Ο Λουντοβίκ Κρουσό κατεβαίνει ξανά στο Σεν Τροπέ, 55 χρόνια μετά την πρώτη του… περιπολία

Η κλασική κωμωδία που έκανε τον Λουί ντε Φινές διάσημο και τον μέσο χωροφύλακα αγαπητό στους πολίτες επιστρέφει σε επανέκδοση στους θερινούς κινηματογράφους. 

9ec5343a e163 4270 9451 5a600c95b984

Για πρώτη φορά ο αφανής χαρακτήρας του χωροφύλακα απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σινεμά το 1964, όταν ο Λουί ντε Φινές φόρεσε την ατσαλάκωτη στολή του Λουντοβίκ Κρουσό, κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και τα αμέτρητα τικ του χτύπησαν κόκκινο. Η πραγματική ιστορία των χωροφυλάκων στο σινεμά και του δαιμόνιου Λουί ντε Φινές στον γνωστότερο ρόλο της καριέρας του μόλις είχε αρχίσει.

Με το «Ο χωροφύλακας του Σεν Τροπέ» (Le gendarme de Saint-Tropez) του Ζαν Ζιρό μας πρωτοσυστήθηκε το 1964 ο χωροφύλακας Λουντοβίκ Κρουσό. Ενας μέχρι πρότινος αόρατος τύπος –ο χωροφύλακας– αποκτούσε ισχυρή κινηματογραφική οντότητα και ο σχετικά άγνωστος ακόμη στο διεθνές κοινό Λουί ντε Φινές γινόταν επιτέλους σταρ. Το alter ego του, ο Κρουσό, γίνεται μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς προσωπικότητες του σινεμά του 20ού αιώνα και φυσικά ο απόλυτος εθνικός κινηματογραφικός ήρωας για τους Γάλλους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των 70s. 

Προαγωγή και μετάθεση

Το προσχηματικό στόρι του Σεν Τροπέ θέλει τον Κρουσό να παίρνει προαγωγή και να μετατίθεται από το μικρό του χωριό στην κοσμοπολίτικη Ριβιέρα όπου είναι σαν το ψάρι έξω από το νερό. Εκεί κυνηγάει χίμαιρες και ανεμόμυλους, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα του θέση κόβοντας κλήσεις σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και καταδιώκοντας γυμνιστές που προσβάλλουν τα χρηστά ήθη. Κάπως έτσι η ζωή του αφελούς ήρωα αποκτά και νόημα εκτός από ανεξέλεγκτους ρυθμούς,  που όμως τον φέρνουν στα όρια της παράκρουσης, ειδικά από τη στιγμή που η κόρη του Νικόλ παριστάνει την πλούσια οδηγώντας τον σε νέους μπελάδες. Ο Λουί ντε Φινές όταν γνωρίζει για πρώτη φορά την επιτυχία με τον χωροφύλακα είναι ήδη 50 ετών, αλλά αυτό δεν θα τον εμποδίσει να υποδυθεί για άλλες πέντε φορές τον αγαπημένο του ρόλο, με την τελευταία να καταγράφεται το 1982. 

Ο άνθρωπος με τα «σαράντα πρόσωπα σε ένα λεπτό» έδωσε ψυχή και περιεχόμενο σε έναν απρόσωπο χαρακτήρα χάρη στη σπάνια ενεργητικότητά του, ενώ κάλυψε το στερεοτυπικό κενό στις σχέσεις πολιτών – χωροφυλάκων με τρόπο που έφερε σε αμηχανία τους  κοινωνιολόγους. Ενώ μέχρι τότε το δημόσιο πρόσωπο του χωροφύλακα ήταν αποδέκτης παρωχημένων προκαταλήψεων, με την κινηματογραφική συνδρομή του Λουί ντε Φινές αποκτά πρωτόγνωρη γοητεία και σπάνιο εξανθρωπισμό. Η κωμωδία είναι μεν ένας σίγουρος δρόμος προς την αλλαγή των ηθών αλλά είναι βέβαιο ότι χάρη στη χαρισματική φύση και τη δημοτικότητα του Γάλλου ηθοποιού ο χωροφύλακας Κρουσό απέκτησε περίοπτη θέση στη σύγχρονη κινηματογραφική ιστορία.

Το «Σεν Τροπέ» που γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία διαδέχτηκε τον επόμενο χρόνο «Ο χωροφύλακας στη Νέα Υόρκη» για να ακολουθήσουν το «O χωροφύλακας παντρεύεται μια συνταγματαρχίνα» (1968), το «Ο χωροφύλακας εν δράσει» (1970) και το «Ο χωροφύλακας και οι εξωγήινοι» (1979), όλα σε σκηνοθεσία του Ζαν Ζιρό. Η τελευταία συνεργασία των δύο αντρών γίνεται τρία χρόνια μετά. Οταν κάνει το «Ο χωροφύλακας και οι χωροφυλακίνες» ο Ντε Φινές είναι 68 ετών και προφανώς θα συνέχιζε για πολύ ακόμη αλλά ύστερα από λίγο καιρό, στις 27 Ιανουαρίου 1983, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς. 

Οι επιρροές του

Ο γεννημένος στις 31 Ιουλίου 1914 Λουί ντε Φινές, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διατελέσει και τζαζ πιανίστας στην Πιγκάλ, έλεγε πως τις γκριμάτσες και το γκρινιάρικο ύφος του υπερκινητικού χωροφύλακα τα δανείστηκε από τους καλύτερους κωμικούς του κόσμου: τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Χοντρό και τον Λιγνό και τον αγαπημένο του Ντόναλντ Ντακ. Ακόμη θεωρούσε μυστικό της διαχρονικής επιτυχίας του χωροφύλακά του όχι τόσο τη δική του εμφάνιση αλλά τη σταθερή συνεργασία του με τους ίδιους ανθρώπους, με τους περισσότερους μάλιστα να είναι φίλοι του. Εκτός από τον σκηνοθέτη Ζιρό ο οποίος συνέγραφε τα σενάρια με τον Ζακ Βιλφρέντ, παραγωγός ήταν ο Ζεράρ Μπεϊτού, υπεύθυνος καλλιτεχνικής διεύθυνσης ο Σίντνεϊ Μπέτεξ, μουσικοσυνθέτης ο Ρεϊμόντ Λεφέβρ. Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φοβερή καλόγρια Κλοτίλντ με το μικρό 2CV της που σάρωνε τα πάντα στο ξέφρενο πέρασμά του, πάντα «με τη βοήθεια του Θεού και της καλής της τύχης», την οποία υποδύθηκε η Φρανς Ριμίλ. Εννοείται και στα έξι φιλμ της σειράς…

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

6199823 1 1

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή για ναρκωτικά τρεις από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγηθήκαν το πρωί ενώπιον της 4ης τακτικής ανακρίτριας ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν…

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Joel Embiid speaks on eye injury being diagnosed as Bells Palsy 0 4 screenshot

NBA: Συγκλονίζει ο Τζοέλ Εμπίντ – «Πάσχω από σύνδρομο παράλυσης στο πρόσωπο, δεν τα παρατάω» (video)

Το τι περνάει τον τελευταίον καιρό αποκάλυψε ο μπασκετμπολίστας Τζοέλ Εμπίντ

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

PATRA GRAFEIO pritanis

Φοιτητές κρατούν εγκλωβισμένο στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών -«Δεν φοβάμαι τίποτα» λέει

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στο Facebook ότι παραμένει αποκλεισμένος και…