«Πρωθυπουργός δεν γίνεσαι µε πήλινα πόδια»

Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις µαύρες µέρες του Σαµαρά, του Βενιζέλου και του ∆ΝΤ, και όσοι βαυκαλίζονται µε όνειρα για ρεβάνς, εκδίκηση και στρατηγική συντριβή της Αριστεράς θα ξυπνήσουν απότοµα στις 8 Ιουλίου, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».

NewsRoom 23/06/2019 | 15:11

Ο Πρωθυπουργός  ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εκτίμησε ότι η μεγάλη νίκη της ΝΔ οφείλεται στα συνεχόμενα χρόνια λιτότητας που επέφεραν κόπωση στους πολίτες, στο ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να επαληθεύσει κάποιες από τις προσδοκίες που υπήρχαν το 2015, αλλά και σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στην Αριστερά.

«Προφανώς υπάρχει δυσαρέσκεια για πλευρές της πολιτικής µας, για προσδοκίες που δεν επαληθεύτηκαν στην πράξη, ακόµα και για συµπεριφορές που δεν αρµόζουν στην Αριστερά. Μια συσσωρευµένη κούραση, από οκτώ χρόνια µνηµονιακής πίεσης, έπαιξε επίσης τον ρόλο της. Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουµε πολλά πράγµατα. Αλλά στις εθνικές εκλογές αυτό που κρίνεται είναι ποια κυβέρνηση, µε ποιο σχέδιο, θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόµενα τέσσερα χρόνια. Και αυτό µε κάνει αισιόδοξο για το αποτέλεσµα, γιατί ο ελληνικός λαός δεν µπορεί να ξέχασε ποιοι προκάλεσαν την κρίση, ποιοι απέτυχαν να την αντιµετωπίσουν, αν και διέλυσαν την οικονοµία και την κοινωνία, και ποιοι έβγαλαν τη χώρα από το τέλµα και την ταπείνωση. Ακριβώς η πράξη του καθενός αποτελεί και την καλύτερη απόδειξη για το τι θα πράξει αύριο».

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το σκηνικό στις ερχόμενες εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν πρόκειται το αποτέλεσμα να είναι ίδιο, καθώς ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στις μαύρες μέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επισήμανε πως ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πεισμώσει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εκτίμησε ότι θα τους εμπιστευτούν και όσοι απείχαν στις 26 Μαΐου.

«Είµαι κατηγορηµατικά και ρεαλιστικά αισιόδοξος. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει επιστροφή στις µαύρες µέρες του Σαµαρά, του Βενιζέλου και του ∆ΝΤ. Και όσοι βαυκαλίζονται µε όνειρα ρεβάνς, εκδίκησης, στρατηγικής συντριβής της Αριστεράς θα ξυπνήσουν απότοµα στις 8 του Ιούλη. την ερώτησή σας η απάντηση µπορεί να είναι µόνο µία λέξη: “Ναι”. Και αν µου λέγατε να προσθέσω άλλη µία λέξη, αυτή θα ήταν πάλι “ναι”.

Ο κόσµος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι µέρος της µεγάλης δηµοκρατικής παράταξης, που έγραψε µε πολλούς αγώνες και πολλές θυσίες, θα έλεγα, το µεγάλο βιβλίο του πατριωτισµού και της προόδου. Αυτός ο κόσµος δεν έχει µάθει να παραδίνεται στα δύσκολα. Ισα ίσα. Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών δεν τον έχει καταβάλει, αλλά τον έχει πεισµώσει. ∆ίνει τον αγώνα µε µεγαλύτερο πάθος. Από την άλλη, ένας κόσµος που επέλεξε την αποχή της τιµωρίας, και της απογοήτευσης, ή στήριξε µικρότερα κόµµατα, µε όρους διαµαρτυρίας ή ιδεολογικούς, θα κατευθυνθεί αυτήν τη φορά στη µόνη λύση που κλείνει τον δρόµο σε µια δραµατική για τη ζωή του παλινόρθωση. Στον ΣΥΡΙΖΑ».


«Αυτοί που ρήμαξαν τη χώρα μυρίζουν ανθρώπινο κρέας»

Ερωτηθείς για τους φόβους νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που εκφράζονται στην Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός παραφράζοντας τον Οδυσσέα Ελύτη, λέει πως όταν ακούµε για δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό από τα χείλη εκείνων που ρήµαξαν τη χώρα, ανθρώπινο κρέας µυρίζει...Υποστήριξε ότι ποτέ µετά τη Μεταπολίτευση δεν ήταν τόσο νοικοκυρεµένα τα οικονοµικά της χώρας και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι αγορές.

Πρόκειται για εξόφθαλµη κινδυνολογία που κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιµότητες. Η χώρα είναι οικονοµικά ασφαλέστερη από ποτέ, µε ένα «µαξιλάρι» πάνω από 30 δισεκατοµµύρια ευρώ, µε πλεονασµατικό ΕΦΚΑ, µε µετρηµένο το κόστος της πολιτικής µας µέχρι το τελευταίο ευρώ. Τολµώ να πω ότι ποτέ µετά τη Μεταπολίτευση δεν ήταν τόσο νοικοκυρεµένα τα οικονοµικά της χώρας, πράγµα που αναγνωρίζει και ο κατά τη Ν∆ καλύτερος κριτής: οι αγορές.

Αλλά κινδυνολογούν ξέρετε γιατί; Για να επικαλεστούν αύριο αυτήν τη διαστρεβλωµένη εικόνα για την οικονοµία µας, ούτως ώστε να επιβάλουν τον οδοστρωτήρα τους, σε βάρος της µεσαίας τάξης και της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός αφήνει αιχµές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «πρωθυπουργός δεν γίνεσαι µε πήλινα πόδια», διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι οικονοµικά ασφαλέστερη από ποτέ και υπόσχεται ότι η Προοδευτική Συµµαχία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλµού