Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της Ευρώπης για τον MERS

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη για τον «SARS της Μέσης Ανατολής»,  όπως έχουν «βαπτίσει» τα διεθνή ΜΜΕ…

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη για τον «SARS της Μέσης Ανατολής»,  όπως έχουν «βαπτίσει» τα διεθνή ΜΜΕ τον επικίνδυνο κορονοϊό που έκανε την εμφάνισή του πριν δύο χρόνια στη Σαουδική Αραβία και, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει το θάνατο 76 ανθρώπων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Συνολικά, τα κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται σε 244 κι έχουν καταγραφεί σε 10 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το ελληνικό περιστατικό είναι το δέκατο κρούσμα λοίμωξης από MERS που διαγιγνώσκεται στη γηραιά ήπειρο.  

Ο κορονoϊός που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στη Μέση Ανατολή μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, ακόμα και στους χώρους των νοσοκομείων και το ποσοστό θνησιμότητας ξεπερνά το 65%, θνησιμότητα σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στην περίπτωση του συγγενικού ιού SARS.

Το επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Ο νέος ιός προκαλεί τα ίδια περίπου συμπτώματα με το SARS: βήχα και πυρετό που συνεχίζονται για λίγες μέρες πριν εξελιχθούν σε επικίνδυνη πνευμονία. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τρις Περλ, επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, “κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού μπορεί να γίνει εκρηκτικός”. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, άγνωστη παραμένει η πηγή της επιδημίας -οι νυχτερίδες, οι καμήλες και οι κατσίκες είναι μερικές από τις πιθανές δεξαμενές του ιού που έχουν προταθεί ως τώρα.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κρούσματα έχουν καταγραφεί επίσης σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Κατάρ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα.  Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν πάντως άμεση σχέση με τη Μέση Ανατολή. Η απειλή του MERS έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. “Οι γνώσεις μας γι’ αυτό τον ιό είναι πολύ περιορισμένες δεδομένου και του μεγέθους αυτής της δυνητικής απειλής”, αναφέρει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν.

Στη Μέση Ανατολή, οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων του MERS εν όψει του Ραμαζανιού που ξεκινά τον Ιούλιο, καθώς εκατομμύρια μουσουλμάνων θα συρρεύσουν στη Σαουδική Αραβία.

Γυναικοκτονία στο Ηράκλειο: Σε ψυχιατρική κλινική ο 36χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφό του

Γυναικοκτονία στο Ηράκλειο: Σε ψυχιατρική κλινική ο 36χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφό του

Η απολογία του σύμφωνα με το συνήγορο του, ήταν «μια παραληρηματική απολογία» κατά την οποία…

Άλκης Καμπανός: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρότεινε η εισαγγελέας

Άλκης Καμπανός: Ένοχοι και οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρότεινε η εισαγγελέας

Καταπέλτης ο εισαγγελέας - Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Άλκη…