Ραγκούσης: Κυβερνητική γελοιότητα τα «πλωτά φράγματα»

Σε συνέντευξη που έδωσε ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, στο flash.gr μεταξύ άλλων σχολίασε το σχέδιο της κυβέρνησης να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές με το πλωτό φράγμα  

4207960

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε χαρακτηριστικά «Αν δει κανείς τους χάρτες που  δημοσιεύτηκαν και το σύνολο της ακτογραμμής, τα εκατοντάδες αυτά ναυτικά μίλια καθώς και το πόσο μικρή έκταση πρόκειται να καταλαμβάνουν αυτά τα πλωτά, νομίζω ότι πέραν όλων των θεμάτων που ήδη έχουμε θέσει, μπορεί να συνοψίσει μία αντίδραση λέγοντας ότι: εκεί που τελειώνει η σοβαρότητα για αυτό το πολύ δύσκολο θέμα, παγκόσμιο πρόβλημα, όπως είναι το πρόβλημα της προσφυγιάς, ξεκινάει η γελοιότητα, η κυβερνητική γελοιότητα περί φραγμάτων.

Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα, δίπλα σε όλα αυτά επαναλαμβάνω που έχουν ήδη διατυπωθεί από πλευράς μας γιατί όντως εδώ εγείρονται θέματα νομιμότητας, θέματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Πρόκειται για μία γελοία προσέγγιση όσων θέλουν να ισχυριστούν ότι δήθεν έτσι θα μπορούσε να επιλυθεί αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα.»

Ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε θετικά  την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας της κ. Σακελλαροπούλου, λέγοντας:«Γιατί ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας πριν από λίγους μήνες, τώρα πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτή η ικανοποίηση νομίζω ότι σχετίζεται με μία επίγνωση, αλλά και συνειδητοποίηση, ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες που πρέπει να τελειώνουν, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γυναίκας από την ίδια την κοινωνία ή από θεσμούς της.

Από πολύ παλιά κουβαλάω μέσα μου κάποιες τελείως προσωπικές απόψεις, αλλά δεν θέλω να μπερδευτεί κανείς. Ότι πω τώρα είναι εντελώς προσωπικό. Δεν  δεσμεύω ούτε το χώρο μου, ούτε το κόμμα μου.

Μου γεννήθηκε μέσα από αυτό που και εγώ κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι συνιστά αδικία στην αντιμετώπιση της γυναίκας από την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα εννοώ την απαγόρευση  να εντάσσεται η γυναίκα-με βάση τις παραδόσεις της Ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας-στην ιεροσύνη, δηλαδή να μην μπορεί να χειροτονείται ιερέας, το οποίο το θεωρώ απολύτως άδικο.

Βεβαίως είναι θέμα της εκκλησίας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος ή για να το πω καλύτερα να συνεχιστεί ένας διάλογος που και θεολογικά έχει ανοίξει από παλιά στους κόλπους της εκκλησίας.

Και η δεύτερη μεγάλη αδικία που νομίζω ότι υφίστανται οι γυναίκες είναι αυτό το θέμα με το επώνυμο. Να πω τώρα ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου λοιπόν είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν διάβασα καλά στο βιογραφικό της έχει ένα παιδί. Αυτό το παιδί δεν μπορεί να ονομαστεί, εκτός αν έτσι είχε αποφασιστεί από τους γονείς του όταν γεννήθηκε, Σακελλαροπούλου. Έχει πάρει ήδη ενδεχομένως το επώνυμό του πατέρα.

Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους σε μία εποχή που ο ρόλος της γυναίκας ήταν περιθωριοποιημένος κοινωνικά και επαγγελματικά, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Γι αυτό και φτάσαμε να έχουμε γυναίκα πρόεδρο Συμβουλίου Επικρατείας και γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Νομίζω λοιπόν ότι μία άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στην ελληνική κοινωνία είναι στο θέμα του οικογενειακού δικαίου. Δηλαδή, ότι ναι οι γονείς μπορεί να αποφασίζουν να δώσουν όποιο ή και τα δύο επώνυμα που θέλουν στο παιδί τους, αλλά να μην καταλήγει ότι αν δεν αποφασίσουν κάτι διαφορετικό θα παίρνει υποχρεωτικά το επώνυμό του πατέρα. Να παίρνει ενδεχομένως το επώνυμο της μητέρας.»

Αναφορικά με την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τόνισε «Δεν είναι «Νόμος και Τάξη» αυτά που βλέπουμε. Είναι από πλευράς της κυβέρνησης, απλώς επικοινωνιακή προσπάθεια διαχείρισης ενός υπαρκτού και δύσκολου προβλήματος που έχει στόχο, όχι την επίλυση του, απλώς τη μετακίνησή του. Αν παρατηρήσει κάνεις όλη η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μετακινηθεί η εγκληματικότητα από εκεί που σήμερα βρίσκεται και είναι εντοπισμένη από τα μέσα ενημέρωσης, οπουδήποτε αλλού. Όχι να μειωθεί.

Απόδειξη τώρα αυτού που λέω είναι το γεγονός ότι έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας, έχουμε αύξηση της δυσαρέσκειας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα Εξάρχεια ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για την αύξηση της εγκληματικότητας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά για αυτήν την κυβέρνηση οι αρνητικές γνώμες-σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας-υπερβαίνουν τις θετικές. Ενώ αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε με 70% θετικές γνώμες.»

Τέλος ο κ. Ραγκούσης απάντησε για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας στον Αλέξη Τσίπρα την ιδέα για εσωτερικό δημοψήφισμα των μελών την Άνοιξη και επικροτεί την επιλογή αυτή, ενώ για συνέδριο του Μαΐου ανέφερε: ‘‘να φύγουμε με νέες ιδέες και να είμαστε όσο χαρούμενοι φύγαμε από το Γαλάτσι.” 

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…