπάνω δήλωση του Τζιμ Χόκενχουλ, καθώς αναλύοντας δορυφορικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου καθώς και επίσημες δηλώσεις των δυο πλευρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει να εξελίσσεται σε έναν πόλεμο φθοράς στον οποίο οι Ρώσοι μπορεί να χάσουν περισσότερο έδαφος από ό,τι κερδίζουν και να υποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ανεφοδιασμού, καθώς οι Ουκρανοί περιορίζονται στις εκτεταμένες γραμμές τους.

Στα βόρεια και δυτικά του Κιέβου, όπως αναφέρει το CNN, οι Ρώσοι δεν φαίνεται να επιδιώκουν να αναπτυχθούν, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς στις πόλεις Ιρπίν και Μακαρίβ, όπου η παρουσία των ουκρανικών στρατευμάτων είναι αδύναμη.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην πόλη Λβιβ, όπου το Σάββατο (26/03) η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους Κρουζ υψηλής ευκρίνειας. Συχνά πυκνά ακούγονται σειρήνες για νέους βομβαρδισμούς και στα περίχωρα του Κιέβου.

Αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από αύριο Δευτέρα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ένας γύρος κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα.

Έτοιμοι να πολεμήσουν δηλώνουν σε δημοσκόπηση οι μισοί Ουκρανοί

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησαν ευρωπαίοι ερευνητές παρά τους περιορισμούς που θέτει ο πόλεμος, σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί, ηλικίας από 18 ως 55 ετών, δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν άμεσα μέρος στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στη χώρα τους.

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες το ποσοστό ανέρχεται σε περίπου 70%, ενώ πλησιάζει το 30% το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ερευνητικού ινστιτούτου για την ειρήνη του Όσλο με την υποστήριξη της ουκρανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Info Sapiens.

Αυτή η τελευταία ρώτησε περισσότερους από 1.000 Ουκρανούς που θεωρείται ότι η ηλικία τους επιτρέπει να είναι μάχιμοι παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν για τη διενέργεια δημοσκοπήσεων εν μέσω πολέμου.

Οι ερωτηθέντες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση κατά την τρίτη εβδομάδα του πολέμου (9-12 Μαρτίου) και ήταν ισάριθμοι άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι απάντησαν διαδικτυακά για τέσσερις επιλογές αντίστασης.

Στην επιλογή “για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν στη στρατιωτική μάχη άμεσα στο πεδίο της μάχης ενάντια στις ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις” το 49% απάντησε ότι η επιλογή αυτή θα ήταν “υπερβολικά πιθανή, μετρίως πιθανή ή αρκετά πιθανή”, σύμφωνα με το ινστιτούτο στο Όσλο.

Στην επιλογή “για να βοηθήσω στην αντίσταση θα εμπλεκόμουν άμεσα στη στρατιωτική μάχη από θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων”, το σύνολο των ερωτηθέντων που απάντησε καταφατικά πλησιάζει το 47%.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ποσοστό 75%, δήλωσε έτοιμο “να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου, για παράδειγμα τους άμαχους ή τους τραυματισμένους στρατιώτες” και το 80% δήλωσε έτοιμο “να βοηθήσει στην αντίσταση παρέχοντας μια μη στρατιωτική υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις (με πληροφορίες, επισιτιστική βοήθεια ή πυρομαχικά).

“Η αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να πολεμήσει τους εισβολείς είναι αξιοσημείωτη”, υπογραμμίζει το νορβηγικό ινστιτούτο στην ανάλυση της δημοσκόπησης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

Η δημοσκόπηση καταλήγει ότι το κίνητρο αντίστασης των ερωτηθέντων αυξάνεται όσο οι ερωτηθέντες πλήττονται άμεσα από τη ρωσική εισβολή.

Όταν διενεργήθηκε η δημοσκόπηση, ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει πληγεί άμεσα από τις επιθέσεις των ρωσικών ή φιλορωσικών δυνάμεων.