Newsroom

Newsroom

Πόρισμα αυταρχισμού, πολιτικών διώξεων και στοχοποίησης δημοσιογράφων από τη Νέα Δημοκρατία

Επιστρέφοντας στις πιο σκοτεινές πρακτικές της μετεμφυλιακής περιόδου... η ΝΔ στήνει νέα στρατοδικεία σέρνοντας σε πολιτικές διώξεις πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους

nd

Με ένα έωλο σκεπτικό, χωρίς καμία νομική βάση και με εκκωφαντικά ψεύδη η ΝΔ καθιστά συμμέτοχο το Documento και τον Κώστα Βαξεβάνη στη «σκευωρία Novartis», βασιζόμενη σε λεγόμενα πειθαρχικά τιμωρημένων ή κατάστικτων εισαγγελικών λειτουργών.

Χωρίς να απαντήσουν καν στο αίτημα του εκδότη της εφημερίδας για να εξεταστεί από την Προανακριτική και μετά την προαναγγελία Πέτσα που ακολούθησε των αποκαλύψεων του Documento για την «Πέτσινη» λίστα, τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική καθιστούν εμμέσως στο πόρισμά τους μέλος της «συμμορίας Παπαγγελόπουλου» τον Κ. Βαξεβάνη. Προσάπτουν στον εκδότη – δημοσιογράφο ότι στοχοποιούσε εισαγγελικούς λειτουργούς κατά παραγγελία του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, φτάνοντας στο σημείο να αθωώσουν την τελεσίδικα τιμωρημένη με στέρηση μισθού πρώην εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη.

Προφανώς, δεν προσβλέπουν σε κάποιο νομικό αποτέλεσμα, αλλά στο διασυρμό των αντιπάλων τους μέσω της μιντιακής υπεροπλίας που διαθέτουν. Γιατί, ως γνωστόν, ο λερωμένος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο παρά μόνο να σε ακουμπήσει.

Ας αφήσουμε στην άκρη ποιοι κατηγορούν ποιους κι ας τα πάρουμε ένα – ένα:

1. Στην περίληψη του πορίσματος, η ΝΔ αναφέρεται τρεις φορές στο όνομα του εκδότη του Documento. «Επιλεκτικές διαρροές σε Βαξεβάνη και Φιλιππάκη καταθέσεων, εγγράφων, αλλά και ¨προφητικών¨ καταθέσεων ακόμη και πριν δοθούν» προσάπτουν τα μέλη της Προανακριτικής στον Κ. Βαξεβάνη. Η αλήθεια είναι ότι τα «προφητικά δημοσιεύματα» δεν περιλάμβαναν τίποτα παραπάνω από προγενέστερες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Η εν λόγω αναφορά του πορίσματος αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης υπό την κατεύθυνση και τις οδηγίες του Αντώνη Σαμαρά προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τη δημοσιογραφική έρευνα, δημιουργώντας ένα ποινικό πλαίσιο στο οποίο θα εντάσσεται κάθε μη αρεστό δημοσίευμα και δημοσιογράφος. Με βάση το σκεπτικό αυτό, όλα τα συμπολιτευόμενα Μέσα που έχουν «προφητεύσει» τις κινήσεις Αγγελή – Ράικου – Τσατάνη – Μιωνή και όχι μόνο, θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ως «εκτελεστικοί βραχίονες της πραγματικής σκευωρίας Novartis». Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ξεφεύγει κατά πολύ από τα στενά όρια του Documento και του Βαξεβάνη, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη δημοσιογραφία.

2. «Ράικου (εισαγγελέας διαφθοράς) -> άρνηση να ενδώσει σε πιέσεις Παπαγγελόπουλου να φτιάξει στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων και να στείλει φάκελο σε Bουλή -> στοχοποίησή της με δημοσίευμα Βαξεβάνη => παραίτησή της και πειθαρχική της δίωξη» σημειώνεται στην περίληψη του πορίσματος της ΝΔ. Το ξαναγράφουμε λοιπόν: Το Documento ανέδειξε, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την παραίτησή της Ελ. Ράικου από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, την αναφορά της συναδέλφου της και ανακρίτριας, Ηλιάνας Ζαμανίκα, η οποία στηλίτευε το γεγονός ότι η Ελ. Ράικου είχε «θάψει» πολύκροτη δικογραφία για εξοπλιστικά με πρωταγωνιστές του Γ. Παπαντωνίου – Θ. Λιακουνάκο. Αποκάλυψε, επίσης, κατάθεση γάλλου μάρτυρα για την ίδια υπόθεση, σύμφωνα με την οποία ο έμπορος οπλικών συστημάτων, γνώριζε εκ των προτέρων τις κινήσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, η οποία ερευνούσε τα πεπραγμένα του.

3. «ΠΙΕΣΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΣΑΤΑΝΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ -> δεν ενδίδει -> δημοσίευμα και καταγγελία από Βαξεβάνη -> πειθαρχικός έλεγχος -> απαλλαγή της -> αλλαγή νόμου και νέος πειθαρχικός έλεγχος και δημοσίευμα από Φιλιππάκη» σημειώνεται στην περίληψη του πορίσματος της ΝΔ. Στο σημείο αυτό, τα μέλη της συμπολίτευσης ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Οι βουλευτές της ΝΔ όχι μόνο ξεπλένουν το σκάνδαλο Βγενόπουλου αλλά καθιστούν και αθώα την τελεσίδικα πειθαρχικά τιμωρημένη Γ. Τσατάνη ακριβώς για τους εισαγγελικούς χειρισμούς της στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η Γ. Τσατάνη όχι μόνο έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για τη δακτυλογράφηση, πληκτρολογώντας εκατοντάδες σελίδες μέσα σε λίγες ώρες αλλά και ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε σπεύσει να προαναγγείλει την αθώωσή του, η οποία συντελέστηκε δια χειρός της τότε εισαγγελέως. Επιπλέον, έχουμε ξαναγράψει ότι οι βασικοί μάρτυρες της «σκευωρίας Novartis», Ι. Αγγελής και Ελ. Ράικου, είχαν καταφερθεί εναντίον της Τσατάνη σε αναφορά που είχαν κάνει για τους χειρισμούς της τελευταίας στην υπόθεση Βγενόπουλου. Όλα αυτά είχαν δημοσιευτεί από το Hot Doc. Δηλαδή, πολύ πριν εκδοθεί το Documento. Μάλιστα, μετά την τελεσίδικη τιμωρία της Τσατάνη και την αθώωση του Κ. Βαξεβάνη από το Εφετείο μετά τις μηνύσεις Βγενόπουλου, έγινε ανάσυρση της δικογραφίας που είχε αρχειοθετήσει η εισαγγελέας.

4. Στις 11/2/2020, ο Κ. Βαξεβάνης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητώντας να κληθεί να καταθέσει για όσα του καταλόγιζαν προγενέστεροι μάρτυρες. Δηλαδή, οι φίλοι και γνωστοί του Θ. Πλεύρη, Ν. Μανιαδάκης και Κ. Φρουζής, όπως οι Ελ. Ράικου και Γ. Τσατάνη. Το προεδρείο της Προανακριτικής δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα του εκδότη, ενώ δεν συζητήθηκε ποτέ σε συνεδρίαση της Επιτροπής η επιστολή του. Γιατί άραγε;

5. Πριν πέσουν για άλλη μια φορά στον θεσμικό τείχος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αποπειράθηκαν να σύρουν ως υπόπτους στην Προανακριτική τα μη πολιτικά πρόσωπα, Αλ. Τάρκας, Γ. Φιλιππάκη και Γ. Παπαδάκου. Ποτέ δεν αναφέρθηκε ή συμπεριλήφθηκε σε αυτά το όνομα του Κ. Βαξεβάνη. Αφού λοιπόν για την Προανακριτική ο Κ. Βαξεβάνης δεν ήταν ύποπτος, πώς τον περιλαμβάνουν στο πόρισμά τους οι βουλευτές της ΝΔ ως μέλος της «συμμορίας Παπαγγελόπουλου»;

* Πηγή: documentonews.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…