Newsroom

Newsroom

Στέλλα Αβέλα- «Απρόκλητη και βίαιη η επίθεση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ»

«Πρέπει να δημιουργηθούν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από το ΑΠΘ προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».

apth epeisodia thessaloniki

«Φέρει κακώσεις στη γνάθο του και στα δόντια του, οι οποίες – απ΄ό,τι θυμάται και ο ίδιος – προήλθαν από κλωτσιές των ΜΑΤ» εξήγησε μιλώντας Στο Κόκκινο η Στέλλα Αβέλα, φίλη του φοιτητή ο οποίος τραυματίστηκε σήμερα κατά την απρόκλητη επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ σε συγκεντρωμένους φοιτητές στο προαύλιο του ΑΠΘ.

Η ίδια μίλησε για την εξέλιξη της υγείας του φοιτητή, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη τόνισε τα εξής: «Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι από την κρότου – λάμψης, η οποία έσκασε πολύ κοντά στο κεφάλι του και συγκεκριμένα στα αυτιά του, έπεσε κάτω και στη συνέχεια ξεκίνησαν να τον κλωτσάνε βίαια. 

Για τα τραύματα στη γνάθο, τα δόντια και τη μύτη του, μένει να γίνουν αύριο συμπληρωματικές εξετάσεις, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν σπάσει δόντια από μέσα, στις ρίζες τους. Όσον αφορά την ακοή του, έχει μία μικρή πτώση, ωστόσο θα πρέπει να επανεξεταστεί σε δύο ημέρες, προκειμένου να είναι πιο ενδεικτική η κατάσταση. Οι γιατροί με βάση τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής, πιστεύουν πως η πτώση στην ακοή είναι προσωρινή. Ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξει κάτι χειρότερο».

Σύμφωνα με την κα Αβέλα «Η επίθεση ήταν τελείως απρόκλητη και βίαιη. Είναι εικόνες που αν δεν τις βλέπαμε από πέρυσι και ειδικά τον τελευταίο μήνα τόσο συχνά, δεν θα μπορούσαμε να τις πιστέψουμε. Δυστυχώς είναι πλούσια η εμπειρία των προηγούμενων μηνών και ημερών. Νομίζω μετά τα τελευταία γεγονότα, έχουν πέσει εντελώς τα προσχήματα. Δεν είναι πρόσχημα ούτε η βιβλιοθήκη του Βιολογικού, ούτε τίποτα. Πρόκειται για μία στρατηγική των δυνάμεων καταστολής του Πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου, του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πανεπιστήμια και την εγκατάσταση των δυνάμεων των ΟΠΠΙ μέσα σε αυτά. Είναι ένα τεστάρισμα, κατά την άποψή μας, όσον αφορά τις αντιστάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών, οι οποίοι βρίσκονται και στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης».

«Το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να σταθεί στο πλευρό των φοιτητών, όχι με όρους αλληλεγγύης, αλλά έμπρακτα. Πρέπει να δημιουργηθούν ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από το ΑΠΘ προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Είναι πραγματικά ευχής έργον το ότι σήμερα δεν είχαμε χειρότερα από την επίθεση των ΜΑΤ. Είναι μία κατάσταση η οποία φαίνεται να κλιμακώνεται και απαιτεί τη στήριξη όλης της κοινωνίας προκειμένου να μην ξαναγίνουμε μάρτυρες τέτοιων σκηνών, αιμόφυρτων φοιτητών, να μην γίνουμε μάρτυρες μίας Αστυνομίας η οποία – σύμφωνα με δημοσιεύματα – θα συνοδεύεται και από ενόπλους. Νομίζω ότι είναι εύκολο το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς για το ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης από την πλευρά του κράτους» σημείωσε.

«Ο πρύτανης Παπαϊωάννου δεν βάζει απλώς πλάτη στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Χθες δεσμεύτηκε πως δεν θα μπουν ΜΑΤ στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και κράτησε τους φοιτητές να κάνουν μάθημα κανονικά, με αποτέλεσμα, μισή ώρα αργότερα, οι φοιτητές να βρεθούν εγκλωβισμένοι μέσα στις αίθουσές τους, να τρέχουν, να κλειδώνονται και για να αποχωρήσουν από το πανεπιστήμιο να πρέπει να περάσουν μέσα από αλυσίδες των ΜΑΤ. Μιλάμε για φοιτητές οι οποίοι δεν ήταν καν κινητοποιούμενοι. Ήταν απλώς εκεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Να μην μιλήσουμε για τα γεγονότα με την ασφάλεια η οποία από χθες κάνει face control που ελέγχει ποιος και από πού θα μπει στους χώρους του πανεπιστημίου» τόνισε.

«Τα επιχειρήματα περί βανδαλισμών και περί βιβλιοθήκης, καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα. Ας νοιαστούμε καταρχάς για την κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, η οποία βρίσκεται υπό κατάρρευση. Κατά δεύτερον, δεν υπήρξε καμία πρόκληση από κανέναν όλες αυτές τις ημέρες, πόσο μάλλον μέσα στο Πάσχα όπου είχαν στρατοπεδεύσει δυνάμεις των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές όμως δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν. Κανείς δεν μετανιώνει στιγμή για τους αγώνες που έδωσε και που θα δώσει και η απάντηση των φοιτητών θα είναι άμεση» εξήγησε.

«Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την επίθεση και ενώ ο 21χρονος φοιτητής βρισκόταν ήδη στο νοσοκομείο, άλλοι φοιτητές οι οποίοι έφευγαν από το πανεπιστήμιο, δέχτηκαν επίθεση από την ασφάλεια και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΘ για πάρα πολλή ώρα, χωρίς να γνωρίζουμε πού βρίσκονται, για ποιον λόγο προσήχθησαν και δεν τους επιτρεπόταν καν να πάνε στο νοσοκομείο να εξεταστούν» κατέληξε.