Suzanne Marcus Fletcher

Η εγχώρια τρομοκρατία και ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τερματίζουν την προεδρία Τραμπ

Η γνωστή αμερικανίδα δημοσιογράφος Suzanne Marcus Fletcher αποκλειστικά στο Κουτί της Πανδώρας για την εξέγερση στο Καπιτώλιο

AP 21007702990376

Ένας κακόβουλος όχλος τον οποίο δημιούργησε και ανάφλεξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε την Τετάρτη στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια απόπειρα πραξικοπήματος που είχε ως στόχο να σαμποτάρει την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας, μετά την ήττα του Τραμπ τις εκλογές του Νοεμβρίου από τον Δημοκρατικό και τον πρώην Αντιπρόεδρο, Τζόζεφ Μπάιντεν. Η εξέγερση απέτυχε. Ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2021 με ή χωρίς την αποδοχή και τη συνεργασία του Ντόναλντ Τραμπ και παρά την άρνησή του να παραδεχτεί την ευρεία ήττα του στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, αλλά και στη λαϊκή ψήφο (την οποία έχασε με μεγαλύτερη διαφορά από οποιονδήποτε άλλο Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ). 

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του κατέθεσαν σχεδόν 60 αγωγές με τις οποίες προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι οι εκλογές είχαν «κλαπεί» από αυτόν μέσω μιας μαζικής εκλογικής απάτης. Κάθε αγωγή απορρίφθηκε εξ’ αρχής από τα Επαρχιακά Δικαστήρια του έθνους λόγω της προφανούς έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων ή έστω ενδείξεων. Η ανικανότητά του να τσαλακώσει το αμερικανικό νομικό σύστημα εξόργισε τον Τραμπ και την -σε μεγάλο βαθμό εξτρεμιστική- εκλογική του βάση και τον οδήγησε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του.

Ο πλανήτητς παρακολουθούσε απίστευτα εξοργισμένους υποστηρικτές του Τραμπ που σε μεγάλο βαθμό αποτελούνταιν από συνωμοσιολόγους, κινήματα του περιθωρίου, και ομάδες υπέρ της «Λευκής Υπεροχής» όπως το Proud Boys, το QAnon και άλλες, να εισβάλλουν στις αίθουσες του Καπιτωλίου και να ανακατεύουν ιδιωτικά γραφεία όπως της Προέδρου του Σώματος, Νανσι Πελόσι. Ανέμιζαν σημαίες της Συνομοσπονδίας και του Τραμπ λαμβάνοντας μέρος σε κάτι που αργότερα θα αποδεικνυόταν μια ψευδαίσθηση θριάμβου. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι τραυματίστηκαν ενώ, συνεχίζουν να αυξάνονται οι κατηγορίες εναντίον των αρχιτεκτόνων της εξέγερσης. Οι νομοθέτες μεταφέρθηκαν γρήγορα από τις αίθουσές τους σε ασφαλή τοποθεσία, τη στιγμή που διεξήγαγαν το τυπικό τελετουργικό της οριστικοποίησης της εκλεκτορικής νίκης του Joe Biden, καθιστώντας την προεδρία του επίσημη.

Για πολλούς Αμερικανούς, το τεράστιο εύρος της αύξησης των ομάδων μίσους μόλις τώρα έρχεται στο φως. Οι Proud Boys είναι μια νεοφασιστική, πολιτική ανησυχία, αποκλειστικά αρσενικών μελών που σπέρνει τη βία και τον όλεθρο σε ολόκληρη την Αμερική και τον Καναδά, στοχοποιώντας συγκεκριμένα σε προοδευτικές πόλεις όπως το Πόρτλαντ του Όρεγκον, όπου εμπλέκουν και παρασύρουν προοδευτικούς νεαρούς και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου σε συγκρούσεις σε ετήσια βάση. Η ομάδα πιστεύει ότι οι άνδρες και η δυτική κουλτούρα βρίσκονται υπό πολιορκία και αντλούν τα συνθήματά τους από τις θεωρίες συνωμοσίας και της Λευκής Ανωτερότητας. Το QAnon είναι μια ανυπόληπτη ομάδα συνωμοσιολόγων που ισχυρίζονται ότι μια «ομάδα» ελίτ Σατανιστών και παιδόφιλων συνωμοτούν εναντίον του Προέδρου Τραμπ. Αν και δεν υποστηρίζει ανοιχτά το QAnon, ο Τραμπ ανέφερε ότι αυτή σε αυτή την ομάδα «αγαπάνε τη χώρα τους».

Παρά το χάος της Τετάρτης και το lockdown που επιβλήθηκε στην (Ουάσινγκτον) D.C., το Κογκρέσο επέστρεψε στο Καπιτώλιο αρκετές ώρες μετά τη διακοπή και αφού είχε εκκαθαριστεί από τις αρχές, ώστε να συνεχίσει τη διαδικασία. Μετά από αίτημα του Αντιπροέδρου Mike Pence, αναπτύχθηκε μια «θάλασσα» στρατιωτών της Εθνοφρουράς για να αποφευχθεί μια δεύτερη εξέγερση και να παραμείνει επιφυλακή για όσο χρόνο το Κογκρέσο συνέχιζε τις διαδικασίες για την επικύρωση του Joe Biden ως του επόμενου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ήταν επιτυχής. Παρά την άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί την ήττα του, ο ίδιος και η οικογένειά του υποχρεούνται από το νόμο να εγκαταλείψουν τον Λευκό Οίκο έως το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου 2021. Μόλις ο Μπάιντεν απευθύνει την ομιλία της ορκωμοσίας του, θα έχει την πλήρη εξουσία να διατάξει τη Μυστική Υπηρεσία να προχωρήσει στη φυσική απομάκρυνση του Trump από τον Λευκό Οίκο, ακόμα κι αν η νέα του κρυψώνα είναι ο κήπος του Λευκού Οίκου.

Αυτό θα ήταν ίσως ένα κατάλληλο τέλος στην καταστροφική τετραετή Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ που είδε την Αμερική να πέφτει από την ευημερία ιστορικών επιπέδων σε επίπεδο σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής λόγω της άρνησής του να κυβερνήσει και της απόλυτης αδυναμίας να κατανοήσει το τεράστιο εύρος της δουλειάς του. Μεταξύ των άφθονων, και σοβαρών παραβιάσεων, πολλοί λένε ότι ο Τραμπ θα μνημονεύεται ως ένας απατεώνας που πηδούσε από το ένα μεγάλο σκάνδαλο στο άλλο κρυμμένος πίσω από την ατιμωρησία, μια πολυτέλεια που πολλοί λένε ότι πρόκειται να λήξει για τον ίδιο πολύ απότομα. Η πρώην περσόνα των reality, που μετατράπηκε σε μονάρχης, έχει φιμωθεί από το Twitter, το Facebook και το Instagram μετά τη χθεσινή εξέγερση, όμως ο ανθεκτικός Τραμπ θα βρει αναμφίβολα έναν τρόπο να μεταφέρει το μήνυμά του στους πιστούς που συμμερίζονται την άρνησή του για τα γεγονότα και μοιράζονται τις φαντασιώσεις του για παγκόσμια κυριαρχία.

* H Suzanne Marcus Fletcher είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Από το 2006 παρουσιάζει το podcast “The Body Politic” με θέματα κοινωνικού και κοινωνιολογικού περιεχομένου, το οποίο φιλοξενήθηκε και από το KABC Los Angeles. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως: The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, San Francisco Chronicle, The Chicago Tribune, Los Angeles Times.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…