ΓΚ

Γιώργος Καπόπουλος

Προαναγγελία… πραξικοπήματος!

Η σημερινή Τουρκία είναι το πρόσφορο -αν όχι το ιδανικό- έδαφος για κάθε μορφής σενάριο καθεστωτικής εκτροπής.

erdogan 0

Η αναφορά στην έκθεση της Rand, ενός ημιεπίσημου αμερικανικού think tank, για πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία προκάλεσε πολιτική θύελλα, όπως ακριβώς είχε προκαλέσει στα τέλη της άνοιξης του 2016 άρθρο Αμερικανού στρατηγικού αναλυτή που προέβλεπε την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Αν αφήσουμε κατά μέρος την εύκολη λύση των σεναρίων συνωμοσίας, θα διαπιστώσουμε ότι η σημερινή Τουρκία είναι το πρόσφορο -αν όχι το ιδανικό- έδαφος για κάθε μορφής σενάριο καθεστωτικής εκτροπής.

Τριάμισι και πλέον χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το προσωποπαγές καθεστώς Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν η χώρα να βρίσκεται σε διαρκή έκτακτη ανάγκη, σαν να είναι πολιορκημένο φρούριο.

Το προεδρικό καθεστώς που ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Ερντογάν στα μέσα του 2018, έτσι όπως λειτουργεί μέχρι και σήμερα, δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής αντιπολίτευσης, δεν δίνει προοπτική εναλλαγής στην εξουσία στο πλαίσιο της νέας θεσμικής-καθεστωτικής νομιμότητας.

Σήμερα ουδείς στην Τουρκία μπορεί να φανταστεί τον Ερντογάν να αποσύρεται μετά το τέλος της δεύτερης πενταετούς θητείας του το 2028 και, πολύ περισσότερο, να ηττάται από κάποιον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην προεδρική εκλογή του 2023. Οι εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό και τις Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζονται ως διαρκής νομιμοποίηση του αφηγήματος του Ερντογάν ότι κάθε εσωτερική αντιπολίτευση είναι μια πέμπτη φάλαγγα των σταυροφόρων της Δύσης που θέλουν να εμποδίσουν την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακή δύναμη.

Το πρόβλημα για τον Ερντογάν δεν είναι τα σενάρια πραξικοπημάτων στις αναλύσεις Αμερικανών αναλυτών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να προτείνει στη χώρα ένα αφήγημα κανονικότητας της κυβερνητικής διαχείρισης. Χωρίς τον πυρετώδη περιφερειακό παρεμβατισμό από τη Συρία στη Λιβύη, χωρίς την -εκτός ακόμη και της δικής του εσωτερικής καθεστωτικής νομιμότητας- σκληρή καταστολή κάθε εσωτερικής αμφισβήτησης ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Συνειδητά ή άθελά της, η έκθεση της Rand ανανέωσε την αξιοπιστία του κεντρικού πολιτικού αφηγήματος του Ερντογάν.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr