Ο συγγραφέας και σεναριογράφος μιλάει για τη «Μάσκα» όπως την έζησε

Το όνομα του Τζίμμυ Κορίνη έχει ταυτιστεί με τη «Μάσκα» από τα μέσα των 50s έως τα 90s

KORINIS PL 20 Combo No 2 Illu 4

Εχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, έχει μεταφράσει τους σημαντικότερους συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, έχει εργαστεί για τον Τύπο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Μιλήσαμε με τον Τζίμμυ Κορίνη για την εποχή της συνεργασίας του με τη «Μάσκα» και το «Μυστήριον».

Η πρώτη αστυνομική ιστορία του δημοσιεύτηκε όταν ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών. Στα 17 του, το 1955, άρχισε να συνεργάζεται με τη «Μάσκα», το θρυλικό περιοδικό του Απόστολου Μαγγανάρη, με μια ιστορία για τον Λέμι Κόσιον. Και έγινε χαμός. «Αποθεώθηκα τότε από τον Νίκο Μαράκη, που δούλευε στα “Νέα” και στο “Βήμα”. Σπουδαίος συγγραφέας, το ίνδαλμά μου ήταν».

Στη «Μάσκα» δούλεψε έξι μήνες, «δεν μου άρεσε όμως ο ελληνικός ρυθμός» λέει, «ήταν αργός, ενώ εγώ ήμουν Σπίντι Γκονζάλες. Τσακώθηκα λοιπόν με τον Μαγγανάρη και σηκώθηκα κι έφυγα. Τρία χρόνια έκανα να δουλέψω, γιατί είχε πέσει σύρμα στην αγορά “μακριά από τον Κορίνη”. Πήγα μετά στο “Ρομάντσο”, στον Θεοφανίδη, που με λάτρευε, ίσως επειδή δεν τον σεβάστηκα ποτέ με την τυπική έννοια. Τον έλεγα σερίφη γιατί φόραγε πλατύγυρο καπέλο, γιλέκο και είχε και ρολόι στο χέρι. Αυτό το ευγενικό θράσος τού άρεσε πολύ. Του πρότεινα κάποια στιγμή να ξαναβγάλουμε το “Μυστήριον”, γιατί ήθελα να πάω κόντρα στη “Μάσκα” – από το 1935 που βγήκαν και τα δύο ήταν αντίπαλα περιοδικά. Εκλεινε το ένα, έβγαινε το άλλο κ.ο.κ.».

Στο «Μυστήριον» δούλεψε από το 1958 έως το 1963. «Γράφω το μισό περιοδικό, πενήντα σελίδες την εβδομάδα» λέει, «έχω ακόμη τον κάλο από τη γραφομηχανή. Μας πλήρωνε καλά και στην ώρα του όμως. Δεν είχες να ανησυχείς για τίποτε. Το 1963 ο Μαγγανάρης, ο οποίος έπαιζε χαρτιά, είχε μείνει άφραγκος και είχε άμεση ανάγκη από χρήματα. Ετσι αποφάσισε να πουλήσει το στοκ της “Μάσκας”. Βρέθηκε τότε κάποιος από το Μοναστηράκι που έφτιαχνε ζεμπίλια και είχε κάνει πολλά λεφτά. Σπύρο Δαρεμά τον έλεγαν. Αυτός αγόρασε όλο το στοκ, χιλιάδες τεύχη και τα πούλησε με κέρδος 100%. Οταν τελείωσαν τα τεύχη συνέχισε να βγάζει τη “Μάσκα”. Ετσι μπήκα κι έγινα διευθυντής στην καινούργια περίοδο του περιοδικού που κράτησε έντεκα ολόκληρα χρόνια, ενώ όλες οι προηγούμενες κρατούσαν δύο με δυόμισι χρόνια». Η «Μάσκα» έκλεισε οριστικά το 1974, αλλά το 1998 κυκλοφόρησε για λίγα τεύχη η «Μάσκα του Τζίμμυ Κορίνη».

Ωστόσο για διάφορους λόγους η συνάντηση του εντύπου με το κοινό δεν έγινε σωστά. 

* Περιοδικό Hot Doc #194, PULP και λαϊκά αναγνώσματα μιας άλλης εποχής, 15/12/2019

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…