Οι βολικές «θεωρίες σκευωρίας» και η… «Strategia» που ήρθε να τις καταρρίψει

Το ντοκιμαντέρ της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης προκαλεί από χθες που προβλήθηκε εύλογη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο

5dac73f3825e63558d6fa932

Και τώρα σιωπή... Αυτή είναι η αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης RSI για το σκάνδαλο Novartis.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρία Ροσέλι και της δημοσιογραφικής της ομάδας με τίτλο «La strategia» («Η στρατηγική»), αποτελεί ισχυρό «χτύπημα» στο αφήγημα της ΝΔ που εδώ και χρόνια κάνει λόγο για «συνωμοσία» και «πολιτική σκευωρία».

Η Στρατηγική…

Το ντοκιμαντέρ είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. Καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ΗΠΑ καθώς ακολουθεί τους προστατευόμενους μάρτυρες στο αρχηγείο του FBI στη Νέα Υόρκη όπου μετέβησαν για να καταθέσουν, ενώ αμέσως μετά παραχωρούν συνέντευξη στους δημοσιογράφους του ντοκιμαντέρ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η καταγεγραμμένη σε βίντεο ομιλία του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της Novartis, αφού εκεί αποτυπώνεται βήμα προς βήμα η καλοσχεδιασμένη στρατηγική της εταιρείας για να υποκινεί τις κινήσεις των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Υγείας.

Στο βίντεο ο Φρουζής οµολογεί κυνικά τη σχέση του µε υπουργούς και τον ρόλο που έπαιξαν στο σκάνδαλο λέγοντας: «Είµαστε από τους πρώτους που γνωρίζουν τι θα συµβεί στο υπουργείο. Είναι τα ίδια πρόσωπα που εµπλέκονται που µας πληροφόρησαν πριν πάρουν αποφάσεις. Μας πληροφορούν ακόµη και για τα επόµενα βήµατά τους και µε αυτό τον τρόπο µπορούµε να επηρεάσουµε προκαταβολικά».

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του RSI «La Strategia» με ελληνικούς υπότιτλους.

Info: Η επίμαχη δήλωση του Κωνσταντίνου Φρουζή βρίσκεται στο 34ο λεπτό του βίντεο. Οι επίμαχες δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη που αναφέρονται παρακάτω στο κείμενο βρίσκονται μετά το 1:10:00.

Παράλληλα, βασισμένοι στα όσα ακολούθησαν την έρευνα  του FBI για το θέμα και κυρίως στην επιχείρηση απαξίωσης των προστατευόμενων μαρτύρων, οι δημοσιογράφοι εστιάζουν ιδιαίτερα την προσοχή τους στον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Νίκο Μανιαδάκη.

Άλλωστε, οι προστατευόμενοι μάρτυρες του FBI, στη συνέντευξή τους υποστηρίζουν ότι η Novartis ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου «Harvard Project», που προέβλεπε την εξασφάλιση χρεών του δημοσίου προς την εταιρεία ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από την πολιτική της επηροή, αλλά και την εισαγώγή δέκα νέων φαρμάκων παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, τον Μάρτιο του 2013. «Τον Αύγουστο του 2013 σηµειώθηκε η πρώτη αλλαγή των τιµών που περιµέναµε επί τρία χρόνια. Και κατά περίεργο τρόπο και τα δέκα φάρµακά µας µπήκαν στην αγορά. Και πριν από το τέλος του επόµενου έτους όλα τα χρέη του κράτους πληρώθηκαν. Επρόκειτο για 140 εκατοµµύρια». Η επιτυχία του Harvard Project συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Όταν οι ελβετοί δημοσιογράφοι συναντούν τον Άδωνη Γεωργιάδη στο περιθώριο του συνεδρίου της ΝΔ, τού λένε ότι έχουν στην κατοχή τους επιστολή του Φρουζή µε την οποία του δίνει οδηγίες για το τι θα κάνει στο υπουργείο, με τον ίδιο να απαντά ότι τελικά έκανε τα αντίθετα από όσα έλεγε ο Φρουζής.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των 10 φαρμάκων στην αγορά όπως προέβλεπε το σχέδιο της εταιρείας, εκείνος απαντά: «Ηταν µια καλή απόφαση. Εσωσε τη ζωή του κόσµου. Πρέπει να καταλάβετε πως εταιρείες όπως η Novartis δίνουν χρήµατα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγµή σώζουν ζωές» (!).

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Μανιαδάκη, ο Άδωνης Γεωργιάδης του παρέχει κάλυψη, υποστηρίζοντας on camera ότι «ο κύριος Μανιαδάκης ήταν βοηθός µου και πολύ έµπιστος σε επαφή µε την τρόικα. Αν ο Μανιαδάκης ήταν διεφθαρµένος, σηµαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσµοί είναι διεφθαρµένοι».

Avastin εναντίον Lucentis: Ο διαγωνισμός μειοδοσίας που κέρδισε… ο πλειοδότης

Η έρευνα των ελβετών δημοσιογράφων καταγράφει λεπτομερώς πώς κατάφερε η Novartis να γίνει η ηγέτιδα φαρμεκευτική εταιρεία στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης εφαρμόζοντας, όπως φαίνεται, ένα σχέδιο με δύο ξεχωριστούς «πολιορκητικούς κριούς»: από τη μία διέφθειρε γιατρούς που συνταγογραφούσαν επί πληρωμή φάρμακα ακόμη και όταν δεν ήταν ιατρικώς απαραίτητο, ενώ από την άλλη φρόντιζε να υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες πρόθυμοι να αυξήσουν τις τιμές των εν λόγω φαρμάκων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα «μπλοκαρίσματος» από την πλευρά της Novartis, του φαρμάκου Avastin, το οποίο είχε κόστος μόλις 30 δολάρια και ανταγωνιζόταν το Lucentis της Novartis το οποίο είχε κόστος 1.000 δολάρια. 

Πρόκειται μάλιστα για την υπόθεση που οδήγησε σε δίωξη τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Το… «μη σκάνδαλο» των ελληνικών ΜΜΕ

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Η Στρατηγική», Μαρία Ροσέλι, στο Documento στις 20 Οκτωβρίου με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ, πάντως καταγράφει μια ακόμη αξιοσημείωτη πλευρά του σκανδάλου Novartis που δεν αφορά στενά την πολιτική επιρροή της εταιρείας: τη σιωπή της πλειοψηφίας των ελληνικών ΜΜΕ για το θέμα

«Η αντιμετώπιση της υπόθεσης Novartis από τα ελληνικά ΜΜΕ έχει άρωμα σκανδάλου. Είναι πολύ άσπρη ή μαύρη. […] Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς δημοσιογράφους στην Ελλάδα και πρέπει να πω ότι η αίσθησή μου ήταν -χωρίς να θέλω να το διατυπώσω πολύ αιχμηρά- ότι ως δημοσιογράφος στην Ελλάδα δεν μπορείς πάντα να λες αυτό το οποίοι πραγματικά θέλεις να πεις. Πρέπει πάντα να προσέχεις τι λες», δηλώνει χαρακτηριστικά η Μαρία Ροσέλι, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Documento, Αντιγόνης Μιχοπούλου.