Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα, κανένα τεστ για τους εκπαιδευτικούς

Δεν προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού στους εκπαιδευτικούς, όπως περιγράφει η ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ απουσία θα παίρνουν οι μαθητές χωρίς μάσκα

NewsRoom 09/09/2020 | 18:14

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.

Εφ'όσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα που το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας στις σχολικές τάξεις, πετάει το μπαλάκι σε «όποια σχολεία υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού, χώρων και πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» για να κρατήσουν αποστάσεις και μέσα στις αίθουσες, μεταξύ των θρανίων.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ διευκρινίζεται ότι δεν προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού στους εκπαιδευτικούς, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι εκπαιδευτικοί αφήνονται μόνοι τους στη διαχείριση ενδεχόμενης κρίσης.

Παρά τις έντονες ενστάσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, η ηγεσία του υπουργείου, με την ΚΥΑ, ισχυρίζεται ότι θωρακίζει νομικά τους εκπαιδευτικούς, για το πώς θα κινούνται μέσα στο σχολείο. «Δεν τους αφήνουμε έκθετους», τόνισε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε άτυπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπαιδευτικούς συντάκτες.

Το υπουργείο δηλώνει, επίσης, έτοιμο και για Σχέδιο Β, σε περίπτωση έξαρσης του ιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου, εισερχόμαστε σε μία νέα φάση του ιού. «Θα υπάρχουν κρούσματα και γι' αυτό είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα, αλλά και να κλείσουν σχολεία, εάν σε μία περιοχή υπάρξει έξαρση του φαινομένου της διασποράς του ιού». «Οι πλατφόρμες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν σε περίπτωση που κλείσει κάποιο τμήμα ή ακόμα και κάποιο σχολείο», σημειώνουν.