Newsroom

Newsroom

Στο περιθώριο για πρώτη φορά ο "σκληρός" Σόιμπλε στο Eurogroup

Μόνος του εναντίον όλων θα είναι στο σημερινό Eurogroup ο Σόιμπλε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Η πλειοψηφία των ευρωπαίων ομολόγων του τού έχει γυρίσει την πλάτη, ενώ και το ΔΝΤ -το οποίο επιμένει να διατηρεί πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα- διαχωρίζει τη θέση του από τη γραμμή του «σκληρού», λόγω της αναγκαιότητας για κούρεμα τoυ χρέους.

570a9c7a1dc524dc0a8b4650

Τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω πορεία της αξιολόγησης θα θέσει το σημερινό κρίσιμο -για ακόμη μια φορά- Eurogroup, ενώ σημαντικό γεγονός είναι πως για πρώτη φορά τίθεται επί τάπητος και με κάθε ε3πίσημο τρόπο το ζήτημα του χρέους.

Ως γνωστόν, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι κατά της γενναίας παρέμβασης για το χρέος, αφού ακόμα και πρόσφατα υποστήριζε δημόσια πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. 

 «Πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο» έχει τονίσει ο Σόιμπλε. 

Η θέση αυτή ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως τη «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθεία αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ωστόσο, χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το ισχυρό χαρτί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα.

Οι αντικρουόμενες απόψεις και συμπεριφορές του Σόιμπλε, αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς την υιοθέτηση της άποψης για παρέμβαση στο χρέος, συνυπολογίζοντας την αποστροφή των ευρωπαίων εταίρων προς το πρόσωπό του, αποτελούν ένα απτό δείγμα πως ο «σκληρός» έχει πάψει πλέον να επιβάλλει τη γνώμη του, κινώντας εξ ολοκλήρου τα νήματα στο Eurogroup.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη