Newsroom

Newsroom

Οι σειρές που ξεχώρισαν το 2020 – Σκάκι, διαφθορά και παιχνίδια εξουσίας

Οι σειρές που είδαμε στο Netflix (και μας άρεσαν πολύ) τη χρονιά που φτάνει προς το τέλος της. 

1 3

Το Γκαμπί της Βασίλισσας

Η σειρά που ξεχώρισε στη δεύτερη καραντίνα και βρίσκεται εδώ και καιρό στις πρώτες προτιμήσεις του κοινού. Η καθηλωτική μεταφορά του πρωτοποριακού μυθιστορήματος του Walter Tevis ήρθε ως μίνι σειρά στο Netflix και ξεχώρισε για την πρωτοτυπία και τις ερμηνείες της. Μια ιστορία ενηλικίωσης σε σκοτεινά μονοπάτια που εξερευνά το αντίτιμο του να είναι κανείς ιδιοφυΐα. Η μικρή Μπεθ Χάρμον (Άνια Τέιλορ-Τζόι) ανακαλύπτει ότι έχει ένα εντυπωσιακό ταλέντο στο σκάκι και ξεκινάει μία προσωπική περιπέτεια ενηλικίωσης, ενάντια σε προσωπικούς δαίμονες και εμμονές για να κατακτήσει έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. 

Unorthodox

Ακόμη μία σειρά που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και έχει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος (ακόμη και αν δεν είναι αριστούργημα). Μία νεαρή γυναίκα δραπετεύει από το συντηρητικό/ασφυκτικό περιβάλλον της εβραϊκής κοινότητας στη Νέα Υόρκη και από τον σύζυγο της που δεν μπορεί να της προσφέρει καμία σωματική και πνευματική ικανοποίηση. Προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή στο Βερολίνο με όνειρο να σπουδάσει μουσική. Η παράξενη συμπεριφορά της κεντρίζει το ενδιαφέρον μιας παρέας νέων μουσικών που την παίρνουν υπό την προστασία τους και αναλαμβάνουν να της «δείξουν» ξανά τον κόσμο. Εκείνη γοητεύεται από την αίσθηση ελευθερίας και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της σε μία πόλη γεμάτη νέα ερεθίσματα, δεν σταματάει όμως να παραμένει πιστή στον δικό της ηθικό κώδικα. Δυνατές σκηνές, γυναικεία χειραφέτηση και απελευθέρωση, ο δρόμος προς την ωριμότητα γεμάτος αγκάθια. Το «Unorthodox» είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Αν δεν την είδατε στην πρώτη καραντίνα, τώρα μάλλον έχει έρθει η στιγμή. 

Ο Τελευταίος Χορός 

Μία σειρά που έχει στο επίκεντρο τον θρύλο του NBA Mάικλ Τζόρνταν, ίσως τον καλύτερο παίκτη που πάτησε ποτέ στο παρκέ, δεν θα μπορούσε να μην στρέψει όλα τα φώτα και το ενδιαφέρον πάνω της. Οι πρωταγωνιστές της θρυλικής ομάδας των Chicago Bulls ξεκινούν την κούρσα κατάκτησης του έκτου τίτλου τους, τον «Τελευταίο Χορό» όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο προπονητής τους Φιλ Τζάκσον. Το υλικό μέσα από συνεντεύξεις, παρασκήνια και πλάνα από τους αγώνες είναι πραγματικά πολύ δυνατό. Πολλοί έκαναν λόγο για «αγιογραφία» και ξέπλυμα του Τζόρνταν, παρ’ όλα αυτά μέσα από τη σειρά παρελαύνουν αρκετοί ακόμη θρυλικοί πρωταγωνιστές και οι ιστορίες τους. Ο αδικημένος Πίπεν, ο εκκεντρικός Ρόντμαν, ο Μάτζικ Τζόνσον, ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα. Ένα χορταστικό και απολαυστικό ντοκιμαντέρ γεμάτο από την ατμόσφαιρα και τη σύνθεση εμπειριών των 90’s. H σειρά αναζητά τις απαρχές και το τέλος ενός μύθου. Και επειδή ο αθλητισμός παίζει με τον μύθο όσο τίποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, η σειρά αξίζει σίγουρα μία δεύτερη και τρίτη ματιά. 

Ethos

Μία σειρά που έρχεται από την Τουρκία για να ανατρέψει τα στερεότυπα για τις τούρκικες σειρές και να βάλει τους γυναικείους χαρακτήρες στο επίκεντρο. Μία νέα γυναίκα ζει στα προάστια της Κωνσταντίνουπολης σε έναν κόσμο στον οποίο κυρίαρχο πρότυπο είναι ο αυταρχικός αδερφός και ο χότζα του χωριού. Καθώς ταλαιπωρείται από ξαφνικές λιποθυμίες αναγκάζεται να καταφύγει σε ψυχολόγο και σιγά σιγά να έρθει αντιμέτωπη με πιο βαθιές αλήθειες για τον εαυτό της και τον κόσμο γύρω της. Σταδιακά χτίζεται μία τοιχογραφία της σύγχρονης Τουρκίας, ένας κόσμος γεμάτος αντιθέσεις και αντιφάσεις στον οποίο οι γυναικείοι χαρακτήρες παλεύσουν να σπάσουν τους τοίχους της πατριαρχίας. Η ψυχολόγος που κάνει γιόγκα σε ένα πολυτελές στούντιο και έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές της θρησκευτικές προκαταλήψεις. Η χειραφετημένη ηθοποιός που βρίσκει καταφύγιο στο περιστασιακό σεξ. Η καταθλιπτική σύζυγος που ζει στα ανδροκρατούμενα προάστια και πνίγεται από την αυταρχική παρουσία του συζύγου δίπλα της. Όλα αυτά αποτελούν ένα γοητευτικό κοινωνικό μωσαϊκό ανθρώπων και καταστάσεων που έχει πολλά να μας πει για τον κόσμο σήμερα. Εκπληκτική φωτογραφία, απολαυστικές ερμηνείες και μία κοινωνία που αλλάζει αργά.  

Τζέφρι Έπσταϊν: Βρόμικα Πλούτη

Μία συγκλονιστική σειρά ντοκιμαντέρ που δείχνει τη διαφθορά σε πολλά κομμάτια της εξουσίας. Πριν από τη σύλληψη του το 2019, ο αινιγματικός μεγιστάνας Τζέφρι Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι κακοποιούσε γυναίκες και ανήλικα κορίτσια για δεκαετίες. Ένα αποκαλυπτικό και αξιόλογο ντοκιμαντέρ. 

Όζαρκ (3 σεζόν)

Μία σειρά που χτίζει αργά την πλοκή και τους χαρακτήρες της αλλά τα έχει όλα. Ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά, ερωτικά δράματα, μικρούς και μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών, ξεχωριστούς χαρακτήρες και εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. Η οικογένεια Μπερντ εξακολουθεί να έχει τρομερά μπλεξίματα στη λίμνη Όζαρκ και καλείται να αντιμετωπίσει όλο και περισσότερες προκλήσεις. Οι Τζέισον Μπέιτμαν και Λόρα Λίνεϊ είναι εξαιρετικοί στους ρόλους των Μάρτι και Γουέντι Μπερντ. Η τρίτη σεζόν είναι γεμάτη ανατροπές, συναισθηματικές εκρήξεις και σασπένς. Να γιατί μία καλή σειρά μπορεί να συνεχίζει την πορεία της χωρίς να κουράζει. 

Σεξουαλική Αγωγή (2η σεζόν)

Μία απολαυστική σειρά γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα, καλύτερη από κάθε σχολικό εγχειρίδιο για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Ο Ότις και η φίλη του Μέιβ ανοίγουν μια κλινική σεξουαλικής θεραπείας στο σχολείο προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Ο ερωτισμός των συμμαθητών τους (και ο δικός τους) είναι αμήχανος και ακατανόητος, οι έφηβοι βιώνουν τα δικά τους τρομερά αδιέξοδα μέσα στα σπίτια τους (ακόμη και οι θεωρητικά πιο προνομιούxοι) και τίποτα σε αυτή τη σειρά δεν είναι ενοχοποιημένο. Απολαυστικοί queer και αντισυμβατικοί χαρακτήρες και μία αξιόλογη προσπάθεια εξερεύνησης του μπούλινγκ, της σεξουαλικότητας, της πατριαρχίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Γκίλιαν Άντερσον είναι εξαιρετική και σε αυτή τη σεζόν, ενώ αρκετοί δεύτεροι χαρακτήρες καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να κλέψουν την παράσταση.