Οριστικό: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών 5 - 11 ετών

Σε μικρότερη δοσολογία θα παρέχεται και το εμβόλιο της Pfizer

NewsRoom 06/12/2021 | 18:45

Την οριστική απάντηση σχετικά με το άνοιγμα του εμβολιαστικού προγράμματος στις ηλικίες 5 - 11 ετών έδωσε σήμερα το απόγευμα ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής κατηγορίας ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου οπότε και ανοίγει η πλατφόρμα, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και σε δοσολογία μικρότερη απ' αυτή που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι. 

Θα επικρατήσει η «Ο» έναντι της «Δ»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε από την πλευρά της ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει πλήρως τους επόμενους μήνες έναντι της νυν κυρίαρχης μετάλλαξης Δέλτα. 

Όπως σημείωσε, «Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας ότι η παραλλαγή Όμικρον οδήγησε σε συναγερμό. Χαρακτηριστικό του είναι οι πολλές μεταλλάξεις που ενσωματώνει. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και τους επόμενους μήνες, πάνω από τα μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτή.  Τα ζητήματα αφορούν το πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό, τρίτον, πόσο επιβαρυντικός ενδεχόμενα μπορεί να είναι στην κλινική έκφανση της νόσου, δηλαδή αν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Για τα ερωτήματα θα απαιτηθεί χρόνος».