Αστυνομικοί σέρνουν το κεφάλι φοιτητή στην άσφαλτο - Σοκαριστικές εικόνες στο ΑΠΘ

Αυτή η αστυνομία ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση πως θα φέρει τον «νόμο και την τάξη» εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; 

NewsRoom 22/02/2021 | 16:59

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησε παρέμβαση από φοιτητικές παρατάξεις του ΑΠΘ που αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής. 

Η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε έπειτα από την ενημέρωση του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ παρατάχθηκαν περιμετρικά του χώρου στον οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού. 

Στον προαύλιο χώρο της σχολής εκτυλίχθηκαν σκηνές αστυνομικής βαρβαρότητας κατά τη διάρκεια προσαγωγών, με την αστυνομία να προσαγάγει 30 άτομα.  Ένα σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγο από τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Λιτσαρδάκη στην Ελληνοφρένεια δείχνει άνδρες της αστυνομίας να έχουν ακινητοποιήσει φοιτητή και στη συνέχεια να τον σέρνουν με το κεφάλι στο οδόστρωμα αφού προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί και σφαλιάρες. Παράλληλα στο βίντεο η Αστυνομία φαίνεται να παρεμποδίζει δημοσιογράφους να τραβήξουν τη στιγμή της σύλληψης, ενώ οι περισσότεροι ένστολοι δε φορούν καν μάσκες. 

Αυτή η αστυνομία ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση πως θα φέρει τον «νόμο και την τάξη» εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;

«Ο νόμος θα καταργηθεί στο δρόμο. Ενάντια στην αστυνομοκρατία, τη μιζέρια, τους ταξικούς φραγμούς και τις επιταγές αγοράς-κεφαλαίου στα πανεπιστήμια», αναφέρει πανό που έχουν ανάρτησαν οι φοιτητές στο κτίριο. Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα για πορεία την ερχόμενη Πέμπτη στο άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Οι φοιτητές ζητούν επίσης να ανοίξουν οι σχολές με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στο χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης έφτασαν φοιτητικοί σύλλογοι και άλλων σχολών, όπως και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για όσα προηγήθηκαν στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου εξέδωσε η ΓΑΔΘ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρωί «ομάδα ατόμων εισήλθε και πραγματοποίησε κατάληψη σε χώρους της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προκαλώντας φθορές» και ακολούθησε στις 12 το μεσημέρι «αστυνομική επιχείρηση παρουσία εισαγγελέα προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος».

Οι τριάντα προσαχθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ, την ίδια ώρα, έξω απ’ αυτό «συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, πετώντας μπογιές κι άλλα αντικείμενα». Οι αστυνομικοί προέβησαν «σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν».