"Θεέ μου, τι σου κάναμε;": Λάκης Λαζόπουλος και Μαρία Καβογιάννη

Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) του Φιλίπ ντε Σοβερόν με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί και Ελοντί Φοντάν, μεταξύ άλλων, ήταν από τις ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση το καλοκαίρι του 2014. Η υπόθεσή της περιστρεφόταν γύρω από τον Κλοντ και τη Μαρί, που μεγάλωσαν τις κόρες τους με την προοπτική να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το Καθολικό «Γαλλικό Όνειρο». Εκείνες όμως προτίμησαν για συζύγους τους έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο.

lakis lazopoulos

Το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;» (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?) του Φιλίπ ντε Σοβερόν με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Σαντάλ Λομπί και Ελοντί Φοντάν, μεταξύ άλλων, ήταν από τις ταινίες που προκάλεσαν αίσθηση το καλοκαίρι του 2014. Η υπόθεσή της περιστρεφόταν γύρω από τον Κλοντ και τη Μαρί, που μεγάλωσαν τις κόρες τους με την προοπτική να καταλήξουν σε έναν γάμο, ο οποίος θα εκπληρώνει το Καθολικό «Γαλλικό Όνειρο». Εκείνες όμως προτίμησαν για συζύγους τους έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο.

Η ταινία συζητήθηκε για την ευρηματικότητά της, το χιούμορ της και την εύστοχη κριτική της απέναντι στον συγκαλυμμένο ρατσισμό της καθημερινότητας με τον «παλιό καλό τρόπο» των λαϊκών ταινιών του ’60, όπου ο μέσος άνθρωπος ταυτιζόταν με τους ήρωες καθώς ήταν πράγματι ένας από αυτούς. Τι θα γινόταν όμως αν οι ήρωές της έπαιρναν ελληνική υπόσταση;

Την απάντηση μας δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος επιστρέφει στο θέατρο για να μεταφέρει στη σκηνή το «Θεέ μου, τι σου κάναμε;», από 5 Νοεμβρίου στο Γκλόρια. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον μέσο Έλληνα του σήμερα, ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός αγγίζει για μια ακόμη φορά τον «ψυχισμό της φυλής», αναδεικνύοντας τις καλά κρυμμένες αλήθειες, τα κοινά μυστικά και τα ακατάληπτα ψεύδη που διαμορφώνουν τα αντανακλαστικά της συμπεριφοράς μας απέναντι σε ένα τόσο σημερινό και τόσο ιδιότυπο ζήτημα, όπως αυτό της πολυπολιτισμικότητας και της ανάγκης συμβίωσης με τον «άλλον».

Οι χαρακτήρες «ελληνοποιούνται» δημιουργώντας άλλοτε σκηνές αβίαστου γέλιου, άλλοτε εύστοχου σαρκασμού και άλλοτε λεπταίσθητου-υποδόριου χιούμορ μέσα από τη γνώριμη, συνειδητή, αξεπέραστη -σχεδόν τελετουργική- κίνηση του Λάκη  Λαζόπουλου προς το κοινό του: «Παρακαλώ, ορίστε ένας καθρέπτης».

Εκτός από τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Λάκης Λαζόπουλος θα αναλάβει και ρόλο πρωταγωνιστή μαζί με τη Μαρία Καβογιάννη. Στο πλευρό τους επί σκηνής οι: Τζένη Θεωνά, Νίκος Γκέλια, Kenny Moses Adetu, Ελεάνα Στραβοδήμου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Μάγια Ανδρέου, Chalil Alizada, Κουέι Φανκ Γιανγκ, Κωνσταντίνος  Καλαγκμπόρ, Νάταλι Ερνέστα. Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς. Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Κίνηση: Φρόσω Κορρού. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου. Παραγωγή: Κάρολος Παυλάκης. Το τραγούδι της παράστασης υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Info: Από 5 Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη, Κυριακή 19:15, Σάββατο 18:00 – 21:00. Θέατρο Γκλόρια: Ιπποκράτους 7, Αθήνα, 210-3609400. Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 16 €, 14  € φοιτητικό, νεανικό κάτω των 26 ετών, άνω των 65 ετών, 10 € κάρτα ανεργίας. Προπώληση: Δίκτυο καταστημάτων ΟΤΕ και ΓΕΡΜΑΝΟΣ καιwww.tickethour.com. Ώρες ταμείου: Τρίτη έως Κυριακή 10:30 – 13:30 & 17:00 – 21:30.

Πηγή: tospirto.net

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…