Παιδί ένα στα πέντε κρούσματα

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, σημείωσε ότι ενώ τον Μάιο του 2021 το 7,5% των κρουσμάτων αφορούσε σε παιδιά

 

NewsRoom 30/08/2021 | 20:56

Στη σημασία του εμβολιασμού και στα παιδιά αναφέρθηκε η  Μαρία Θεοδωρίδου, παραθέτοντας στοιχεία βάσει των οποίων ένα στα πέντε κρούσματα αφορά παιδιά.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, σημείωσε ότι ενώ τον Μάιο του 2021 το 7,5% των κρουσμάτων αφορούσε σε παιδιά, τον Ιούλιο -κι ενώ τα σχολεία ήταν κλειστά- το ποσοστό αυτό ήταν 20%. Δηλαδή ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδί, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του εμβολιασμού σε εφήβους και παιδιά.

Για την αναμνηστική τρίτη δόση, αναμένεται όπως είπε στα μέσα Σεπτεμβρίου θα δοθεί η έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) για εμβόλια mRNA στους άνω των 60 ετών. Όπως είπε ήδη η ελληνική επιτροπή εμβολιασμών συζητά το θέμα της τρίτης δόσης, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν δεδομένα από ελληνικές μελέτες τα οποία δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική η 3η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε ωστόσο ότι «θα περιμένουμε και τα διεθνή δεδομένα και θα τα συνεκτιμήσουμε». Αφού δούμε και τις επίσημες ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, θα καταλήξουμε στο τι ακριβώς θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου συνέχισε και προσέθεσε: «Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση αυτή για την τρίτη δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλια mRNA».Για το αν αναμένεται νέο εμβόλιο για τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι το ενδεχόμενο αυτό συζητείται για πολύ αργότερα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα mRNA εμβόλια, αυτά είναι αποτελεσματικά για τις παρούσες μεταλλάξεις και κυρίως την μετάλλαξη Δέλτα.

Όσον αφορά την ανάγκη εμβολιασμού τόνισε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και των παιδιών ενόψει του νέου σχολικού έτους θα πρέπει να το πράξουν. «Το κουδούνι χτυπά για κάθε νέο και εφήβου για κάθε μαθητή αλλά και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ώστε να το πράξουν» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σημείωσε ότι «ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε νέα lockdown και μετά τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στη μεγάλη σημασία που έχει η δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων από τα παιδιά. Όπως προσέθεσε τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή για τα παιδιά και ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην επιστροφή στην κανονικότητα της εκπαίδευση.

 Αναφερόμενη στο lockdown είπε ότι αυτό επηρέασε σημαντικά την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς με βάση διεθνείς μελέτες, 25% των παιδιών εμφάνισε κατάθλιψη και 20% σημαντικά αυξημένο άγχος, την τελευταία χρονιά, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με την χρονιά που προηγήθηκε.

Επισήμανε επίσης ότι είναι πολύ σημαντική η στάση των γονιών στον εμβολιασμό των παιδιών τους και εξήγησε ότι εάν πειστούν να εμβολιαστούν αυτό μπορεί να πείσει και πολλούς μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Αναφερόμενη στη νέα σχολική χρονιά, είπε ότι η δεύτερη αυτή η σχολική χρονιά με κορωνοϊό, χαρακτηρίζεται μεν από τη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και από την ύπαρξη αποτελεσματικού εμβολίου.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς παρότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο και ηπιότερα, μπορούν με τον εμβολιασμό τους να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

 Ανέφερε συγκεκριμένα ότι στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, υπάρχει το εμβόλιο και πρέπει να γίνεται γιατί «προστατεύει το ίδιο το παιδί, σωματικά αλλά και ψυχικά καθώς του δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψει στο σχολείο του, αλλά και να μειωθεί η διασπορά του ιού στο περιβάλλον του παιδιού» με κατ’ επέκταση τη μείωση των πιθανοτήτων για νέες μεταλλάξεις του ιού στην κοινότητα.