Newsroom

Newsroom

Στα «μαχαίρια» ΗΠΑ και Καναδάς – Νέοι δασμοί από τον Τραμπ

Με αντίποινα απειλεί την Ουάσινγκτον η Οτάβα

Justin Trudeau

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια απόφαση με την οποία επιβάλλονται ξανά δασμοί ύψους 10% σε ορισμένα προϊόντα αλουμινίου από τον Καναδά, με στόχο να προστατευθεί η αμερικανική βιομηχανία.

Ο Καναδάς είχε προειδοποιήσει ότι θα ανταποδώσει αν ο Τραμπ επανέφερε τους δασμούς.

Μιλώντας σε εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο της εταιρείας Whirlpool στο Οχάιο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είπε ότι οι δασμοί ήταν απαραίτητοι ώστε να προστατευθεί η αμερικανική βιομηχανία αλουμινίου, επειδή οι Καναδοί παραγωγοί δεν τήρησαν τη δέσμευσή που είχαν αναλάβει, να μην πλημμυρίσουν δηλαδή την αγορά των ΗΠΑ με φτηνότερο καναδικό αλουμίνιο.

Σε μια πρώτη αντίδραση, το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ σημείωσε ότι η απόφαση να επιβληθούν ξανά δασμοί στα καναδικά προϊόντα αλουμινίου θα αυξήσει το κόστος για τους Αμερικανούς κατασκευαστές, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απειλεί με αντίποινα ο Καναδάς

Η κυβέρνηση του Καναδά χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει εκ νέου δασμούς 10% στο καναδικό αλουμίνιο και ξεκαθάρισε ότι έχει πρόθεση να επιβάλλει με τη σειρά της «αντίμετρα» ίσης αξίας.

«Η ανακοίνωση που έγινε από τις ΗΠΑ την 6η Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται να επιβάλλουν τελωνειακούς δασμούς σε ορισμένα καναδικά προϊόντα αλουμινίου για λόγους εθνικής ασφαλείας, είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», τόνισε η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου. «Σε αντίδραση στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, ο Καναδάς έχει την πρόθεση να επιβάλλει γρήγορα αντίμετρα ίσης αξίας», πρόσθεσε η ίδια.

Η Φρίλαντ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών που παραμένει αρμόδια για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα σήμερα στις 11:00 (τοπική ώρα· 18:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Η αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης στηλίτευσε το γεγονός ότι οι δασμοί θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τις οικονομίες των δύο χωρών, που ήδη δοκιμάζονται εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς στο εισαγόμενο καναδικό αλουμίνιο και στον εισαγόμενο καναδικό χάλυβα το 2018.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…