Newsroom

Newsroom

Πετάει λάσπη στο Documento η ΝΔ για καλύψει τα «φιλορωσικά» της αλισβερίσια

Προσπαθώντας να καλύψει την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία Ουαλίντ Αμπου Σουντ που συνδέεται επιχειρηματικά τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση που πετάει-κατά την προσφιλή της τακτική-λάσπη στο Documento

ek ndkou 1

 

Με το δικό της αφήγημα επιμένει στην ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την υπόθεση της ρωσικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων ανά τον κόσμο από το 2014 και έπειτα, έχοντας ωστόσο επιλεκτική μνήμη…και αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις για τα ρεπορτάζ του Documento.

Σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει:

«Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες και λίγους μήνες μετά τη δίωξη από την Δικαιοσύνη των ΗΠΑ του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα στο οποίο είχε αναλάβει ο κ. Βαξεβάνης, η εφημερίδα του προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλάζοντας τη συζήτηση και αποφεύγοντας να απαντήσει στα φλέγοντα ερωτήματα που ανακύπτουν.
 
Ο κ. Βαξεβάνης με μυθεύματα και πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, δεν θα αποφύγει τις εξηγήσεις που οφείλει και γίνονται ακόμα πιο επιτακτικές, ειδικά τώρα που η συζήτηση για τις παρεμβάσεις της Ρωσίας ανοίγει πανευρωπαϊκά».

Η Νέα Δημοκρατία ξέχασε να σχολιάσει ότι πλοίο του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, πατέρα της βουλεύτριας της ΝΔ Γεωργίας Μαρτίνου, μετέφερε ρωσικό άνθρακα στην Τουρκία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καταφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στην εικόνα και τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα ο εν λόγω εφοπλιστής διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους.

Η Νέα Δημοκρατία ξέχασε να αναφερθεί στην αποκάλυψη του Documento που βαραίνει τον Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την την τιμητική πολιτογράφηση του Κουβετιανού επιχειρηματία Ουαλίντ Αμπου Σουντ του προέδρου της AGC Equity Partners, ο οποίος έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και κατασκευάζει το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μύκονο. Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ ο οποίος πολιτογραφήθηκε τιμητικά -μέσω συστατικής επιστολής και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων-, συνδέεται επιχειρηματικά τόσο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες ήταν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πήρε αποστάσεις από το «φιλορωσικό» παρελθόν της ΝΔ. Ο Γιάννης Οικονόμου εμφανίστηκε ως… κομματικός εκπρόσωπος, στη γραμμή του κόμματος. Απέφυγε δε να διαψεύσει τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την Ρωσία και το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από ερώτηση του documentonews.gr.

Συγκεκριμένα, ούτε εν κράτησε το ποντάρισμα της κυβέρνησης στη συνομωσιολογία με αφορμή έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιοτητα, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία φέρεται να μετέφερε περί τα 300 εκατ. ευρώ σε ξένα πολιτικά κόμματα, πολιτικούς και αξιωματούχους σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014 και έπειτα, με σκοπό να επηρεάσει τη διεθνή πολιτική.

Την Πέμπτη, ανώτερη κυβερνητική πηγή στη Βουλή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση από τις ΗΠΑ τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ενημερώσει τις χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ρωσικού ενδιαφέροντος. Η πληροφορία αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρθηκε σε «δική μας πηγή» που έχει ενημερώσει αρμοδίως ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη έρθει σε επικοινωνία με 100 πρεσβείες ανά τον κόσμο.

«Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν. Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γαλάζιοι. Καταλήγουν δε πως «με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδητήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά»

Εξαιτίας της πρωτοφανούς αυτής αντίφασης θέσαμε σχετικό ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος νωρίτερα αναπαρήγαγε τα σχόλια περί της χρηματοδότησης ελληνικού καναλιού με ρωσικά κεφάλαια, στο οποίο είναι γνωστό πως συμμετείχαν ενεργά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η σημερινή εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Σώκου.

Η ερώτηση μας: «Μιλήσατε νωρίτερα για την υπόθεση του καναλιού χρηματοδοτούμενου από ρωσικά κεφάλαια, όπου ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχαν σε αυτό, και επίσης, για την υπόθεση της χρηματοδότησης κομμάτων που έχει έρθει στη δημοσιότητα. Έχουμε εκτός από αυτήν την περίπτωση και το 2019 τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αναφορές για χρηματοδότηση συλλαλητηρίων από ρωσικά κέντρα, και την απέλαση από την τότε κυβέρνηση Ρώσων διπλωματών. Επίσης η Νέα Δημοκρατία έχει αδελφοποιηθεί στο παρελθόν με το κόμμα του κ. Πούτιν. Δεσμεύεστε πως τα όσα αποκαλύπτονται στις ΗΠΑ δεν αφορούν ούτε το κόμμα σας, ούτε στελέχη που είναι σήμερα σε εσάς και παλαιότερα δεν άνηκαν στο κόμμα σας;»

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σήκωσε το γάντι για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για τη στάση του κόμματος το 2019, όταν η πολιτική της ταυτιζόταν με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

 

 

Όσον αφορά την ελληνική υπόθεση ο Κώστας Βαξεβάνης έχει γράψει κείμενο-απάντηση στις τότε κατηγορίες που είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης περί σχέσεων με τη Ρωσία.

«Στα τέλη Φεβρουαρίου το FBI συνέλαβε στις ΗΠΑ τον Αμερικανό Jack Hanick, τον οποίο ερευνά για σχέση με τον Ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyef.

Ο Malofeyef με τη σειρά του, είναι ένας εμφανιζόμενος ως εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, με ακροδεξιές απόψεις (μοιάζουν πολύ με του Άδωνη Γεωργιάδη και του Βελόπουλου), ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με το Κρεμλίνο, τους αυτονομιστές της Κριμαίας αλλά και την Εκκλησία. Ο Konstantin Malofeyef είχε προνομιακές σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με την έρευνα του FBI, ο Konstantin Malofeyef υλοποιούσε ένα σχέδιο των Ρώσων για διείσδυση στα Βαλκάνια, μέσω Μέσων Ενημέρωσης. Όταν λένε διείσδυση στα Βαλκάνια, το ερώτημα δεν είναι αν υπήρξαν Μέσα που προωθούσαν φιλορωσικές θέσεις (αυτό είναι δικαίωμά τους) αλλά αν τα Μέσα αυτά χρηματοδοτήθηκαν με μαύρο ρωσικό χρήμα. Μέχρι εδώ έχουμε υποθέσεις που αποτελούν και βάση έρευνας για τους Αμερικανούς.

Το 2015, ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγεώργης, επιχείρησε να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας (και όχι κανάλι όπως γράφεται) τοπικών καναλιών από όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό είχε την ονομασία Hellasnet και οργανώθηκε στο ξεκίνημά του από τον γνωστό δημοσιογράφο (πρώην διευθυντή Ειδήσεων ΑΝΤ1 και Alpha) Γιάννη Παπουτσάνη. Κάποια στιγμή ο Γιάννης Παπουτσάνης, με κάλεσε με τον ιδιοκτήτη της HellasNet Καραγεώργη, να συνεργαστώ ως πρόσωπο με τηλεοπτική εμπειρία, πράγμα που έγινε. Λίγο μετά ο Γιάννης Παπουτσάνης αποχώρησε και τελικώς ανέλαβα να συντονίσω τον τομέα Ενημέρωσης του δικτύου. Ο ιδιoκτήτης της HellasNet είχε μακροχρόνιες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και κυρίως με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Σωτήρης Πολύζος από το ΤRT Θεσσαλίας, η Έλενα Σώκου (νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για τα περιφερειακά ΜΜΕ) ο Κώστας Αργυρός , η Βάλια Μπαζού, ο Σταύρος Λυγερός και πολύ άλλοι, δούλεψαν στο δίκτυο αυτό.

Μέλος του ΔΣ της HellasNet, ήταν και ο ερευνώμενος για τις σχέσεις σήμερα με τον Konstantin Malofeyef, o κύριος Jack Hanick. Σχέσεις όμως με τον Konstantin Malofeyef , τις οποίες δεν έκρυψε, είχε ο ιδιοκτήτης Γιάννης Καραγεώργης. Ο Malofeyef έγινε κουμπάρος του, σε έναν πολυτελή γάμο που έγινε στη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο του 2015, η γερμανική εφημερίδα De Zeit, για πρώτη φορά έγραψε πως ο Konstantin Malofeyef, υλοποιούσε σχέδιο διείσδυσης του Ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια. Έγραφε μάλιστα για τις σχέσεις του με τον Καραγεώργη και παρέθετε τη λίστα των καλεσμένων του ζεύγους Καραγεώργη και του Konstantin Malofeyef, στον λαμπερό γάμο στη Ρωσία, που είχε διαρρεύσει από mail υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας. Ανάμεσα στα ονόματα που παρέθετε η De Zeit, ήταν του Πάνου Καμμένου και της συζύγου του, ενώ υψηλοί καλεσμένοι ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και η Μάρα Ζαχαρέα. Καλεσμένοι ήταν επίσης εφοπλιστές, οι δημοσιογράφοι Ειρήνη Νικολοπούλου, Τάσος Μπούρας, η Ράλλη Νικολέτα , το ζεύγος Βακάκη και άλλοι.

Λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της συνεργασία με την Hellasnet, η λειτουργία του ενημερωτικού τομέα τερματίστηκε γιατί δεν είχε τα επιθυμητά για την ιδιοκτησία αποτελέσματα. Οι δημοσιογράφοι αποχωρήσαμε και η HellasNet λειτούργησε με πρόγραμμα από τα περιφερειακά κανάλια».

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…