Newsroom

Newsroom

Συνεχίζουν την απεργία οι ναυτεργάτες, χωρίς πλοία έως και την Πέμπτη

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ, με τους εκπροσώπους των ναυτεργατών να μην πείθονται από τα λεγόμενα του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός κρίνει πως «οι διαβεβαιώσεις που πήραν από την κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώρια για συνέχιση της απεργίας», αλλά αντ' αυτού η ΠΝΟ θα συμμετάσχει και στην απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη.

Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία όλων των κατηγοριών -που είναι ακινητοποιημένα από την περασμένη Παρασκευή- θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Πάντως, ήδη η παράταση των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε νησιά χιλιάδες μαθητές-εκδρομείς, αλλά και αγρότες με τα προϊόντα τους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, ο υπουργός μίλησε για ένα κοινωνικό πρόβλημα, αυτό «με τα παιδιά που βρίσκονται στην Κρήτη κι έχουν αποκλειστεί και δεν είναι δυνατό να το αγνοούμε. Επίσης, το αγροτικό ζήτημα, με το να κινδυνεύουμε να χάσουμε τις αγορές της Ευρώπης, δεν μπορεί να το αγνοεί ούτε η ΠΝΟ, ούτε η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής. Όπως είπε, ζήτησε συγκεκριμένο ραντεβού με την ΠΝΟ για το ασφαλιστικό μέσα στην εβδομάδα και με την υπουργό Εργασίας, για τα ζητήματα των συντάξεων και άλλων θεμάτων προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Οι διαβεβαιώσεις που πήραν από την κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώρια στην ΠΝΟ για συνέχιση της απεργίας. Περιμένω την απόφασή τους και βάσει αυτής θα αναλάβω τις δικές μου ευθύνες και στα παιδιά και στους αγρότες» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, «η εκτίμηση της ΠΝΟ ότι επιχειρείται η εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αποκρούστηκε από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση απέναντι στους Θεσμούς. Οι Θεσμοί επανήλθαν με ένα ποσοστό 3%, πράγμα που είχε ξαναγίνει τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, εμείς όμως αρνούμαστε ακόμα και αυτό το ποσοστό να επιβληθεί. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Eurogroup και υπολογίζουμε ότι στις 18 του μήνα θα τελειώσει η αξιολόγηση, αυτή η προσπάθεια για να υπάρξει αυτή η αύξηση, δεν θα ευδοκιμήσει. Είμαι βέβαιος από τις διαβεβαιώσεις και των δύο υπουργών, ότι η προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική, ώστε να μην υπάρξει καμία αύξηση στο 10 και 15% των ναυτικών που ίσχυε μέχρι σήμερα» είπε ο υπουργός, ζητώντας από την ΠΝΟ να μην προκαλέσει παρενέργειες με την απεργία της.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε ότι «πρόθεση του υπουργού είναι να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση η οποία μπορεί κάλλιστα να δώσει άλλο αποτέλεσμα». Ερωτηθείς για τους εγκλωβισμένους μαθητές στην Κρήτη, αρκέστηκε να δηλώσει πως «τα παιδιά μπορούν να φύγουν με δύο αεροπλάνα». 

Μήνυμα…”ενότητας” στέλνει ο Μητσοτάκης από την Τήνο την ώρα που δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Έβρο

AP - Μητσοτακης

Μήνυμα…”ενότητας” στέλνει ο Μητσοτάκης από την Τήνο την ώρα που δεκάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Έβρο

Περίπου 40 πρόσφυγες και προσφύγισσες σαν την Μαρία και την οικογένειά της βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε…