«Δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει κανείς»

Το μπάχαλο του ελληνικού τουρισμού και τα ήξεις αφίξεις μίας απίθανης κυβέρνησης

5105836

H φίλη μου η Ντούσκα προγραμμάτισε τις οικογενειακές διακοπές της στην Ελλάδα, που τόσο αγαπάει, μόλις πληροφορήθηκε για το άνοιγμα των συνόρων. «Εγώ και τα κορίτσια θα πάμε στην Νάξο στις 1 Ιουλίου και εσύ να έρθεις να μας βρεις λίγες μέρες αργότερα», συμφώνησε με τον σύντροφό της, γύρω από το στρογγυλό τραπέζι στο Βελιγράδι.

Οι τρεις κοπέλες έκλεισαν δωμάτιο σε τιμή ευκαιρίας, γύρω στα 30 ευρώ τη βραδιά, και πέταξαν ξένοιαστες για την Αθήνα. «Περάστε στα ενδότερα για έλεγχο Covid-19», τους είπαν αμέσως μετά τον έλεγχο διαβατηρίων στο «Ελ. Βενιζέλος». Η Ντούσκα ανησύχησε, αν και δεν είχε συμπτώματα. Ούτε έβηχε ούτε φτερνιζόταν ούτε τίποτε. Λίγο τζετ-λαγκ ένιωθε μόνο.

«Μη σκας, κορίτσι μου», της είπε ο Έλληνας τελωνειακός στο αεροδρόμιο. «Κανένας δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει, αφού λες ότι αισθάνεσαι περδίκι. Τα περισσότερα δείγματα τα πετάμε στο καλάθι των αχρήστων! Κάνουμε ελέγχους για τις κάμερες και για τα μάτια του κόσμου. Να ταξιδέψετε κανονικά για το νησί, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε αυτοπεριορισμό όπως σας είπαν στο Βελιγράδι. Καλές διακοπές, ώρα καλή στην πρύμνη σας και αγέρας στα πανιά σας. Και να μας ξανάρθετε».

Η Ντούσκα και οι κόρες της πήραν το τρένο και πήγαν απ’ ευθείας στο λιμάνι του Πειραιά. Ουδείς τους τηλεφώνησε για να τους δώσει τα αποτελέσματα του ελέγχου. Κατά πάσα βεβαιότητα, το δείγμα δεν αναλύθηκε ποτέ. Ο ελεγκτής έλεγε αλήθεια. Να τους κρατήσουμε θέλουμε τους τουρίστες, όχι να τους διώξουμε.

Το ίδιο βράδυ, οι τρεις κοπέλες διάβασαν στο διαδίκτυο ότι τα ελληνικά σύνορα κλείνουν για τους κατόχους σερβικών διαβατηρίων, επειδή παρατηρήθηκε έξαρση της πανδημίας στην πατρίδα τους. «Σωρεία κρουσμάτων στις εισόδους της χώρας, κυρίως από Σέρβους», μετέδιδαν την ίδια ώρα τα δικά μας μέσα ενημέρωσης.

Είκοσι θετικά δείγματα μέσα σε μία μέρα, ελάχιστων μάλιστα δειγματοληπτικών ελέγχων; Το καμπανάκι ακούγεται εκκωφαντικό. Εκτός, πια, και αν πρόκειται για τα περιβόητα Greek statistics. Που δεν αποκλείεται καθόλου.

«Ο σύντροφός μου ξεκίνησε οδικώς για να προλάβει το εμπάργκο», μου έγραψε η Ντούσκα το βράδυ τα Κυριακής. «Τα σύνορα κλείνουν στις 6 το πρωί και οι Έλληνες θα σας ξαναστείλουν πίσω αν δεν προλάβετε», προειδοποιούσαν τους επίδοξους τουρίστες οι αρχές στο Βελιγράδι. «Τα ίδια έκαναν τον περασμένο μήνα, όταν μας κορόιδευαν ότι δήθεν ήμασταν στις χώρες που έμπαιναν ελεύθερα».

Οι ξενοδόχοι ακύρωναν τις εκδρομές βλαστημώντας και οι καουμπόηδες της ασφάλτου σανίδωναν το γκάζι στις εθνικές οδούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ο άντρας της Ντούσκα έφτασε στον Προμαχώνα έγκαιρα με ωτο-στόπ, αλλά είδε να τον υποδέχεται μία ατελείωτη ουρά από γιώτα-χι και νταλίκες: Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Τσέχοι, Πολωνοί, Σέρβοι, ακόμα και Έλληνες ομογενείς που επέστρεφαν οδικώς από τις Γερμανίες.

Ο φίλος μας κατέβηκε από το αυτοκίνητο, ζαλώθηκε τις αποσκευές και περπάτησε τα τελευταία 5 χιλιόμετρα μέχρι το φυλάκιο. Με τα πολλά, έπεισε τους τελωνειακούς ότι ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να έρθει στην Ελλάδα να συναντήσει την οικογένειά του. Πάτησε ελληνικό χώμα στις 5.45 το πρωί και ανέπνευσε με ανακούφιση.

Αυτή τη στιγμή ο παράξενος ταξιδιώτης πρέπει να δροσίζεται στην άδεια από τουρίστες Νάξο, μετά από ένα ταξίδι ίσαμε 36 ωρών, με αυτοκίνητα, τρένα, πλοία και …πόδια.

«Εμείς δεν ζήσαμε ποτέ ύφεση της πανδημίας», μου έλεγε η Ντούσκα περιμένοντας τον σύντροφό της. «Η κυβέρνησή μας προχώρησε σε ελάφρυνση των μέτρων, μόνο και μόνο για να διεξάγει τις βουλευτικές εκλογές και να επανέλθει στην εξουσία. Σκόρπισε τεχνητή αισιοδοξία, με επιχείρημα την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτή η τακτική, όμως, γίνεται τώρα μπούμερανγκ. Έτσι μού ’ρχεται να μείνω στην Ελλάδα και να μην επιστρέψω καθόλου στο Βελιγράδι».

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα, της είπα. Μερικές ώρες αργότερα, μαθεύτηκε ότι προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» πτήση από το Βελιγράδι, σε πείσμα των απαγορεύσεων. «Το αεροπλάνο είχε επιβάτες από άλλες χώρες, αλλά όχι Σέρβους», ισχυρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές.

Σαν τους Σουηδούς «δημοσιογράφους» τα Ρόδου, ένα πράγμα. Ή σαν τους «αξιωματούχους» της Novartis, που τάχα ήταν γιατροί. Ποιος πιστεύει πια τις διαβεβαιώσεις μίας κυβέρνησης που ξεβράκωσε ολόκληρη χώρα μόνο και μόνο για να κρύψει τη δική της γύμνια;

* Το πραγματικό όνομα και τα λοιπά στοιχεία της Ντούσκα βρίσκονται φυσικά στη διάθεση της ιστοσελίδας μας.   

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…