Οι αυξήσεις Χατζηδάκη στα τιμολόγια της ΔΕΗ στέλνουν στους ιδιώτες, δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές

Πάνω από 37.000 καταναλωτές αποχώρησαν από τη ΔΕΗ και υπέγραψαν συμβόλαια παροχής ενέργειας με ιδιώτες παρόχους τον Σεπτέμβριο. Έτσι θα σώσουν τη ΔΕΗ...

NewsRoom 18/11/2019 | 14:22

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι αυξήσεις που επέβαλε στα τιμολόγια της ΔΕΗ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οδήγησε 37.000 καταναλωτές να αποχωρήσουν από την επιχείρηση και να επιλέξουν ιδιώτες παρόχους τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των αυξήσεων στα τιμολόγια που ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αποχωρήσεις φαίνεται ότι πολλαπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο και αφορούν κυρίως καταναλωτές μέσης τάσης (ξενοδοχεία, μικρές βιομηχανίας κ.λπ.) όπου τα τιμολόγια ανέβηκαν κατά 20%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αποχωρήσαντες ήταν στην πλειονότητα τους καλοπληρωτές που έκαναν χρήση του πριμ συνέπειας, το οποίο θεσπίστηκε το 2017. Το πριμ είχε οριστεί στο 15% και το προτιμούσε περίπου 65% των οικιακών καταναλωτών, αλλά μειώθηκε στο 10% από την 1η Απριλίου και περιορίστηκε στο 5% από την 1η Σεπτεμβρίου.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευκρινίζεται ότι οι δηλώσεις Χατζηδάκης στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ αφορούν μόνο όσους χρησιμοποιούν το νυχτερινό τιμολόγιο και έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση πάνω από 1600 KWh όπως άλλωστε είναι γνωστό με πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 30 χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι διαθέτουν συσσωρευτές και αποθηκεύουν ενέργεια το βράδυ για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε 24ωρη βάση με νυχτερινή χρέωση που είναι χαμηλότερη.

Ως το 2018 το νυχτερινό τιμολόγιο δεν επιβαρυνόταν με Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), όπως ισχύει για την ημερήσια χρέωση. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, παραμένει ως έχει το νυχτερινό τιμολόγιο για τις χαμηλές καταναλώσεις, αλλά μειώνεται 65% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις 1600 - 2.000 KWh το τετράμηνο.