Πώς ξεδιπλώνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός – Σφοδρή επίθεση Τζανακόπουλου στη ΝΔ

«Εμείς δεν θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τον χρόνο εξόδου της χώρας στις αγορές, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις τάσεις στην αγορά των ομολόγων, ώστε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να γίνει το βήμα της εξόδου στις αγορές, που παραμένει το μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου.

5970c1bb1dc52415248b4d8c

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πάντως ότι «η απόφαση της κυβέρνησης δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την οριστική πρόσβαση μας στις αγορές». Όπως είπε, όλη η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, «δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια έξοδο στις αγορές για να πούμε ότι την κάναμε, μας ενδιαφέρει η έξοδος αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας σταδιακής πορείας απαγκίστρωσης από τον δανεισμό του επίσημου τομέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να διαψεύσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, σημειώνοντας με νόημα ότι «κάθε φορά που η  μερίδα του Τύπου δεν έχει κάτι καινούριο να προσάψει στην κυβέρνηση ή να γράψει, ανακαλύπτει κι έναν ανασχηματισμό».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στη ΝΔ, με αφορμή το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στη ΝΔ, ότι στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής των αντιπερισπασμών -για το οποίο την κατηγορεί- προσπαθεί να δημιουργήσει «σκάνδαλο» σχετικά με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΝΔ».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ, μετά την απόφαση του Eurogroup και τις θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια αντιπολιτευτική τακτική διαρκών αντιπερισπασμών. Τη μια, είπε, είναι οι προβοκάτσιες που οργανώσει ή υποστηρίζει (παραπέμποντας στην «διαβόητη» διαδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια), την άλλη προσπαθεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης με τους συμβασιούχους και το τρίτο επεισόδιο αυτής της τακτικής αντιπερισπασμών «αφορά τη δημιουργία ενός σκανδάλου που έχει να κάνει με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη».

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την «προβοκάτσια» που καταγγέλλει η κυβέρνηση εντάσσεται και η τακτική της ΝΔ, με αφορμή το θέμα της Ηριάννας και η προσπάθεια να βρεθεί συγγένεια με τον κ. Βασιλειάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Βασιλειάδης έβγαλε μια σαφέστατη απάντηση χτες, στην οποία ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση με την Ηριάννα, δεν καθιστά την απόφαση του δικαστηρίου λιγότερο προβληματική.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει φτιάξει ένα αφήγημα σε σχέση με υποτιθέμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί στα πόδια του». Σχολίασε ειδικότερα, ότι η ΝΔ θεωρεί παρέμβαση τον σχολιασμό αποφάσεων των δικαστηρίων, για να επισημάνει, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, πάρα πολλές φορές η δημόσια συζήτηση έχει περιστραφεί γύρω από τοποθετήσεις που αφορούν αποφάσεις δικαστηρίων (φέρνοντας ως παραδείγματα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία). Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει, από πότε ο κοινωνικός, ηθικός, πολιτικός ή νομικός σχολιασμός αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη. «Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ηριάννας, είπαμε ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πλαίσιο που επιτρέπει στους δικαστές να προβαίνουν σε τέτοιες αποφάσεις, όπως πχ στην περίπτωση της Ηριάννας -για τις αιτιάσεις δηλαδή ότι εφαρμόζει τον «τρομονόμο» και δεν τον έχει αλλάξει, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, πως «σε ό, τι αφορά το άρθρο 187α είναι ζήτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης και οφείλω να σας πω ότι έχει απασχολήσει την κυβέρνηση η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να ανακοινώσω».

Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θετικό momentum που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. 

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η επακόλουθη εκταμίευση της δόσης έκλεισαν ένα κύκλο αβεβαιότητας. Η ελληνική οικονομία είναι πια σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους».

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία εκείνα (του τρέχοντος έτους), που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την αλλαγή σελίδας.

Συγκεκριμένα, ήδη μέσα στο 2017: «Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,4%, για το πρώτο τρίμηνο, παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 0,5%. Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7%», κατέγραψε συνεπώς «μείωση της τάξης των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001».

Πέραν τούτων, «οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά, το Μάϊο η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%».

Συμπερασματικά, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είναι λοιπόν σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα θετικό momentum για την ελληνική οικονομία. Στόχος της κυβέρνησης, είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα, όπως προβλέπεται, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018. Να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, αυτή η περίοδος της μνημονιακής επιτροπείας, που έφερε τη χώρα και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω».

Πώς ξεδιπλώνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο σχεδιασμός της ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία:

1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάψουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε τα δάνεια της δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.

2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.

3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία, ειδικότερα στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.

4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.

5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και λειτουργιών του κράτους καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση.

Χθες -κατέληξε στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Δ. Τζανακόπουλος- το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε υπό το πρίσμα του παραπάνω σχεδιασμού, για μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που είτε έχουν ψηφιστεί και τίθενται άμεσα σε εφαρμογή είτε σε άλλες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Στη Στερεά Ελλάδα το επόμενο αναπτυξιακό συνέδριο

Ακόμα, έκανε γνωστό ότι το επόμενο περιφερειακό συνέδριο θα γίνει στην Στερεά Ελλάδα και τη Λαμία, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο πρώτος σταθμός, θύμισε, ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και «με την πλούσια συζήτηση που διεξήχθη στην Κοζάνη την περασμένη εβδομάδα, μας έδωσε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για επιτυχία και των υπολοίπων συνεδρίων». Τούτου δοθέντος, «σειρά έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Λαμία την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουλίου».

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

AP24091417666343

Γιατί ξεσκονίζουν τα σχέδια…κηδείας του Βασιλιά Καρόλου; Tι είναι η «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι»

Η Daily Beast δημοσίευσε μια ιστορία σύμφωνα με την οποία η υγεία της Αυτού Βασιλικής…

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

Κανάκης

Κανάκης: Ξέσπασε στην αυλαία τoυ Ράδιο Αρβύλα – «Φέτος ζήσαμε το έγκλημα της συγκάλυψης με την αλαζονεία του 41% μέσα στα μούτρα μας» (video)

«Έχει αλλάξει ο κόσμος ρε γαμ…ο και γίνονται πολύ παράξενα πράγματα», τόνισε ο Αντώνης Κανάκης

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή