Τι απαντά το Spotify στις καταγγελίες περί ρατσισμού

«Δεν πιστεύω ότι η φίμωση του Τζο είναι η απάντηση», γράφει στο email ο Ντάνιελ Εκ - O διευθύνων σύμβουλος του Spotify υπερασπίσθηκε την πλατφόρμα podcast του αμφιλεγόμενου αμερικανού σχολιαστή Τζο Ρόγκαν.

Παρά την έντονη πολεμική, ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify υπερασπίσθηκε την πλατφόρμα podcast του αμφιλεγόμενου αμερικανού σχολιαστή Τζο Ρόγκαν, καταδικάζοντας, πάντως, ορισμένες από τις «επιβλαβείς» δηλώσεις του, σύμφωνα με email που στάλθηκε στους εργαζόμενους.

Παρά την έντονη πολεμική, ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify υπερασπίσθηκε την πλατφόρμα podcast του αμφιλεγόμενου αμερικανού σχολιαστή Τζο Ρόγκαν, καταδικάζοντας, πάντως, ορισμένες από τις «επιβλαβείς» δηλώσεις του, σύμφωνα με email που στάλθηκε στους εργαζόμενους.

Ο ιδρυτής της μεγαλύτερης στον κόσμο πλατφόρμας, ο επιχειρηματίας Ντάνιελ Εκ, επιβεβαιώνει επίσης ότι πολλά από τα podcast του Τζο Ρόγκαν αποσύρθηκαν το σαββατοκύριακο από την πλατφόρμα, κυρίως όσα περιείχαν ανάρμοστες ρατσιστικού χαρακτήρα δηλώσεις.

«Αν και καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά που έχει πει ο Τζο και εγκρίνω την απόφασή του να αποσύρει podcast από την πλατφόρμα μας, αντιλαμβάνονται ότι ορισμένοι θέλουν περισσότερα. Και θέλω να πω ξεκάθαρα ένα πράγμα: δεν πιστεύω ότι η φίμωση του Τζο είναι η απάντηση», γράφει στο email ο Ντάνιελ Εκ.

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες γραμμές για το περιεχόμενό μας και να ενεργούμε όταν θα παραβιάζονται, αλλά το σβήσιμο των φωνών είναι ένας ολισθηρός δρόμος».

Επειτα από «συνομιλίες» με το Spotify και με δική του σκέψη», ο Τζο Ρόγκαν –ο οποίος έχει συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με το Spotify– «επέλεξε να αποσύρει ορισμένα επεισόδια από το Spotify», επιβεβαιώνει ο Ντάνιελ Εκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για συνολικά 70 εκπομπές, όπου ο Τζο Ρόγκαν χρησιμοποιεί την λέξη «νέγρος».

Το Σάββατο, ο Τζο Ρόγκαν ζήτησε «ταπεινά και ειλικρινά» συγγνώμη για «ρατσιστικές δηλώσεις», «για πράγμα για το οποίο ντρέπομαι και λυπάμαι για να μιλήσω δημόσια».

«Δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει αυτήν την λέξη για να είμαι ρατσιστής, γιατί δεν είμαι ρατσιστής», δήλωσε.

Πάντως, το podcast που προκάλεσε την αντίδραση του Neil Young που κατηγόρησε το Spotify ότι δεν αντιδρά στην παραπληροφόρηση, έχει παραμείνει στην πλατφόρμα.

Ο Τζο Ρόγκαν κατηγορείται ότι αποθαρρύνει τους νέους να εμβολιασθούν και προωθεί την χρήση μίας μη εγκεκριμένης θεραπείας, του Ivermectin, κατά της Covid.

Περισσότεροι από 200 αμερικανοί επαγγελματίες του τομέα υγείας σήμαναν πρόσφατα συναγερμό όταν ο Τζο Ρόγκαν φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ρόμπερτ Μαλόουν, γιατρό του αντιεμβολιαστικού κυκλώματος.

Τόσο ο Neil Young, όσο και η Τζόνι Μίτσελ και άλλοι καλλιτέχνες αποσύρθηκαν από το Spotify ή απείλησαν να το κάνουν τις τελευταίες ημέρες, ενώ ένα κίνημα μποϊκοτάζ #DeleteSpotify εμφανίσθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσπαθώντας να σβήσει την πυρκαγιά, η σουηδική πλατφόρμα ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι θα λάβει μέτρα για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, προσθέτοντας links προς έγκυρες πληροφορίες στα podcast που φιλοξενεί και έχουν θέμα την Covid-19.