Newsroom

Newsroom

Σε «βαθύ κόκκινο» Αττική και Αχαΐα – Προς ανακοίνωση νέων μέτρων

Ερωτηματικό το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο

aac7bf97a7dbb2bfa1a0693ddb8c5a3f

Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων στην οποία εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης σε αρκετές περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη, μετά την μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που έδειξαν τα λύματα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN TV, πρόκειται να μπει στις “κόκκινες” περιοχές, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αχαΐα. Η Αττική είναι ήδη “κόκκινη” και αναμένεται να αποφασιστούν νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6 το απόγευμα και το κλείσιμο του λιανεμπορίου, ενώ το σενάριο της απαγόρευσης μετακινήσεων σε άλλους δήμους της Αττικής φαίνεται να απομακρύνεται, λόγω της δυσκολίας υλοποίησής του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19, 25 νέοι θάνατοι, ενώ 249 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 76 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής, 58 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών, 101 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, 24 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής, 129 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, 80 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών, 87 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης και 81 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας.

Ερωτηματικό η λειτουργία των σχολείων

Εν τω μεταξύ, ασαφές παραμένει το αν θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων, μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού επισήμανε πως πρέπει «να εκτιμηθεί το κατά πόσο το άνοιγμα των γυμνασίων επηρεάζει την κινητικότητα, με την έννοια του ότι τα παιδιά του Γυμνασίου πάνε μόνα τους στο σχολείο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθάρισε ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.

«Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε» τόνισε. «Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό» εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Από την πλευρά του, επανεξέταση, χωρίς καθυστέρηση, του θέματος της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων προτείνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Αιτιολογώντας την πρότασή του σημειώνει ότι από μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων από την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Σε πρώτη φάση ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.ά.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς. Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματά μας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι αργά», επισημαίνει ο κ . Νίτσας.

Πάντως, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, ούτε υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση του υπουργείου με την Επιτροπή για το θέμα αυτό. «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτική επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις», ανέφερε η κ. Κεραμέως, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Μega.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων άνοιξαν στις 11 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου επαναλειτούργησαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές».

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

AP24091417666343

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

Η Daily Beast δημοσίευσε μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η υγεία της Αυτού Βασιλικής…

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

Κανάκης

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

«Έχει αλλάξει ο κόσμος ρε γαμ…ο και γίνονται πολύ παράξενα πράγματα», τόνισε ο Αντώνης Κανάκης

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή