Newsroom

Newsroom

Παράταση του γενικού lockdown έως τις 7 Μαρτίου στη Γερμανία

Την παράταση του εθνικού lockdown έως τις 7 Μαρτίου αποφάσισαν σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι κυβερνήτες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για τις παραλλαγές του κορονοϊού.

3000 0

Μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμφωνία που προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου lockdown. Μεταξύ αυτών είναι η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων  την 1η Μαρτίου, αν και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Πρόκειται για μια συμβιβαστική απόφαση, αφού τα κρατίδια δεν δέχθηκαν την πρόταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για  παράταση μέχρι τις 14 του μήνα.  Στη συζήτηση καταγράφηκαν πολλές διαφωνίες και εκεί που επικράτησε η Μέρκελ ήταν στους αυστηρούς κανονισμούς για τα επόμενα βήματα: όπως για παράδειγμα ότι τα καταστήματα λιανικής θα μπορούν να ανοίξουν όταν θα καταγράφονται για 7 ημέρες 35 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και όχι 50 που ήταν η αρχική πρόταση.

Το δεύτερο lockdown στη Γερμανία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, επεκτάθηκε και ενισχύθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, κανονικά θα έληγε αυτή την Κυριακή. Όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επιτρέπουν.

Την Τετάρτη, το Γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε 8.072 νέα κρούσματα και 813 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά, η Γερμανία μετρά 63.000 θανάτους λόγω της πανδημίας.

Ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων μολύνσεων μειώθηκε σε 68 ανά 100.000 κατοίκους. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει ο αριθμός αυτός κάτω από 50 για να επιτρέψει την αξιόπιστη ιχνηλάτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης έφτασε στα 200 σχεδόν πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο αριθμός των ατόμων που μέχρι τη Δευτέρα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου ήταν 2,34 εκατομμύρια άτομα, ή 2,8% του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, στη χώρα κυκλοφορούν τόσο η βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, όσο και η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, η οποία επιβεβαιώθηκε σε αρκετά κρούσματα στη Γερμανία.