Παιδεία Ωρα Μηδέν

Άραγε έρχεται η ανάπτυξη ή η περαιτέρω υποβάθμιση της παιδείας;

Ιωάννης Λαγός 20/05/2020 | 20:10

Ή Ελληνική κυβέρνηση προωθεί την εξαθλίωση και την υποβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως βομβαρδίζει το χώρο της παιδείας με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της που αλλάζουν αδρά το πλαίσιο δράσης της και μας βάζει σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Από που να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε.. Από την εξίσωση των δημοσίων δωρεάν πανεπιστημιών με των ιδιωτικών κολλεγιών, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, την υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων και αν μήτε άλλο ως ''κερασάκι στην τούρτα;'' η εισαγωγή καμερών στις σχολικές τάξεις; Πάντως η Ελληνική κυβέρνηση καινοτομεί μεταφέροντας τα ριάλιτι των καναλιών στα σχολεία και δίνει την δυνατότητα στην εξειδίκευση του καθηγητή ως εικονολήπτη, σκηνοθέτη πλέον… Νέα δουλειά, νέα καθήκοντα, νέα ταλέντα.

Η νέα κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, των εχόντων εξοβελίζοντας την σημασία και τον ρόλο της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Ποιός είναι ο σκοπός της τράπεζας θεμάτων και τι κρύβεται μέσα από αυτή την επιλογή;

Μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο πραγματικότητας που αντί να λύσουμε τα προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του εξετασιακεντρικού συστήματος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας ως φοιτητές η κυβέρνηση με τις επιλογές της οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες. Αυξάνει το κόστος της οικογένειας για την εκπαίδευση και γεμίζει με άγχος τους σημερινούς έφηβους νέους που αντί να χαίρονται τα εφηβικά χρόνια τους αναγκάζονται από την πρώτη λυκείου να παραμερίσουν τις δημιουργικές τους ασχολίες, τις κοινωνικές τους επαφές και θέτουν ως μοναδικό στόχο την έλευση τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μήπως με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εξαναγκάζει έμμεσα τον νέο να μην μπεί στη διαδικασία να δώσει πανελλήνιες και να εισαχθεί σε κάποιο κολέγιο της επιλογής του χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες;
Τόσο μένος ποια απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση δεν έχουμε δει ξανά. Αν συνεχίσει με αυτό το βιολί προωθώντας τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος θα έχει όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα και μόνο.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως δεν έχει εκλεγεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, ούτε των πολλών αλλά, να λειτουργεί σύμφωνα με τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Ο διαρκής πόλεμος στο τομέα της παιδείας πρέπει να σταματήσει να μην γίνεται όπως και γίνεται εδώ και δεκαετίες μπαλάκι συμφερόντων των μπλέ,πράσινων, κόκκινων. Ως νέοι θέλουμε ένα ενιαίο σύστημα παιδείας που θα σχεδιάζεται απο ειδική ανεξάρτητη επιτροπή ώστε, να μην πραγματοποιούνται διαρκώς αλλαγές με την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία και για να μην υπάρχει η εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Όλοι μαζί για το καλό το δικό μας, των παιδιών μας. Τα χρήματα για την παιδεία δεν είναι σπατάλη αλλά,επένδυση!

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». – Βίκτωρ Ουγκώ

*Ο Ιωάννης Λαγός είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Φιλολογίας, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και μέλος του κινήματος πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.