Όλη η συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Πούτιν (βίντεο)

Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες, Μ. Τρίτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία. Σήμερα, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμιρ Πούτιν.

poutin tsipras 0

Στη Μόσχα βρίσκεται από χθες, Μ. Τρίτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία. Σήμερα, συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμιρ Πούτιν.

Πριν τη κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς κι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν τις διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας. Πρόκειται για το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας στη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το 2016 θα είναι έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία καθώς και το κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα έτη 2015-2016 και κοινή δήλωση των δύο ηγετών για την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσαν σχέδιο πολυδιάστατης συνεργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο ενώ υπογράμμισε ότι τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

“Δεν είμαστε αποικία χρέους, είμαστε χώρα με δικαίωμα να προχωρά σε συμφέρουσες οικονομικές συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες και να ζητάει βοήθεια. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι ελληνική. Έχουμε ευθύνη μαζί με τους εταίρους μας να δώσουμε τη λύση γιατί το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Είμαστε μία χώρα κυρίαρχη και θέλουμε να αξιοποιούμε τη δυναμική μας. Στη Ρωσία έχουμε έρθει για συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό”, είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Από τη μεριά του, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου, ρίχνοντας το βάρος στη συνεργασία των δυο κρατών στον τομέα της ενέργειας.

Δείτε ολόκληρη τη κοινή συνέντευξη Τύπου

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις: 

Τσίπρας στη Μόσχα: Η Ελλάδα ασκεί πολυδιάστατη διπλωματία ως κυρίαρχη χώρα – Συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Στη Μόσχα ο Πρωθυπουργός