Newsroom

Newsroom

Οργισμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Βγήκαν «λάδι» οι αστυνομικοί-δολοφόνοι της Μπριόνα Τέιλορ

Δε θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία σε βάρος των τριών εμπλεκόμενων αστυνομικών - Έπεσαν πυροβολισμοί στο Λούιβιλ

ap bgrfd

Οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν χθες, Τετάρτη, στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ για να καταγγείλουν την πολύ επιεική στάση της δικαιοσύνης απέναντι στους αστυνομικούς που σκότωσαν την Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ στο σπίτι της στο Λούιβιλ τον Μάρτιο, ενώ στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκαν από σφαίρες δύο αστυνομικοί.

Σώμα ενόρκων αποφάσισε χθες ότι σε κανένα από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Τέιλορ, που είχε αποτέλεσμα να την σκοτώσουν, δεν θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Εναντίον ενός αστυνομικού, του Μπρετ Χάνκινσον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο των γειτόνων της Τέιλορ, όπως ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας του Κεντάκι Ντάνιελ Κάμερον, διότι οι σφαίρες από το όπλο του πέρασαν στο διαμέρισμα ενός γείτονα. Εναντίον των άλλων δύο αστυνομικών, του Τζόναθαν Μάτινγκλι και του Μάιλς Κόσγκροουβ, που πυροβόλησαν εναντίον της Τέιλορ, δεν ασκήθηκαν διώξεις, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έξι μήνες αφού η 26χρονη Τέιλορ, μια νοσηλεύτρια, σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του ένοπλου μνηστήρα της στο διαμέρισμά της στο οποίο είχαν εισβάλει τρεις αστυνομικοί με ένταλμα έρευνας για μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Ο σύντροφός της εξήγησε ότι άνοιξε πυρ με το όπλο που κατείχε νόμιμα διότι οι αστυνομικοί δεν προειδοποίησαν για την έρευνα και εκείνος νόμιζε ότι επρόκειτο για διαρρήκτη. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι προειδοποίησαν προτού εισβάλουν.

“Μια απόφαση σκανδαλώδης και προσβλητική”, όπως σχολίασε ο δικηγόρος της οικογένειας της νεαρής γυναίκας, ο Μπεν Κραμπ.

“Το Λούιβιλ απογοήτευσε τις Αφροαμερικανίδες”, κατήγγειλε ένας διαδηλώτης, ο Ντέβον Ουάλας.

“Γνωρίζω ότι οι κατηγορίες που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν θα ικανοποιήσουν τους πάντες”, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Κάμερον, ενώ πρόσθεσε ότι είχε “μια δύσκολη συζήτηση με την οικογένεια της Μπριόνα Τέιλορ”.

Οι ενέργειες των αστυνομικών Μάτινγκλι και Κόσγκροουβ θεωρήθηκαν δικαιολογημένες βάσει της νομοθεσίας του Κεντάκι, διότι απαντούσαν στα πυρά που δέχθηκαν.

Έξι σφαίρες χτύπησαν την Τέιλορ, αλλά, σύμφωνα με την βαλλιστική έρευνα, μία ήταν μοιραία, την οποία έριξε ο Κόσγκροουβ, επεσήμανε ο Κάμερον.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Χάνκισον παρουσιάστηκε σε φυλακή της περιοχής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 15.000 δολαρίων, ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση αυτό που ζητείται από άλλους κατηγορούμενους για αντίστοιχα εγκλήματα. Ο Χάνκισον αποπέμφθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο και κινδυνεύει να καταδικαστεί έως σε 15 χρόνια κάθειρξη.

Εξάλλου οι αρχές του Λούιβιλ δέχθηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα να καταβάλουν 12 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια της Τείλορ, σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό της αγωγής που είχαν ασκήσει οι συγγενείς της νεαρή Αφροαμερικανίδας για τον φόνο της.

Διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Λούιβιλ ήταν αρχικά ειρηνικές μέχρι που ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί, την ώρα που βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί προσπάθησαν να περικυκλώσουν μια ομάδα διαδηλωτών νωρίς το βράδυ, μισή ώρα πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.

Δύο αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα) στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν διαδήλωση “τραυματίστηκαν από σφαίρες. Δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο”, ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός διοικητής της αστυνομίας του Λούιβιλ Ρόμπερτ Σρέντερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κατάστασή τους είναι σταθερή και δεν απειλείται η ζωή τους, πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος. Το γραφείο του FBI στο Λούιβιλ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Νωρίτερα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κάποιοι από τους οποίους βαριά οπλισμένοι, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Τζέφερσον στο κέντρο του Λούιβιλ σε τεταμένο κλίμα, προτού διαλύσει το πλήθος η αστυνομία, καθώς στις 21:00 τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Εξάλλου αυθόρμητες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Φιλαδέλφεια.

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για την υπόθεση της Τέιλορ οι αρχές του Λούιβιλ είχαν κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας να αναπτύσσονται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι “προσεύχεται για τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν” και ότι συνομίλησε με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ, με τον οποίο δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί και του πρόσφερε ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ο Μπέσιρ σε μήνυμά του προς τους κατοίκους του Λούιβιλ του κάλεσε “να επιστρέψουν στα σπίτια τους”.

Αντίθετα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι το σώμα ενόρκων απέτυχε να αποδώσει δικαιοσύνη για την Τέιλορ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα αυτό να το πετύχει η ομοσπονδιακή έρευνα που έχει ξεκινήσει.

Ο δήμαρχος του Λούιβιλ Γκρεγκ Φίσερ δήλωσε χθες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξακολουθεί να ερευνά αν έχουν παραβιαστεί ομοσπονδιακοί νόμοι στην υπόθεση της Τέιλορ, ενώ συνεχίζεται και μια ευρύτερη έρευνα της αστυνομίας.

“Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτικές και διαδικασίες διότι η Μπριόνα Τέιλορ θα έπρεπε να είναι ακόμη ζωντανή”, υπογράμμισε. “Ας μην στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου”, πρόσθεσε.

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…