Newsroom

Newsroom

Στην αμερικανική πρεσβεία η μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο (εικόνες)

Στην αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται η μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο που ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00.

5a0f176b1dc52401668b466a

Αρχικά υπήρξαν δύο πορείες. Μία από φοιτητές, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, που ξεκίνησαν από την πλατεία Κάνιγγος και κινήθηκαν αρχικά προς την πλατεία Συντάγματος (περίπου 5.000 άτομα) και μία από το ΠΑΜΕ, στην Πανεπιστημίου, που κινήθηκε αντίθετα στην Πανεπιστημίου και σταμάτησε στα Προπύλαια (περίπου 6.000 άτομα). 

Λίγο αργότερα, οι δύο πορείες ενώθηκαν, με το πλήθος να κινείται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και έφτασε λίγο πριν τις 19:00.

Αυτή την στιγμή παραμένουν κλειστές, η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων μέχρι Αγίου Μελετίου, η Σταδίου, η Κηφισίας εκτρέπεται στην κάθοδο της Πανόρμου και η Αλεξάνδρας εκτρέπεται επίσης στην κάθοδο της Πανόρμου.




Νωρίτερα, το «μπλοκ» που κρατούσε την αιματοβαμμένη σημαία απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου εκεί άνοιξαν τη σημαία.

 Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.



Αυτή την ώρα ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός καθώς αναμένεται να περάσει η μεγάλη πορεία. 

Επίσης, από τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» στο Σύνταγμα ενώ δύο ώρες αργότερα θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Σχεδόν 7.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός για να αποφευχθούν τα επεισόδια. Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, στους δρόμους γύρω από το Ίδρυμα θα έχουν αναπτυχθεί και άνδρες της αντιτρομοκρατικής.




Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.



Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Εξάλλου, στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.


Διαβάστε επίσης:  Πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία (video – εικόνες)

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Σοκ στη Νάουσα: Ιδιοκτήτης στάβλου παρενόχλησε ανήλικα κορίτσια σε εκδρομή ενώ έκαναν ιππασία (Video)

Ο διευθυντής του Γυμνασίου κατήγγειλε τον 59χρονο ιδιοκτήτη του στάβλου

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

ρεντη document

Ο Μητσοτάκης, ο Μαρινάκης και η υποτιθέμενη κάθαρση στο ποδόσφαιρο – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Τέσσερις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοθετικό πλαίσιο για την οπαδική βία αλλά…