Newsroom

Newsroom

Ποινές κάθειρξης σε όσους αρνούνται νοσηλεία και έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό

Όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αλλά αρνούνται νοσοκομειακή περίθαλψη, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης βάσει ενός νέου διατάγματος που θεσπίστηκε στη βορειοανατολική περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας.

14f17922c2b84e19e8c6bbbc1b828d4d51cf6b4f

Το διάταγμα του κυβερνήτη Λούκα Ζάια αναφέρει ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενημερώνουν το γραφείο του εισαγγελέα για όποιον αρνείται νοσηλεία μετά από θετική διάγνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το διάταγμα της περιφερειακής κυβέρνησης που εκδόθηκε χθες, όποιος επιστρέφει στην περιφέρεια Βένετο, που περιλαμβάνει την πόλη Βενετία, πρέπει επίσης να υποβληθεί σε δύο υποχρεωτικά μοριακά τεστ, εάν επιστρέφει από επαγγελματικό ταξίδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από χώρα εκτός Σένγκεν.

Με βάση την ιταλική νομοθεσία, όποιος εξαπλώνει εξ αμελείας μια επιδημία κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 12 χρόνια, ενώ όποιος το πράττει σκόπιμα μπορεί να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

«Είναι ένας τρόπος μερικής αντιστάθμισης της εθνικής νομοθεσίας που δεν απαιτεί απομόνωση κατά την επιστροφή από χώρα εκτός ΕΕ εάν η παραμονή στο εξωτερικό διαρκεί έως και πέντε ημέρες», δήλωσε ο Ζάια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε μέσω Facebook.

Το διάταγμα επίσης προβλέπει πρόστιμα σε εργοδότες ύψους 1.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολούν, εάν δεν εφαρμόζουν τους κανόνες.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για κρούσματα κορονοϊού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το Βένετο, δείχνουν ότι η περιοχή είχε συνολικά 169 νοσηλευόμενους, αλλά εκφράστηκε ανησυχία για 28 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούσαν ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία σε όλο τον κόσμο με συνολικά 34.869 νεκρούς και 241.819 ασθενείς.

Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα δήλωσε την Κυριακή ότι η Ιταλία εξετάζει υποχρεωτική υγειονομική περίθαλψη σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία και δεν το κάνει.

Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το διάταγμα της περιφέρειας Βένετο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…