Θολό τοπίο στη Γερμανία

Τελείωσε ο μήνας του μέλιτος για τους κυβερνώντες που κατέγραψαν ποσοστά αποδοχής χωρίς προηγούμενο στις δημοσκοπήσεις

Γιώργος Καπόπουλος 15/10/2020 | 09:19

Επιστροφή στην προ της πανδημίας κανονικότητα της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία;

Δέκα μήνες σχεδόν μετά την εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη και λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021 στη Γερμανία, το πολιτικό τοπίο της χώρας είναι όσο ποτέ θολό.

Το μόνο βέβαιο στη συνολική πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία και την Ε.Ε είναι, όπως σημειώνει ο ιστότοπος Eurointelligence, ότι τερματίζεται ο μήνας του μέλιτος για τους κυβερνώντες που κατέγραψαν ποσοστά αποδοχής τους χωρίς προηγούμενο στις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα δύο προβάλλουν να είναι οι άγνωστες μεταβλητές που θα καθορίσουν τους μετεκλογικούς συσχετισμούς στο Βερολίνο:

Ο διάδοχος της Μέρκελ που θα είναι και υποψήφιος για την καγκελαρία, με σημερινό φαβορί τον Λάσετ. Το πολιτικό στίγμα του όποιου διαδόχου της καγκελαρίου θα επηρεάσει το μέγεθος αλλά και τον προορισμό των διαρροών της εκλογικής βάσης της Χριστιανοδημοκρατίας.

● Θα παραμείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες δεύτερο κόμμα ή θα υποσκελιστούν από τους Πράσινους;

Το ερώτημα των ερωτημάτων είναι βέβαια αν θα ενισχυθούν ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας.

Θα έχουν δύο κόμματα την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία να σχηματίσουν κυβέρνηση ή θα καταστεί μονόδρομος η συγκρότηση τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού;

Θα μπορεί μια τρικομματική κυβέρνηση να έχει ορίζοντα επιβίωσης την τετραετή θητεία της Ομοσπονδιακής Βουλής;

Σε μια παρόμοια εξέλιξη ποια γραμμή πλεύσης στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα μπορούσε να υιοθετήσει ένας τρικομματικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων;

Τα παραπάνω σενάρια και υποθέσεις εργασίας βασίζονται στις πιο πρόσφατες δημοσκοπικές καταγραφές.

Σε καμιά περίπτωση, στη σκιά μιας άγνωστης διάρκειας πανδημίας, δεν μπορούν να αποκλειστούν μεγάλες ανατροπές που είχαν αποτυπωθεί δημοσκοπικά στα τέλη του 2019-αρχές του 2020, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την ανάδειξη των Πρασίνων σε πρώτο κόμμα αλλά και μια εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού της Εναλλακτικής.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.