Politico – Νέο άρθρο «κόλαφος» για το σκάνδαλο υποκλοπών: «Οργή ευρωβουλευτών, ζητούν παρέμβαση Κομισιόν»

Νέο σκληρό άρθρο από την έγκυρη ιστοσελίδα – Η Ελλάδα προσπαθεί να κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί.

Τη Δευτέρα (29/8)) το πρωί, το Politico επανήλθε  στο μέγα σκάνδαλο παρακολουθήσεων, στην υπόθεση του Predator και την παρακολούθηση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη, φέρνοντας μάλιστα το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις οργισμένες αντιδράσεις ευρωβουλευτών που ζητούν ουσιαστική παρέμβαση από την Κομισιόν καθώς όπως επισημαίνουν διακυβεύεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ειδικότερα, στο άρθρο που υπογράφεται από την Antoaneta Roussi, επισημαίνεται ότι οι ευρωβουλευτές δεν αποδέχονται την κοφτά διατυπωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να «κρατήσουν τη μύτη τους» μακριά από το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ και η Ελλάδα στρέφονται σε αντιπαράθεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις της ευρωβουλεύτριας των Οικολόγων, Σάσκια Μπρίκμοντ, η οποία τονίζει πως «η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου διακυβεύονται».

«Οι Ευρωπαίοι βουλευτές δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να κρατήσουν τη μύτη τους μακριά από ένα σκάνδαλο υποκλοπών χιονοστιβάδων», αναφέρει.

Όπως επισημαίνει, η αναταραχή στην Ελλάδα κλιμακώθηκε δραματικά στις 5 Αυγούστου, όταν δύο κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραιτήθηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος ΠΑΣΟΚ, είχε υποκλαπεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχτηκε ότι ενήργησε λάθος, αλλά είπε ότι η υποκλοπή έγινε νόμιμα από την υπηρεσία κατασκοπείας — αν και εξακολουθεί να αρνείται να πει γιατί, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια».

Αναφέρει επίσης πως έγινε μια ξεχωριστή προσπάθεια για χακάρισμα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη περίπου την ίδια εποχή με παράνομο λογισμικό που ονομάζεται Predator, αλλά η Αθήνα αρνείται σθεναρά ότι οι μυστικοί της πράκτορες είχαν οποιαδήποτε σχέση με αυτό.

Εν συνεχεία το Politico, σε δημοσίευμα του τη Δευτέρα, επισημαίνει πως καθώς το σκάνδαλο ελάμβανε διαστάσεις, η Ελλάδα δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη να εργαστεί με τις Βρυξέλλες «σε πνεύμα συνεργασίας», αλλά απέρριψε το γεγονός ότι η υπόθεση θα μπορούσε να δώσει λόγους για παρέμβαση της ΕΕ. Απαντώντας σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτούσε για το ζήτημα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννης Βράιλας στις 2 Αυγούστου σημείωσε ότι «χωρούσε πολλή συζήτηση» το εάν κάποιο από τα σημεία που έθεσαν οι Βρυξέλλες εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Στη συνέχεια επέπληξε την Επιτροπή ότι είναι πολύ εύπιστη σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απέχουν από το να «επικυρώνουν βιαστικά επί λέξει» δημοσιεύματα από πολιτικά μέσα «που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».

Η δημοσίευση της επιστολής του Βράιλα στις 24 Αυγούστου έλαβε μια απάντηση από την Ευρωπαία βουλευτή Sophie in ‘t Veld, η οποία ανέβηκε στο Twitter για να πει στον Βράιλα ότι το σκάνδαλο με το ελληνικό spyware ήταν «πολύ αρμοδιότητα της ΕΕ». Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής παραπονέθηκε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – ο εμβληματικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ικανοποιημένη με την απάντηση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Christian Wigand αποδέχτηκε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας, αλλά, όπως και στο ‘t Veld, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα «να σέβεται το δίκαιο της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνη.”

«Λάβαμε την απάντηση από τις ελληνικές αρχές και την εξετάζουμε. Η Επιτροπή συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση spyware, όπως το Pegasus/Predator, και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφάλειας και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτό το θέμα πολύ στενά», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το νέο άρθρο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και αντιπρόεδρος του ΕΚ επεσήμανε τα εξής:

«Νέο άρθρο του Politico για το σκάνδαλο των #υποκλοπων στην Ελλάδα. Μετά την χθεσινή ερώτηση μου στην Κομισιόν και άλλοι Ευρωβουλευτές επικρίνουν, ως «αδύναμη» την ως τώρα αντίδραση της Κομισιόν. Απαιτούμε άμεση, ενεργότερη Ευρωπαϊκή αντίδραση και κανόνες!».

Φυλάκιση 109 ετών σε προπονητή για βιασμό 4 αθλητριών και αθλητών του – Θύματα κακοποίησης και άλλοι 40 αθλητές

Φυλάκιση 109 ετών σε προπονητή για βιασμό 4 αθλητριών και αθλητών του – Θύματα κακοποίησης και άλλοι 40 αθλητές

Εκτός των βιασμών ο προπονητής βαρύνεται και με άλλες κατηγορίες, καθώς το 2018 σαράντα αθλητές…

«Βόμβα» Κοττάκη: Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google, Facebook για απόκρυψη των αποκαλύψεων σχετικά με τις υποκλοπές

«Βόμβα» Κοττάκη: Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Google, Facebook για απόκρυψη των αποκαλύψεων σχετικά με τις υποκλοπές

Χρησιμοποιεί το αφήγημα της «ρωσικής παρέμβασης» για να πείσει Google και Facebook να μην «παίζουν»…

Ένας νεκρός και δύο εγκλωβισμένοι μεταλλεργάτες από κατάρρευση στοάς σε ορυχείο της Φωκίδας

Ένας νεκρός και δύο εγκλωβισμένοι μεταλλεργάτες από κατάρρευση στοάς σε ορυχείο της Φωκίδας

Δεύτερο εργατικό δυστύχημα σε μία ημέρα. Άλλη μια τραγωδία σημειώθηκε σήμερα, μετά το εργατικό δυστύχημα…

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια ανατρεπτική συνέντευξη: Τα τρία λάθη που έκανα ως υπουργός Οικονομικών

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια ανατρεπτική συνέντευξη: Τα τρία λάθη που έκανα ως υπουργός Οικονομικών

Τι απαντά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην ερώτηση αν... «θα ξανάπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών;»